ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 8 лютого 2024 р.

 Похід до музею - це цікаво!
 З якого віку краще починати відвідувати з дітьми музеї 
 Як закохати дітей у мистецтво? Чому одні діти із задоволенням відвідують музеї, а для інших це каторга? Відповідь на ці запитання точно знає Франсуаза Барб-Ґалль  французька письменниця та мистецтвознавиця. Давайте дізнаємося секрети вдалих відвідин музею, які Франсуаза описала в книжці "Як розмовляти з дітьми про мистецтво".
купити: Книга Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття (2023)
 1. Музей  не місце, щоб перечекати дощ. Екскурсія в музей має бути свідомим вибором — навіть святом, а ніяк не заміною чогось і не варіантом на "крайній випадок". Ніщо так не гнітить, як довга черга в гардероб, куди здають дощовики й парасолі, з яких тече... Для досвідченого поціновувача мистецтва ці деталі значення не мають, але перші дитячі враження від музею будуть безповоротно зіпсовані.
 2. Скоротіть час перебування в музеї. Перебування в будь-якому музеї не дається дитині легко. Ходи поволі, не бігай, не шуми, не торкайся нічого 
це ж суцільні обмеження! Пам’ятайте, що ви не мусите оглянути усе за один раз. Залиште частину експозиції на потім. Пообіцяйте дитині, що обов’язково повернетесь у музей і разом оберіть дату відвідин.
 3. Правила поведінки в музеї 
для усіх. Поясніть дитині ще до відвідин музею основні правила: не чіпати роботи руками, не фотографувати зі спалахом, не бігати поміж експонатів.  Деякі картини  старі-престарі, котрі пережили війни, пожежі, повені,  унікальні і дуже вразливі. Ми повинні про них дбати.
 4. Повертайтесь до оглянутих картин. Діти, що люблять по сто разів слухати одну і ту ж казку чи безкінечно дивитися одне і те ж відео, так само, побачивши раз якусь картину, захочуть глянути на неї ще раз. Пройдіться тим самим маршрутом. Напочатку цей ритуал 
важливий. Нехай картина-фаворит буде перепусткою для інших... З вашою допомогою дитина поступово зрозуміє, що картину можна оглядати не раз і щоразу знаходити в ній щось нове.
 5. Зайдіть у кафе. Позитивне підкріплення працює у всьому, навіть у мистецтві. Нехай похід у кафе, після огляду картин, стане вашим маленьким ритуалом. Навіть, якщо тістечко запам'ятається малюку більше, аніж художній шедевр, 
похід у музей буде асоціюватися із задоволенням.
 6. Не забудьте придбати листівки. Знайдіть час, щоб купити кілька листівок-репродукцій. Іноді процес вибору може затягнутися... Та якщо спогад про відвідини можна забрати з собою 
це величезний плюс: хай дитина порозвішує листівки у себе в кімнаті чи використовує як закладки, щоб затерти їх до дір... і знову зустріти, як давніх знайомих.