ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 7 листопада 2023 р.

 Дитячі книжки та війна в Україні
 Про війну та під час війни: 10 дитячих книжок, написаних після 24 лютого
 Мабуть, усі погодяться з тим, що дитяча література має захоплювати маленьких читачів, допомагати їм знаходити рольові моделі для наслідування та давати відповіді на подекуди складні питання. Так, говорити з дітьми про смерть, втрату й горе під силу не кожному дорослому, тому схема "я не знаю, що сказати, тримай книжечку, вона пояснить" часом залишається дієвою для багатьох. І, ясна річ, така книжка мусить ставати поміччю батькам і дітям, підтримувати і пропонувати відповіді, а не травмувати ще більше.
 Після початку повномасштабного вторгнення український книжковий ринок застиг і зупинився, але зрештою повернувся до створення книжок. Чимало книжкових медіа випустили огляди-переліки книжок, які допоможуть відрефлексувати те, що відбувається довкола, а також запустили власні спецпроєкти, як розповідаючи про літературу в Україні, так і залучаючи до обговорень і дискусій іноземне експертне середовище.  
Лариса Денисенко, Олена Лондон 
"Діти повітряних тривог" 
Діти повітряних тревог (9786177818815) - зображення 1
 Зловісні ракети  артилерія російського лихосилля  перетворили нас на дітей повітряних тривог. Укриття, втечі, бомбосховища, інші міста і країни  наша нова реальність. Але ми вбережемося, переможемо та обов’язково перетворимося на дітей повітряних поцілунків. Тут, під однією обкладинкою,  тривожні дитячі досвіди війни та надії.
 Катерина Єгорушкіна 
"Мої вимушені канікули"
Мої вимушені канікули
 Коли настають канікули, школярі відпочивають або подорожують. Та цього разу канікули у Віри не звичайні, а вимушені: спричинені війною. Разом із батьками й меншим братиком дівчинка переїжджає у підвал своєї багатоповерхівки, ховаючись від обстрілів. Сім’я намагається пристосуватися до нової реальності. Топити сніг, коли зникає вода. Зігріватися співом, коли зникає тепло. Вірити у безпеку рідних, коли зникає зв'язок. Здається, звичний світ руйнується і відбудувати його можна лише в уяві чи комп'ютерній грі. Шукаючи в собі світло, до якого не долітають ракети. Підтримуючи тих, хто поряд.
 Володимир Чернишенко 
"Битва за місто"

 Це видання має одразу кілька важливих функцій. По-перше, воно допоможе батькам проговорити зі своєю малечею всі критичні моменти, пов’язані з війною, пояснити просто та зрозуміло. По-друге, якщо дитина має травматичний досвід перебування в зоні бойових дій, бомбардувань, окупації, то ці вірші допоможуть згладити цей досвід. По-третє, сюжет книги допомагає налаштуватися на позитив. Він не просто вселяє віру в перемогу, в добро, але й формує в дитини певне героїчне стійке сприйняття ситуації.
Iван Андрусяк, Анна Майта
"Жерар-партизан"
 Жерар-партизан 
 Здається, ще вчора морськосвинськй детектив розслідував різного штибу дивні чи незбагненні події, капості, прикрощі, а то й справжні злочини та жив цікавим мирним життям. А тепер він хоробрий вояка! У час, коли ворожі танки насуваються на хутір Витівку, протистояти їм збирається відважний звірячопартизанський загін. Колишній детектив, а тепер безстрашний захисник, Жерар разом із мишачою теробороною, котами Степаном і Тимком та іншими місцевими мешканцями готуються задати жару московським зайдам. Кляті орки ще не знають, із ким доведеться мати справу. Бо від Жерара та ЗСУ ніхто не втече!
 Олена Фінберг 
"Неймовірні історії кота Бучика" 
 
 Страшна війна прийшла в Україну. Разом з українськими воїнами кіт Бучик стає на захист Батьківщини. Кіт з міста Буча, на долю якого випали й окупація, й полон, і фронтові будні зі звитягами й втратами, розповідає дітям про мир і війну, про український опір ворогам. Поряд з Бучиком немає місця страху, відчаю, зневірі. Разом з побратимами Бучик робить усе можливе, щоб ця війна на нашій землі стала останньою.
Оля Русіна, Олександр Шатохін
"Тор – тракторець, що тягне танк"
  
 Тракторець Тор дуже любив тягати те й се, а також допомагати людям засівати зерно. Та, прокинувшись одного ранку наприкінці зими, він зрозумів, що щось не так. У його країну прийшла війна. Його місто було під постійною загрозою  як і вся Україна. Чим же Тракторець міг зарадити, коли вмів лише тягати те й се? Але саме це вміння стає Тракторцеві Тору в пригоді: він рятує будинок хлопчика від розгромлення, допомагає військовим тягати ворожі танки й долучається до оборони міста. А ще знайомиться з незвичайними їжаками та Сиреною, які теж стоять на обороні міста.