ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 23 липня 2020 р.

Книжкові болячки
  Валятися з температурою – заняття не з найприємніших. Але полежати з діагнозом "Треба дочитати цю кляту книжку, бо не засну!" і в гарячці заковтувати розділ за розділом – справжня насолода для книголюба. Сайт Studway підготував добірку літературних болячок, якими можна захворіти на здоров’я та із задоволенням. 
Інфаркт
  Так, отак з ходу пропонуємо інфаркт. А чого очікувати від статті під назвою "Чим можна похворіти"? Так-от. Книжки-інфаркт безжалісно стискають, розривають, розбивають серце читача. Їх розгортаєш лише раз (бо другий можеш і не пережити. Або можеш, але ж ти не мазохіст) і потім довго приходиш до тями. Серед них: 
  1. "1984" Джорджа Орвелла. Антиутопія для автора, для нас уже не дуже.
 2. "451° за Фаренгейтом" Рея Бредбері. Тут розповідають, що буде, коли заборонять читати книжки.
 3. "Список Шиндлера" Томаса Кініллі. Реальна історія про Того, хто врятував 1200 життів від м’ясорубки Голокосту. 
 4. "Під скляним ковпаком" Сильвії Плат. Напівавтобіографічна історія про жінку, яка бореться з депресією. 
 5. "Таємнича історія Біллі Міллігана" від Деніела Кіза. Як це, коли в голові живе кілька особистостей? Страшно і кримінально.
Тахікардія
  Такі книжки прискорюють серцевий ритм, змушують вени пульсувати крізь шкіру, а пальці – трястися. Крім підручників з вищої математики та молекулярної біології, це ще й про: 
  1. "Лист незнайомої" Стефана Цвейга. На секунду уяви, що отримав лист від людини, яка кохає тебе все життя. 
  2. "Щиголя" Донни Тартт. Усі, хто читав, описують як шедевр. В одному реченні не передаси крутість цього роману. От просто прочитай. 
 3. "Материнську любов" Анатолія Некрасова. Про феномен маминих сю-сю та їхній інший бік. 
 4. "Дорогу святого Якова" Дзвінки Матіяш. Про досвід 900-кілометрового паломництва до Краю Землі. 
  5. "Звіяних вітром" Марґарет Мітчелл. Ох, ця історія Скарлет О’Хара на фоні Громадянської війни у США. Ох, той Ред Батлер… Ох, ті їхні словесні перепалки… Про любов між двома, трьома і до життя. 
Чума
  Такі вражають масово і косять читача за читачем, вкладаючи у кількаденний анабіоз. Це новий сезон "Гри престолів", що торішньої весни змітав людей з вулиць мегаполісів і вкладав перед ноутбуками. Крім усього Дена Брауна, список чумних книжок доповнюють:
 1. "Їсти, молитися, кохати" Елізабет Ґілберт. Про повернення смаку до життя через смак піци, ревної молитви та палкої пристрасті.
 2. "Кульбабове вино" Рея Бредбері. Пабліки VK розтягнули цю книжку на цитати. Ще треба розказувати, про що вона?
  3. "Маленький принц" Екзюпері. Та сама доля і "Ми відповідаємо за тих, кого приручили".
  4. "Атлант розправив плечі" Айн Ренд. Перевірка, чи уважно читав – запитати, хто такий Джон Голд.
  5. "Витончене мистецтво забивати" Марка Менсона. Назва говорить сама за себе. Так, небо більше не падатиме тобі на голову.
 
Ангіна
  Це книжки, якими періодично можна хворіти, перечитуючи. Потяг до них можна залікувати, применшити, підмінити, але позбутися – ніколи. Бажання розгорнути улюблені сторінки буде гидко дерти в горлі нагадуванням, що час заварювати (або зварити, якщо ти розумієш, про що ми. Якщо ні – підказуємо: йдеться про глінтвейн) улюблений гарячий напій і почитати:
 1. "#Чуєш, коли приїдеш додому?" Юлії Сливки. Instagram-блог, що став книжкою.
  2. "Всередині жінки" Тамріко Шолі. Концентрація історій жінок про себе і своїх.
 3. "Фелікса Австрію" Софії Андрухович (так-так, це про головних героїнь співають Тіна Кароль і Юлія Саніна, про них).
 
Грип
 Захворів автором раз – чекай на рецидив. Сюди можна віднести всього Пруста і Ремарка. Якщо після шкільних читань бодай одного їхнього твору ти-дорослий не повертався до цих авторів знов, то виникає питання, яке щеплення тобі зробили, що літгрипи тепер не беруть. 
Вітрянка
  Це книжка на один раз, і бажано перехворіти на неї в підлітковому віці. Це авторство Джейн Остін, сестер Бронте і Ніколаса Спаркса. Але будь обережний: можливі ускладнення! Ці книжки виховують романтичні натури та тонкі душі так, що за -дцять років захочеться повернутися у минуле і надавати собі тим томиком по лобі, прибалакуючи: "Ні, ти не будеш романтизувати мудаків!". 
Діабет
  Книжка із солодкою назвою, хоча начиння може таким і не бути. Однозначно, це "Солодка Даруся" Марії Матіос (можеш забути про хронологічність і усмішку під час прочитання) та "Шоколад" Джоан Гарріс (про добро, зло і смаколики). 
Безсоння
  Книжка, яка відбере твій сон, спокій і нерви, а навзаєм віддячить колами під очима. Ясна річ, що цей розлад може легко супроводжувати всі перераховані вище, але у чистому вигляді гарантуємо його, коли розгорнеш:
 1. "Старого і море" Ернеста Гемінґвея. Про незламність духу і дуже довгу риболовлю. Чесно, дуже.
 2. "Мертву зону" Стівена Кінга. Ще один шедевр Кінга і твій місяць без сну.
 3. "Вбивство у "Східному експресі”" Агати Крісті (ну куди ж без розслідувань Пуаро?).
  4. "Подорож до центру Землі" Жуля Верна. Зараз хтось хоче покинути Землю (привіт, Ілон), а тоді – рухатися глибше до її ядра.
  5. "Дівчину, яка читала в метро" Крістін Фере-Флері. Припаси блокнот і ручку: тут багато рекомендацій на почитати.
  Не бажаємо швидкого одужання, не лікуйся від літхвороб і якнайбільше заражай інших!