ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 14 липня 2020 р.

Як правильно "випустити пар"
https://womo.ua/wp-content/uploads/2020/06/MALEN%60KAYA-KNIGA-PLOHOGO-NASTROENIYA-670x351.png 
  Поганий настрій буває у всіх. Гіпердинамія сучасності, хронічний стрес ... Ми щодня знаходимося в лещатах "обставин" і навіть вихідні найчастіше – не про "погуляти", а про набагато більш приземлені речі ... похід на ринок, поїздку в супермаркет, господарські турботи. 
  Womo.ua
  "Посміхніться", "зберігайте позитивне мислення", "використовуйте медитацію", "практикуйте усвідомленість", "сповідайте есенціалізм", "підіть до психолога", – навколо нас справжній клондайк ідей для усунення негативу. Багато з цих порад дійсно системно працюють. Однак в моменти "закипання" боксерською грушею може стати близька людина, а може – спеціально призначена для цього книга. І цей вибір краще зробити усвідомлено і заздалегідь.
  Фінка Лотта Соннінен зібрала у своїй "Маленької книзі поганого настрою" десятки дотепних завдань, які допоможуть "випустити пар" і заспокоїтися. Тексту в ній небагато. Швидше – це оформлені завдання на випадок, коли потрібно екстрено "випустити пар". Зміст "Маленької книги поганого настрою" виглядає так:
  
  Ця книжка ваша портативна сповідальня і водночас груша для биття. Пишіть про все, що дратує вас у друзях, коханих, колегах. Занотуйте імена тих людей, кого б ви хотіли насварити просто зараз. Зверніться до сусідів, які полюбляють улаштовувати ремонт у суботу вранці. Напишіть листа викладачеві, на якого досі ображені. Вигадайте три способи, якими можете дошкулити своїм друзям, партнерам, батькам.
  Наприклад, одна з перших вправ – написати імена тих людей, кого б ви хотіли насварити прямо зараз. Запишіть всі образи і висловіть їх в бульбашках!
 
  Перерахуйте неприємності, які відбулися з вами на цьому тижні ... поскаржтесь на інших і "візьміть себе на ручки". Так. Іноді так теж потрібно! І це працює!
  Нарешті можна не стримуватися! Поганий день? Вас все дістало? І ця штовханина в транспорті? Як же це дратує і бісить! Тепер ви маєте змогу позбутися стресу будь-де й будь-коли навіть поряд з об’єктом роздратування.
  Вигадайте три способи, якими можете дошкулити своїм друзям, партнерам, батькам. Перелічіть неприємності, що сталися з вами цього тижня... І забудьте про них назавжди! Позбудьтеся стресу й поганого настрою, залишивши його тут, на сторінках цієї маленької книжки.
  Зізнайтеся собі, що поганий настрій буває в будні і свята, відкрийте відповідний розділ в "Маленькій книзі поганого настрою" перерахуйте в спеціальній таблиці неприємності минулого тижня і все, що вас дратувало, а можливо, і остаточно зіпсувало день.
  Якщо вас дратує інтернет – опишіть, які оновлення в стрічці змушують вас неспокійно зітхати і чому, створіть особистий рейтинг найтупіших блогів і ТОП-5 найбільш непотрібних акаунтів в Інстаграм! Покопайтеся в минулому і запишіть, про що шкодуєте найбільше.
  Перерахуйте ситуації, коли дотепну відповідь придумали занадто пізно, згадайте, що це було за місце, час і компанія.
  Ця книга-щоденник допоможе вам зрозуміти і прийняти неідеальність цього світу. Ви по поличках розберете причини того, що може зіпсувати робочий день або сімейну вечерю, подорож літаком, відвідування кінотеатру або шопінг.
  Але, що цікаво, такі "психологічні розборки" наодинці з собою і аркушем паперу – зараз один з кричущих трендів психологічної самодопомоги, різновид само-коучингу.
  Фахівці кажуть, що подібний "розбір по запчастинах" запускає якісь ментальні процеси в нашому несвідомому, і в майбутньому, на ситуації, які приносили нам неприємності, ми станемо реагувати зовсім інакше, зберігаючи спокій і рівний настрій.