ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 25 липня 2023 р.

 Дитячі книги про війну
http://chytay-ua.com/ 
 Ще ніколи дитяча література про доросле не була настільки популярна в Україні, як зараз. Йдеться, зокрема, про книжки про війну, які стали вимушено популярними в Україні з 24 лютого 2022. Такі книжки вбивають одразу двох зайців одним пострілом: 1) полегшують дорослим завдання проговорити болісне, допомагаючи підібрати правильні слова, приклади й аналогії; 2) полегшують емоційний стан дитини, не ігноруючи й не знецінюючи її потреби у визнанні того, що та чи інша проблема існує, їй не здалося, вона це сама собі не надумала, крім того, допомагають знайти шляхи для вирішення чи хоча б часткового покращення ситуації. Отже, пропонуємо добірку українських дитячих книжок про війну.
 Оксана Лущевська 
"Це тиха ніч, мій астронавте"
 
 Коротка повість, у формі дитячого щоденника. Головна героїня – семирічна дівчинка Ія, вона записує нотатки впродовж перших десяти днів російського вторгнення в Україну. В оповіді є деталі повсякденного життя Ії під час війни, її турботи, мрії та переконання. Нотатки Ії – різноманітні емоцій: від страху до розгубленості, від радості до відчаю. Юні читачі дізнаються, як міняється Ієне життя, і хто допомагає їй триматися у цей складний час, коли історія повторюється і змінюється назавжди. В книжці ще є вигаданий астронавт, який допомагає Ії триматися. Іїн щоденник починається 24 лютого і триває до 5 березня, ілюструючи перші 10 днів війни.
 Олександр Михед 
"Котик, Півник, Шафка"
 
 Котик, Півник і Шафка наче й казкові, але водночас дуже справжні – врятовані й збережені у зруйнованій російськими обстрілами Бородянці під Києвом. Готові боротися і попереджати про небезпеку, у цій казці вони оберігають всесвіт однієї родини – бабусі Лізи, дядька Андрія і онуки Соні – родини, яка покоління за поколінням циклічно проживає історію і врешті стає сильнішою, ніж будь-коли. Нагріта теплом дідусевих рук Шафка, подарований на свято Півник і врятований Котик втілюють силу й незламність, бережуть рід і дарують надію. Це надія на майбутнє, у якому рани будуть заліковані, але пам’ять про скоєне зло житиме у віках. У майбутньому, після нашої перемоги.
 Лариса Денисенко 
"Діти повітряних тривог"
  
 Зловісні ракети – артилерія російського лихосилля – перетворили нас на дітей повітряних тривог. Укриття, втечі, бомбосховища, інші міста і країни  наша нова реальність. Але ми вбережемося, переможемо та обов’язково перетворимося на дітей повітряних поцілунків. Тут, під однією обкладинкою,  тривожні дитячі досвіди війни та надії.
 Катерина Єгорушкіна 
"Мої вимушені канікули"
  
 Коли настають канікули, школярі відпочивають або подорожують. Та цього разу канікули у Віри не звичайні, а вимушені: спричинені війною. Разом із батьками й меншим братиком дівчинка переїжджає у підвал своєї багатоповерхівки, ховаючись від обстрілів. Сім’я намагається пристосуватися до нової реальності. Топити сніг, коли зникає вода. Зігріватися співом, коли зникає тепло. Вірити у безпеку рідних, коли зникає зв'язок. Здається, звичний світ руйнується і відбудувати його можна лише в уяві чи комп'ютерній грі. Шукаючи в собі світло, до якого не долітають ракети. Підтримуючи тих, хто поряд.
 Володимир Чернишенко 
"Битва за місто"
  
 Вона покликана допомогти дітям, які всупереч власної волі стали учасниками цієї несамовитої війни, повірити у те, що світло переможе темряву, а зло обов’язково буде покаране. Книжечка стане для батьків справжнім помічником та допоможе їм обговорити зі своїми дітлахами болючі теми війни. Віршований виклад тексту легко запам'ятається маленьким читачам, а зворушливий сюжет неодмінно відгукнеться кожному та вразить до глибини душі. У виданні використано художній прийом героїзації персонажів, який має на меті вселити маленьким читачам віру у світле майбутнє та допомогти їм побороти нав’язливі негативні думки.