ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятниця, 26 січня 2024 р.

Крути  символ героїзму 
українського юнацтва
 103-річниця вшанування пам'яті Героїв Крут :: horol.com.ua
 29 січня 2024 року в Україні відзначається 106-а річниця бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність. У 1918 році цього дня кілька сотень молодих студентів, гімназистів, військових у нерівних умовах бою протистояли ворогу. Хтось мав бойовий вишкіл, а хтось уперше взяв до рук зброю. Вони виступили проти підрозділу Червоної гвардії, що обчислювалася 4000 солдатами.
 Завдяки сміливості українських вояків ворожий наступ більшовиків на Київ було зупинено на кілька днів, коли тривали переговори між Українською Народною Республікою і країнами Четверного союзу. Важливо було, аби на той момент українська столиця перебувала під контролем Центральної Ради. 9 лютого 1918 року Брестський мирний договір було підписано. Він означав визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.
 Сьогодні на захист України стали тисячі українців, які ще вчора були мирними людьми: вчителі, студенти, менеджери, бізнесмени, історики, співаки. Щира вдячність усім, хто нині виборює нашу Перемогу, право жити у вільній країні на своїй землі.  
 Попри те, що за понад 100 років не змінився ні ворог, ні його методи війни, ми маємо реальний шанс завершити цю боротьбу. Оскільки наше суспільство зробило свій вибір на користь вільного демократичного розвитку власної держави.
  Пам'ятаємо Героїв Крут!