ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 4 травня 2019 р.

Поради для зберігання книг 
в охайному вигляді
https://starylev.com.ua/files/blog/fallnew-main.jpg 
  Догляд за книжками – це важкий процес, який потребує акуратності, терплячості та виваженості, й особливо цим питанням опікуються великі бібліотеки, де кожна книга – фактично музейний експонат. Так Британська бібліотека присвятила цілий розділ на сайті методиці догляду та збереження книжок свого архіву. На сайті Yakaboo зібрано секрети та практичні поради, які допоможуть тримати власну бібліотечку у чистоті.
  Ідеальна температура для зберігання книг
16º-19ºС, однак, враховуючи, що вдома буде некомфортно її підтримувати, дозволяється компромісний варіант у вигляді 21ºС. Також, якщо вдома вдається регулювати вологість повітря, вона повинна зберігатися на рівні 45%-55%. Варто уникати потрапляння прямих сонячних променів на книжки, тому біля вікон їх краще не зберігати.
  Полички теж варто тримати в чистоті. Металеві поверхні, наприклад, гарно відчищають серветки з мікрофібри; а дерев’яні краще час від часу пилососити. Краще уникати нешліфовану деревину як матеріал для поличок. Якщо протираєте полички вологою ганчіркою, не забудьте потім відразу ж зібрати усю вологу сухою серветкою
бо може утворитися цвіль, яку з книжок потім знімати значно важче.
  Не варто використовувати скотч для того, щоб склеїти вирвані сторінки чи клаптики книжки. Якщо хочете зберегти їх, краще вкладати в файли.
  У якості закладки підійде лише клаптик звичайного білого паперу
стікери, скріпки та різнокольорові папірчики можуть не лише забруднити папір, а й порвати його.
  Книжки зі шкіряною обкладинкою варто зберігати в поліестеровій плівці, бо з часом ви можете помітити, що шкіра грубшає, набуває червоного відтінку і залишає плями на папері
подібний же варіант зберігання може зменшити ризики.
  Брудні кінчики сторінок відчищаються шліфувальним наждачним папером. Достатньо просто міцно затиснути всі сторінки паперового блоку разом і раз дуже обережно провести по краях.
  На поличці книжки варто розставляти вертикально, однак якщо вони вище 40 см, то краще такі книги зберігати горизонтально.
  Діставати книжку з полички варто не хапаючись відразу за корінець, а, обережно відсунувши дві сусідні книги, взятися за центральну частину корінця. Таким чином, є менший ризик, що ви розірвете його. Якщо у книги вже порваний корінець, то читати її потрібно спершись корінцем на м’яку горизонтальну поверхню.
  Вивести з книжки чорнила, при цьому не зіпсувавши її, майже неможливо. А ось воскові олівці можна спробувати обережно "відшкрябати" лезом, а потім обдати сторінку з малюнком парою, попередньо підклавши по обидва боки сторінки паперові рушники
тоді залишки зображення застигнуть і більше не будуть мастити інші сторінки.
  Якщо книжка намокла, сушити сторінки варто окремо кожну холодним повітрям з фену, обережно тримаючи книгу вертикально.