ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

неділя, 12 березня 2023 р.

Як утримати свій дах: 
30 справ на весну
 25 справ, які варто встигнути цієї весни: ідеї для натхнення | Ранок
 Кажуть, більшість українців проходять кризу річниці. Війна триває понад рік, психіка не витримує, здоров’я підводить. Порада "просто візьміть себе в руки" не працює, а ось дрібні справи можуть врятувати. Вікенд склав список таких весняних справ.
 1. Задонатити на щось військове, круте та класне. Три копійки або три тисячі неважливо, важливий сам факт: запланувати, долучитися, подбати про своїх.
 2. Купити нову книгу. Обов’язково в книгарні так, щоб за всіма правилами: погортати сторінки, понюхати, роздивитися, передчути, насолодитися. Заодно перевірити, чи в усіх прекрасних книгарнях міста вже побували.
 3. Розібрати завали в ось тій шафі, де зберігається купа барахла, і викинути принаймні половину. Продати або віддати п’ять речей, які вам не потрібні.
 4. Сходити на місцевий ринок, набрати всякого весняного й приготувати миску салату: багато-багато різної зелені, сир і сметана.
 5. Висадити розсаду. Сіяти що завгодно головне, щоб росло та зеленіло. Навіть якщо воно потім загнеться або його зжере кіт, все одно саджати. Це про майбутнє та красу.
 6. Обрати мальовниче дерево десь поряд із будинком та фотографувати його раз на день протягом місяця з одного й того ракурсу. Або протягом двох місяців. А потім зробити відео зі світлин.
 7.  Вікна вимити. Світ після цього стане привабливішим.
 8. Підтримати один із місцевих музеїв. Сходити на виставку, що діє зараз, чи дочекатися міжнародного дня музеїв. Зробити фото та розмістити в соцмережах з хештегами, які привернуть увагу знайомих.
 9. Заздалегідь придбати квитки на концерт чи виставу, що відбудеться найближчим часом.
 10. Вивчити напам’ять кілька класних віршів українських поетів. Або сходити послухати їхні читання.
 11. Організувати фотосесію. У студії, на вулиці, вдома, з професійним фотографом, приятелем або селфі-палкою. Будь-який варіант приймається, якщо при цьому ви будете справжнім, у моменті, для себе.
 12. Влаштувати кіномарафон: у дощовий день дивитися щось приємне, їсти чипси, жувати моркву, пити какао.
 13. Навести лад у телефоні, скопіювати потрібне, видалити зайве: фото, непотрібні програми, завантаження тощо.
 14. Встати до світанку, щоб насолодитися красою природи, що прокидається, та послухати ранкові співи птахів.
 15.  Спробувати принаймні один незнайомий продукт, який до цього ви ще ніколи не куштували.
 16. Зробити класний подарунок неблизькій людині. Просто так.
 17. Пройти якісь платні чи безкоштовні курси. Соціологію якусь почніть вивчати. Або суахілі. Пройдіть майстер-клас практичний чи семінар теоретичний. Усе, що завгодно, щоб з’явилися нові знання.
 18. З’їздити у подорож. У сусіднє село або сусідню область не важливо. Просто назвіть це: по-до-рож. І щоб з усіма атрибутами: бутербродами в дорозі, фотографіями в цікавому місці, задоволенням від екскурсії.
 19.  Опанувати будь-який складний рецепт. Гламурні макаруни, брутальну рульку чи, скажімо, трушний "Київський" торт. Але так, щоб можна було знепритомніти від захвату.
 20. Купити собі букет весняних квітів.
 21. Запросити друга чи подругу в кафе та провести час, отримуючи насолоду від спілкування, смачної їжі, атмосфери.
 22.Влаштувати веловилазку на цілий день з фруктами в рюкзаку, музикою в колонці та краєвидами перед очима.
 23. Влаштувати вечір настільних ігор з друзями.
 24.  Купити пазл на 2000 елементів та складати потроху вечорами якраз до літа закінчите.
 25. Розібрати завали в ось тій шафі, де зберігається купа барахла, і викинути принаймні половину. Продати або віддати п’ять речей, які вам не потрібні.
 26. Зробити нову зачіску. Підрівняти кінчики волосся або чубчика теж воно.
 27. Подивитися, які вулиці перейменували, відшукати їх на мапі, скласти маршрут і прогулятися ними.
 28.  Влаштувати особистий мінімарафон щось типу "сталевий прес за два тижні" чи "десять днів детоксу". Почати… ну, ок, не бігати кожного ранку, а іноді пробувати бігати.
 29.  До Дня науки підписатися на кількох цікавих українських науковців у соцмережах. Або послухати лекцію від когось із популяризаторів. Хіба не круто в країні, що воює, ходити слухати наукові лекції від своїх, розумних?
 30. Скласти план на літо.