ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 21 травня 2019 р.

Нехитрі лайфхаки, як допомогти 
дитині полюбити читання книг
https://knygarnya.com/files/uploads/resenha_large.jpg 
  Книга – це ключ, який допомагає робити відкриття і пізнавати нове. А для дитини це ще й спосіб дізнатися про щось, що їй знадобиться в подальшому житті. Нерідко буває, що діти не виявляють інтересу до книг. І щоб прищепити дитині любов до читання, навчити цінувати і поважати книги, іноді батькам необхідно проявити креативність і терпіння. У цьому допомагають нескладні дії – кроки, які поступово приведуть дитину до захоплення книгами:
  Читайте книжки з картинками. А іноді використовуйте видання тільки із самими картинками. У цьому випадкові за мотивами малюнків можна скласти власну історію. Це точно сподобається дитині. До того ж у такі моменти вона думає, що по-справжньому читає книгу. Це затягує і прищеплює любов до читання.
  Частіше читайте дитячі вірші. Це розвиває дитину, навчає її ритму, різноманітності звуків, букв, розширює лексикон.
  Демонструйте книги. Чим більше книг в будинку, чим частіше дитина з ними стикається, тим більша ймовірність того, що вона почне ними цікавитися.
 Поважайте книги. Тоді навчіть дитину цінувати книги і сприймати як справжній скарб. Скажіть, що книги дорогі (не по вартості, а за значністю): їх не можна розмальовувати, розкидати, рвати, викидати.
  Організуйте в будинку спеціальну зону для читання. Наприклад, диван у вітальні або м'яке крісло в дитячій кімнаті. Створіть затишну атмосферу. У теплій і комфортній обстановці завжди приємніше читати. І не тільки дорослому, а й дитині.
  Під час читання з дитиною ведіть пальцем по тексту. Або просіть дитину робити це самостійно, якщо вона вже вміє читати. Слідкуйте, щоб дитина робила це в правильному порядку, починаючи з верхнього рядка і поступово опускаючись вниз по сторінці.
  Організуйте день дитини так, щоб залишати її одну читати хоча б на короткий час. Привчайте дитину читати самостійно – без присутності дорослих. Почніть з невеликих проміжків часу, поступово їх збільшуючи. Це розвиває самостійність і покращує концентрацію уваги.
  Якомога частіше читайте з різною інтонацією. Різними голосами, граючи різних героїв. Діти обожнюють це. І не важливо, наскільки добре у вас виходить гра за ролями: дитині це все одно дуже сподобається і захопить її.
  Після ппрочитання, привчайте дитину закривати книгу і ставити її на місце. Це не тільки питання порядку. Так ви довше збережете зовнішній вигляд книги. Так ви прививаєте дитині повагу до книг.
  Створіть власну книгу. Наприклад, разом із дитиною можна зробити електронну книгу, використовуючи особисті фотографії. Разом придумайте і напишіть історію. Вашій дитині сподобається стати героєм книги – справжньою "зіркою" зі своєю історією. До того ж власноруч зроблена книга – відмінний подарунок.
  Складіть свою історію. Власну книгу. Зі справжнім сюжетом, в якому героями виступатимуть ваші ж діти.
  Вивчайте героїв. Знайдіть книгу, в якій є глибока ідея і представлені відразу кілька характерів. Разом з дитиною прочитайте і розберіть сюжет. Так ви розвиваєте емоційний інтелект дитини. Так ви показуєте їй можливі життєві сценарії та вчите її нормам і правилам гарної поведінки.
  Даруйте книги. Коли ви знаєте, чим цікавиться ваша дитина, найкращий подарунок для неї – книга.
  Обмінюйте книги. Прибирайте частина книг далеко – так, щоб дитина не могла їх дістати. А пізніше обмінюйте їх на ті, які їй вже набридли. Так, старі забуті книги набувають новизну і знову захоплюють. Нове — добре забуте старе.
  Заохочуйте дитину використовувати для читання будь-які вільні перерви: наприклад, 15 хвилин перед обідом або перед сном.
  Об'єднуйте захопливий досвід із цікавою книгою. Похід в зоопарк, поїздка на поїзді або літаку, прогулянка в парку на велосипедах – про все можна прочитати в книгах. Так, отримавши незабутні враження від походу в зоопарк, візьміть книгу про тварин і прочитайте разом з дитиною про тих, кого ви недавно бачили.
  Прищеплюючи любов дитини до читання, ви закладаєте основу для її розвитку. Вона обов'язково подякує вам за це, коли підросте. Закладені ще в дитинстві міцні навички читання допоможуть їй легше справлятися з великим обсягом літератури в школі і виші, навчать її із задоволенням вбирати з книг нові знання.
  Джерело: Uamodna