ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

субота, 26 вересня 2020 р.

 5 книжок для підвищення 
рівня медіаграмотності
https://ms.detector.media/doc/images/news/20861/i75_ArticleImage_20861.jpg 
   Ми живемо в інформаційну епоху, маємо миттєвий доступ до неї, але чи встигаємо її опрацювати і відрізнити де правда, де брехня, де фейки, віруси і маніпуляції, а де справжні новини. Пропонуємо вам добірку з книжок, які допоможуть загострити критичне ставлення до інформаційних потоків, з якими ми маємо справу кожного дня. 
Марина Кафтан 
"Історія брехні. Як ми обманюємося" 
 Фейки, маніпуляції, забобони, містифікації, пропаганда, реклама. Нинішня проблема медіаграмотності має тривалу історію. Довкола нас чимало відвертої брехні, скільки її не розвінчуй люди й далі вірять в абсурдні речі. Ця книжка розповість про те, як і хто творить брехню, а головне як її розпізнати і не піддаватися на зловмисні впливи.
Томас Ніколс "Диванні експерти. 
Як необмежений доступ до 
інформації робить нас тупішими" 
Фото - Диванні експерти. Як необмежений доступ до інформації робить нас тупішими
  Технології та підвищення рівня освіти дали людям більше інформації, ніж будь-коли раніше. Ці соціальні вигоди, однак, також сприяли зростанню нарцисичного та хибного інтелектуального егалітаризму, що призвело до погіршення обговорення будь-якої теми. Сьогодні всі знають все: лише прочитавши сторінку у Вікіпедії, пересічні громадяни вважають, що стоять на одному щаблі з кваліфікованими спеціалістами. А якщо починати дорікати цим, то можна легко натрапити на звинувачення в недемократичний елітарності.
Кел Ньюпорт "Не турбувати! 
Як сфокусуватися в інформаційному шумі" 
Фото - Не турбувати! Як сфокусуватися в інформаційному шумі 
  Книжка про найважливішу навичку XXI століття вміння глибоко фокусуватися. Автор дає поради, як зробити глибоке фокусування основою для виконання будь-яких завдань, дозовано сприймати інформацію, розумно користуватися соціальними мережами, змінити свої звички, щоб концентруватися на роботі та досягати успіху. 
Оксана Мороз "Нація овочів? 
Як інформація змінює 
мислення і поведінку українців" 
Фото - Нація овочів? Як інформація змінює мислення і поведінку українців
  Ця книжка – посібник від маніпулятора-практика про те, як протистояти зараженню інформаційними вірусами. Ці віруси інфікують нас щодня. Вони – провідники для тисяч шкідливих тверджень. Вони вбивають свідомість і перетворюють своїх жертв на слухняне стадо. Вони полюють не тільки на нас, а й на наступні покоління. Прочитавши її ви: дізнаєтеся, що таке інформаційні віруси, і навчитеся їх розпізнавати. зрозумієте, як захистити себе, дітей і близьких від Індустрії вірусмейкерства. познайомитеся з роботою Індустрії, яка створює інформаційні віруси. І без зайвої конспірології дізнаєтеся, як Індустрія вже змінила кожного з нас.
 Пітер Померанцев "Це не пропаганда. 
Подорож на війну проти реальності"
Фото - Це не пропаганда. Подорож на війну проти реальності 
  Ця книжка про величезну індустрію маніпулювання нашими думками, рішеннями, бажаннями, про нові та старі інструменти залякування і брехні, які використовують політики і наркомафія, релігійні фанатики і популісти, і що можна їм протиставити. Ця книжка про інформаційні війни, ботів і погоничів ботів, про тролів і хакерів, про фейкові новини і втрату прозорої політичної дискусії. А ще – про ХХ століття, про його інтелектуальний спадок, про Холодну війну і КҐБ, про втрачену ілюзію, що більше інформації означатиме більше свободи та глибші дискусії, про пошук надії. Це також сімейна історія, й історія дисидентства, яка, здавалося, закінчиться у ХХ столітті, але триває.