ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

субота, 25 березня 2023 р.

Книжки про науку, 
яким можна довіряти
 
 Науково-популярна література поєднує приємне з корисним: простими словами розповідає про складні речі. Читомо розповідає про науково-популярні книжки, які викликають довіру якістю поданої інформації й компетентністю їхніх авторів. До вашої уваги пропонуються найкращі науково-популярні книги – цікава інформація в доступному форматі, яка змінить ваш погляд на багато речей.
 Леонід Горобець 
"Зоологічна екскурсія супермаркетом"
 Зоологічна екскурсія супермаркетом. Невідома історія відомих продуктів 
 Оселедець  це сардина, сардина  це анчоус, анчоус  це хамса, хамса  це кілька, кілька  це тюлька, тюлька  це шпроти, шпроти  це салака, а салака  це оселедець. А оселедець  це сардина… Складно? Лише на перший погляд. Повірте, цей ряд має абсолютно логічне пояснення. У своїй новій книжці біолог Леонід Горобець пропонує нам прогулятись найближчим супермаркетом та дізнатися, чому у нашому кошику лежать свинина та креветки, а не, скажімо, мʼясо слонів чи мурена.
 Адам Грант 
"Подумай знову"

 Інтелект прийнято розглядати як здатність думати та навчатися, однак в нашому стрімкому світі є інший набір когнітивних навичок, що значно важливіші, – вміння переосмислювати та розучуватися. У нашому повсякденному житті надто багато з нас надають перевагу комфорту переконаності проти незручності сумнівів.Ця книжка закликає вас подумати знов, і не вірити усьому, у чому ми так переконані. Автор запрошує відмовитись від поглядів, які вже не приносять нам користі, і підносить розумову гнучкість над дурною переконаністю. Якщо знання – це сила, знати те, чого ми не знаємо, – мудрість.
Філіпп Деттмер 
"Дивовижний імунітет"
Дивовижний імунітет. Про антитіла, інфекції та інші цікавинки імунної системи 
 Поки ми займаємося рутинними офісними справами чи гуляємо парком, сьорбаючи каву, їдемо в метро чи приміряємо одяг у магазині, всередині нас, глибоко під шкірою, точаться справжнісінькі баталії. Мільйони крихітних організмів діляться, скорочуються, борються і вмирають заради нас. Саме так працює він дивовижний та надзвичайно важливий людський імунітет. Автор цієї книжки запрошує до подорожі міцною фортифікаційною спорудою нашого організму, від захисних механізмів якої дійсно залежить усе.
Ольга Маслова 
"Пригоди клітин" 
Пригоди клітин (в організмі та поза ним) 
 Клітини існують всередині й довкола нас. Весь світ складається із крихітних цеглинок, що визначають наші дії, почуття, настрій і навіть наміри. І хоча на перший погляд клітини є лише будівельним матеріалом для живих організмів, насправді вони самостійні й автономні системи, які не лише виробляють і споживають енергію, а й спілкуються та адаптуються під вимоги середовища. Клітини змушують нас кохати й ненавидіти, дбати про себе і прагнути задоволень. Безсмертні клітини у лабораторіях нескінченно діляться і перетворюються, а стовбурові клітини мають потенціал, про який ми навіть не підозрювали. 
Олівʼє Сібоні 
"Досить уже помилок" 
Досить уже помилок. Як наші упередження впливають на наші рішення фото 
 Набридло помилятися й постійно обирати щось не те? Справа у мозку. Саме він змушує діяти нас нераціонально, приводить до помилкових думок та емоційних реакцій. А це врешті спотворює наше сприйняття ситуації і робить його максимально далеким від реальності. У книжці "Досить уже помилок" Олів'є Сібоні на реальних прикладах з історії, політики та бізнесу детально пояснює, як неусвідомлені упередження збивають нас з правильного шляху. Після кожного розділу автор дає коротке резюме, аби закріпити усвідомлення. Прочитавши цю книжку, ви зможете не тільки навчитися виявляти хиби у своєму мисленні, а приймати більш зважені рішення.
 Дарка Озерна "Ви це зможете! 
7 складових здорового способу життя"
Ви це зможете! 7 складових здорового способу життя 
 Це посібник зі свідомого ставлення до життя і покращення здоров’я. У ньому містяться рекомендації щодо раціону, внормування маси тіла і сну, фізичної активності та медичних обстежень. Всі тези та висновки базуються на сучасних наукових даних, медичних рекомендаціях та протоколах діагностики і лікування. Авторка легко і детально пояснює, як зважено і свідомо ставитися до власного здоров’я і способу життя, не впадати у крайнощі, не вірити в чарівні таблетки, магічне мислення і не вдаватися до суворих обмежень.
 Вацлав Сміл 
"Як насправді влаштований світ"
 Як насправді влаштовано світ. Минуле теперішнє і майбутнє з погляду науки (м'яка обкладинка) 
 Ця книжка пояснює сім найбільш фундаментальних реалій, які керують нашим виживанням і процвітанням. Від виробництва енергії та харчових продуктів, через глобалізацію до екологічної катастрофи, книжка «Як насправді влаштований світ» пропонує вкрай необхідну інформацію про реальний стан речей. Прочитавши її, ви отримаєте відповідь на найглибше запитання людства: "Ми безповоротно приречені чи попереду світле майбутнє?"