ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середа, 2 вересня 2020 р.

Більше, ніж хобі: 
як знайти справу до душі
https://t1.ua/photos/articles/2019/06/29209_1_650.jpg 
  Ви коли-небудь дивилися телевізійні шоу "МастерШеф"? Реаліті-шоу про змагання кухарів-аматорів за звання найкращого в Україні. Мало хто з учасників цього шоу є професійним кухарем, для більшості куховарення – це просто захоплення. І хоча всі вони певною мірою мотивовані отримати виграш, на кожному новому етапі змагань учасники, які не вибувають, просто щасливі, що можуть продовжувати займатися улюбленою справою, покращуючи свої навички та вміння. І якщо ви справді хочете мати саме пристрасне захоплення, а не "позахоплюватися" чимось для галочки, нижче ви знайдете п’ять кроків, які допоможуть вам знайти та розвинути таке хобі.    
  Bokmal
  Припиніть відволікатися. Основною причиною того, що ви не можете знайти собі справжнє захоплення до душі є звичайна нестача часу. Кожна людина, крім роботи чи навчання, має дуже багато додаткових справ, що пожирають увагу. Справ, які не може припинити робити, наприклад, відводити дітей до школи чи ремонтувати кран, що протікає. Але як щодо тих факторів, котрих ми можемо позбутися? Так-так, мова про телефон. Байдуже, чи дивитеся ви безглузді відео у тіктоку, читаєте безконечні пости друзів у фейсбуці, чи просто гортаєте стрічку в інстаграмі
ви можете робити це вічно. Проте за цей час ви не навчитеся нічому (або майже нічому). Подумайте про те, як ви використовуєте свій час і чи хочете відволікатися від спокус.
  Думайте про своє захоплення як про стажування. Загалом, стажування
це така собі пробна версія роботи. Ви отримуєте необхідні навички та знання, а також намагаєтеся зрозуміти, чи хочете займатися цією справою. Ви можете неочікувано відкрити для себе, що насправді вам не подобається робити те, чим раніше ви хотіли займатися, але разом із тим ви дізнаєтеся про себе щось важливе це і буде ключем для того, щоби знайти ту саму справу, яка вам приноситиме задоволення. Наприклад, ви можете почати займатися балетом, але, махаючи в різні боки ногами, несподівано зрозуміти, що насправді вам до душі тхеквондо. У будь-якому разі, для того, щоби розвинути захоплення, потрібно щось робити. Але це вимагає досвіду, а він проб і помилок.
  Будьте терплячими. Не чекайте, що закохаєтеся у справу одразу. Кожній людині необхідний час, щоби навчитися чомусь. На початку ми всі незграбні. А любити якусь справу складно, коли ти незграбний аматор.
Під час навчання вам потрібно бути наполегливим. Перш ніж переходити до іншого захоплення, переконайтеся, що ви справді дали шанс попередньому. Поки ви розвиваєтесь у своєму захопленні, звертайте увагу на те, що з часом воно стає все цікавішим і цікавішим.
  Не втрачайте мотивацію, пам’ятайте про кінцеву мету. Кожне захоплення має свої недоліки та нудні моменти. Наприклад, якщо це гра на альті, вам доведеться практикувати одне й те саме сотню разів. Якщо захоплюєтеся випічкою, вам доведеться мити гору посуду після. Мрієте стати каліграфом? На вас чекають тисячі сторінок прописів. А якщо плануєте досягнути вершин у танцях, готуйтеся стрибати, відтискатися, бігати, стрибати та качати прес. Але є один секрет, який допоможе вам не опустити руки (чи ноги)
дивіться на кожне заняття як на необхідний крок на шляху до вашої мети один маленький крок до чогось справді великого. 
  Уникайте вигорання. На жаль, вигорання це не лише про роботу. Навіть переслідуючи свою прекрасну мету, можна вигоріти. Ви не досягаєте того прогресу, якого бажаєте? Ваша справа нині менш цікава вам, ніж здавалося раніше? Запитайте себе, чи існують на це об’єктивні причини? Чи можете ви зробити щось, щоби вам стало краще? Можливо, вам потрібно просто більше відпочивати? Або трохи змінити курс до своєї мети. Якщо ж ваше вигорання стає все сильнішим, настав час вийти за межі власних проблем і знайти когось… когось, хто так само знесилений і втомлений, як і ви. Якщо ви втомилися, мусите використати свою енергію, щоби допомогти іншому. Коли ми допомагаємо іншим, в процесі ми можемо знайти необхідні відповіді для себе.