ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середа, 24 березня 2021 р.

Книжки-ігри для дітей
 Як обрати книжки для малят? - Блог Yakaboo.ua 
  Серед великої кількості форматів дитячої літератури особливе місце займає інтерактивна. Книжки-ігри дають змогу взаємодіяти з текстом не лише через читання й обговорення. Для нашої добірки ми вибрали кілька різновидів таких книжок – від простих картонок з рухливими елементами і стікербуків до пазлів, книжок з різними техніками малювання і навіть цілих квестів.
Книжки для дітей, віком від 1-го року 
Серія "Нумо гратися"

  Серія книжок-картонок для наймолодших малюків. У кожній із них  є віконця, що буквально "відкривають" тваринок-героїв. Є тут і "найсонніша" книжка, що показує, як після своїх справ усі позіхають і засинають. В іншій можна дізнатися, хто що їсть, теж відкривши віконце з ротиком. А ще одна книжка допомагає дітям погратися в одну з улюблених ігор цього віку хованки та розгледіти, хто ховається за закритими лапками, крилами чи клешнями. 
Книжки для дітей, віком від 2-х років 
Серія "Знайди та збери"
 
  Серія картонок, у якій кожна сторінка поділена на 3 частинки. Один розворот містить ілюстрацію, інший — речення до неї. Дитина може перегортати окремі частинки й комбінувати образи на свій розсуд, утворюючи веселу картинку з описом. Така гра добре розвиває фантазію, адже часто утворені зображення та й описи наприклад, монстриків чи роботів   складно уявити в реальному житті. 
Книжки для дітей, віком від 3-х років  
Олена Ольховська "Пазли-половинки"
 
  Ця серія охоплює книжки-пазли із завданнями. Кожна книжка із серії містить 6 пар із певної теми, тобто 12 пазлів: одна частинка пазлу називає предмет чи явище, а інша зображає його. Складання пазлів саме по собі розвиває в дитини логіку, уяву, моторику й координацію рухів. Серія цих книжок допомагає малюкам розрізняти емоції, пояснює значення слів, застосування предметів і навіть знайомить з найпростішими математичними операціями.  
Книжки для дітей, віком від 4-х років 
Серія книжок "Lego"
 
  Серія книжок "Lego" містить найрізноманітніші вправи, які в ігровій формі знайомлять дитину з цікавими світами. Серед завдань: головоломки, лабіринти, замальовки, логічні задачі, завдання з наліпками та інші. Унікальності цій серії додає колекційна мініфігурка в комплекті до кожної книжки. До того ж її ще самостійно треба скласти з деталей.  
Книжки для дітей, віком від 5-ти років 
Крістін Робсон "Велика книга лабіринтів"
 
  Проходження лабіринтів ще один спосіб захопливого проведення часу з дитиною. Кожна сторінка, а то й цілий розворот містить окремі завдання-лабіринти, не пов’язані між собою. Часто місце дії не обмежується географічним простором: пустелею, морем чи наметовим містечком, а сягає і зовсім несподіваних місць: шахового поля, кімнатної полички чи й цілої галактики.  Щоб пройти майже кожен із лабіринтів, треба виконати ще й додаткове завдання: уникнути небезпеки у вигляді глухих кутів, а то й голодних ведмедів, знайти заховані сюрпризи або й навіть закрутити гайки. 
Серія книжок "Minecraft"
  Серія книжок "Minecraft" охоплює безліч жанрових різновидів: це і довідники, і карти, і комікси, і вімельбухи, і власне художні книжки про світ Minecraft. Є серед них і книжки-ігри стікербуки. Це книжки, які дитина самостійно доповнює наліпками з комплекту. Використання таких стікерів розвиває уяву, моторику і посидючість. Діти виконують різні завдання з наліпками, водночас максимально занурюючись у захопливі пригоди світу Minecraft.  
Книжки для дітей, віком від 6-ти років  
Ієн Фріл, Хелен Фріл "Острів таємниць"
 
  Читання цієї книжки нагадує справжнє детективне розслідування: треба розгадати багато головоломок, майстерно користуватись мапою та й взагалі навести лад між "переплутаними" сторінками. У центрі сюжету зникнення господаря парку розваг, якого слід знайти. Сама ж книжка побудована у формі записника з його підказками. Крім загадкового сюжету, таємничої атмосфери книжці додає і лупа (йде в комплекті з книжкою) без якої не обійтись для вдалого розслідування.  
Серія "Точкографія"
 
  Щоб побачити малюнки на сторінках цієї книжки … їх треба створити. Спершу слід з’єднати усі точки на сторінці, щоб утворити контури елементів "захованих" рослин чи тварин. А вже потім можна дати волю фантазії й зафарбовувати отримані малюнки будь-якими вигадливими способами. Крім цього, в книжці є коротенькі цікаві описи зображених об’єктів природи.  
Тадгоуп Саймон, Кларк Філ 
"Подорожі. Головоломки"
 
  Книжки-головоломки є такою собі "класикою" серед книжок-ігор. З одного боку, читачів нібито складно здивувати завданнями, але з іншого їхнє різноманіття й універсальність дають змогу кожному і кожній підібрати щось "своє". А вибирати справді є з чого: окрім цікавезних вікторин, кросвордів, розмальовок чи математичних задачок, можна ще й перевірити на собі оптичні ілюзії чи опанувати оригамі. 
"Спробуй відшукай" 
 
  А ця книжка містить безліч головоломок і ребусів, які гарно тренують уважність і спостережливість. Увагу в книжці привертають яскраві деталізовані малюнки-головоломки. Однак схожість деталей в одному малюнку розпалює уяву дитини та спонукає таки знайти відмінності. Наприклад, загубленого коника серед єдинорогів, невикористану деталь у "снігобудівництві" чи змію, яка вдало мімікрує під навколишнє середовище.