ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 17 вересня 2019 р.

П’ять причин, чому дорослим 
варто читати підліткову літературу
https://uainfo.org/static/ckef/img/30_58.jpg 
  Підліткам буває складно осягнути глибину книг для дорослих. Зате кожен дорослий може захопитися підлітковими книгами. Чому варто читати книги про і для підлітків розкаже Yakaboo.
  1. Тур у минуле чи майбутнє. Підліткові історії – персональні машини часу. Ви знову й знову повертаєтеся в минуле, заново переживаючи шквал емоцій, що приносить дорослішання. Куди ж і без хрестоматійних непорозумінь з батьками й конфліктів з однолітками.  Дорослим, які все це вже пережили, підліткові історії допоможуть по-новому поглянути на своє тінейджерське життя. А ще – бути обережнішими в ставленні до сучасних підлітків, яким цей досвід іще належить здобути. Часто батьки й учителі, самі того не розуміючи, знецінюють актуальні для їхніх дітей проблеми.
  2. Світ тінейджерів ізсередини. Підлітковий світ 10-20 років тому кардинально відрізняється від сучасного. Дорослим, які переймаються вихованням своїх дітей, було б корисно зрозуміти, чим вони насправді живуть і про що мріють. Чимало дідусів і бабусь, мам і татусів досі дивуються, що в сучасних тінейджерів зовсім не ті трабли, які були в них. Але вчасно визнати, що реальність змінює не тільки обставини життя, а й психологію сприйняття підлітків,
– перший крок до розуміння цього. Це один із найцікавіших і найбезпечніших способів зазирнути в життя підлітка, не втративши його довіру.
  3. Знаходимо спільну мову. "Мам, ти нічо не розумієш!",
– цю фразу може почути кожна мама підлітка. Неприємно усвідомлювати, що з роками батьки й діти часто не зближуються, а віддаляються. Підлітковий лексикон поповнюється дивними словечками, а про життя своєї дитини простіше дізнатися зі сторінок у соцмережах, ніж особисто. Підліткова книжка допоможе не тільки краще пізнати психологію підлітка, а й почати діалог із ним на складні теми. Зрештою, сучасні письменники підказують батькам і вчителям, в яких ситуаціях справді треба їхня увага чи допомога, а в яких краще набратися терпіння й просто спостерігати, щоб не зробити гірше.
  4. Прогресивна сім'я. Уявіть, що ви прочитали книгу, яка викликала бурю емоцій, і вам кортить із кимось її обговорити. Правда ж круто, коли це можна зробити вдома, зі своєю сім’єю? У батьків і дітей, які мають спільні книги для читання, з’являються додаткові теми для розмов, а схожі інтереси зміцнюють стосунки. Підліток відчуває, що його люблять, переймаються його проблемами, тож стає відвертішим із батьками. А ще сімейне читання
– найбільш ефективний спосіб привити любов до літератури.
  5. Побачити і запобігти. Підлітки часто бувають жорстокими. Коли їхнє тіло й психіка активно формуються, хтось може опинитися в ролі жертви, а хтось
– насолоджуватися роллю кривдника. Дуже важливо розуміти все, з чим сьогодні може зіштовхнутися тінейджер: булінг, емоційний тиск і навіть вигорання. Той, хто в темі, легше збагне, як запобігти проблемі.
  А ось декілька підліткових книжок, які сподобаються навіть дорослим: 
Ольга Войтенко 
"У світлі світляків"  
https://img.yakaboo.ua/media/catalog/product/cache/2/image/546x/00c1a1eab9920e00d38dc8798e6142c9/i/m/img730_cr_1.png 
  Ми всі звикли жити в світі, де нас оточують мільярди блискучих вогнів і де ми можемо миттєво зв'язатися з практично будь-якою точкою земної кулі. Але що станеться, якщо у людства відібрати таку можливість? Яким стане наш звичний світ? Як у відсутності світла, інтернету і будь-якого іншого зв'язку зміниться ваше власне місто, ваша країна, ваша планета? Чи впорається людство з подібною катастрофою? Чи зможе пристосуватися? Чи зможе вижити? Головні герої книги живуть саме в такому світі. Єва-Ліза звикла жити в світі свого планшета, опинившись відімкненою від світу Мережі, вона змушена вперше за довгі роки покинути свій будинок і вийти на вулицю. Любитель книжок Тім допомагає Єві-Лізі освоїтися в реальному світі, а Максу не залишається нічого іншого, як спробувати розібратися хто він в цій новій реальності...
Олена Рижко 
"Дівчина з міста"
 https://img.yakaboo.ua/media/catalog/product/cache/2/image/546x/00c1a1eab9920e00d38dc8798e6142c9/3/_/3_219_227.jpg 
  У Тіни немає повноцінної сім’ї, але є друзі, які її розуміють. І раптом усе летить шкереберть. Вона змушена переїхати в село. Їй складно, бо там майже все не так як звикла. Жорстоко випробовують нові однокласники, серед яких є свої авторитети й ті, хто їм догоджає. Не вистачає відчуття захищеності й потрібності. Бентежить спрага любові. Цікавить, що і як там у дорослих. Незвичні спостереження й переживання, враження й конфлікти супроводжують Тіну майже на кожному кроці. І саме тоді в її світі з’являється він. З ним цікаво й затишно. Завдяки йому знаходить і спілкування серцем. 
Джон Грін 
"Паперові міста" 
https://img.yakaboo.ua/media/catalog/product/cache/2/image/546x/00c1a1eab9920e00d38dc8798e6142c9/i/m/img707_21.jpg 
  Розповідь ведеться від імені головного героя Квентіна Джейкобсена. Він типовий американський підліток, який здатний на абсолютно безглузді витівки заради досягнення мрії. Останньою такою у житті К’ю стала сусідська дівчина на ім’я Марго. Щоб помститися хлопцеві, який їй зраджував, Марго вигадує спеціальну "каральну операцію", і Квентін охоче погоджується їй допомогти. Але під час підготовки дівчина несподівано каже, що насправді світ навколо них паперовий і в ньому живуть такі ж люди, і що вона сама теж з паперу. Наступного дня дівчина раптово зникає, залишивши після себе лише загадкову записку. 
Лорі Андерсон 
"Говори"  
https://img.yakaboo.ua/media/catalog/product/cache/2/image/398x565/234c7c011ba026e66d29567e1be1d1f7/i/m/img605_1_68.jpg 
  Гостросоціальний роман Лорі Голз Андерсон "Говори" написаний у формі щоденника тринадцятирічної дівчинки. На перший погляд, у ньому показано звичайне шкільне життя американського підлітка, який не надто добре комунікує з учителями, батьками й друзями. Та на цьому тлі перед читачами постає страшна реальність, у якій панує лицемірство, байдужість, егоїзм, емоційне й фізичне насильство. У школі інколи відбувається будь-що і оточенню байдуже. А в складному підлітковому віці так важко віднайти в собі впевненість, щоб домогтися уваги, навчитися говорити й не боятися. Ця книжка допоможе юнакам та дівчатам розібратися в собі та уникнути помилок, а батькам зрозуміти власну дитину.