ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 7 липня 2020 р.

 10 речей, які щодня 
необхідні мозку для розвитку
https://life.pravda.com.ua/images/doc/e/3/e35221b-cognifit.jpg 
  Щоб добре почуватись, не перевтомлюватись та виконувати поставлені завдання вчасно, потрібно пам'ятати про відпочинок для мозку. Йдеться не лише про пасивний відпочинок. Активні ігри, навчання, медитація це саме те, чого потребує мозок кожної людини. Плани, терміни, клієнти, нові завдання… Уся ця метушня повсякденного життя звалюється на наш мозок. І щоб витримати божевільний темп, потрібно вчасно про нього потурбуватися. Як це зробити? Використати хоча б один із 10 способів віддячити мозкові за тяжку працю.
  1. Подрімати посеред дня. Усі ми чули про користь післяобіднього сну. І цьому є пояснення. Таке перезавантаження не лише відновлює фізичні сили, але й активізує діяльність мозку, покращує пам’ять і поліпшує настрій. Лише 10-15 хвилин сну здатні назавжди змінити ваші робочі будні. Адже після цього ви братиметеся за завдання з новими ідеями й наснагою.
  2. Дозволити собі трохи творчості перед сном. Був тяжкий день? Помалюйте щось перш ніж лягати спати. Це допоможе не лише розвантажити мозок після робочого дня та розслабитися, але й активізує його творчу діяльність.
  3. Сказати "ні" багатозадачності. Якщо прагнете максимальної продуктивності, навантажуйте мозок лише одним завданням протягом певного часу. Лише в такому режимі він здатен працювати найбільш ефективно. Як цього досягти з сучасним темпом життя? Відповідь проста: складайте робочий план і беріться за завдання послідовно. Врешті-решт, ви встигнете набагато більше, а стомитеся менше.
  4. Жити активно. Кардіовправи — ось що необхідно вашому мозку. Біг, ходьба, плавання допомагають не лише підтягнути тіло, але й "підкачати" мозок, покращивши розумову діяльність. Лише 15-30 хв. щоденних занять (підійдуть навіть піші прогулянки) слугуватимуть справжнім еліксиром для стомленого мозку.
  5. Не відмовлятися від ручки й паперу. Завдяки комп’ютерам, планшетам, смартфонам та іншим ґаджетам більшість із нас усе рідше й рідше беруть до рук ручку і папір. А даремно! Дослідження показують, що використання звичайного блокноту й ручки активізують роботу мозку, покращуючи ефективність його діяльності.
  6. Пам’ятати про вітаміни. Навантажуючи мозок новими завданнями щодня, не варто забувати про поповнення запасів поживних речовин, в першу чергу вітамінів. Скорегуйте свій раціон та забезпечте регулярне споживання вітамінів групи B, вітамінів C, D, E, P. Вони пришвидшать добову активність мозку, покращать коротко- й довготривалу пам’ять, підвищать кмітливість.
  7. Вивчити іншу мову. Один із найкращих способів нагородити мозок за його працю. Вивчення нової мови
чудова зарядка для мозку, що відкриває його приховані ресурси й можливості. Для цього не потрібно далеко ходити, можна скористатися безкоштовними ресурсами в мережі Інтернет.
  8. Грати у слова. Окрім того, що це заняття принесе вам задоволення й підніме настрій, гра у слова дуже корисна для розумової діяльності. Дослідження показують, що такі ігри, наприклад "Ерудит", підвищують IQ та потужність роботи мозку.
  9. Зайнятися медитацією. Медитація
один із найкращих форматів відпочинку, як фізичного, так і розумового. Вона заспокоює, знімає напругу і, відповідно до результатів досліджень, сприятливо впливає на всі частини мозку. Щоденні медитації відчутно покращують стан тіла й духу.
  10. Бути оптимістом. Позитивне мислення необхідне вашому мозку для повного щастя й ефективної розумової активності. Оптимістичний настрій сприяє новим відкриттям, ідеям і можливостям, допомагає ставати кращими версіями себе та чудово мотивує розвиватися далі.
  Можливо, більшість порад здадуться вам зужитими, однак задумайтеся, що з усього цього ви робите кожного дня?
  Джерело: Мізки.com