ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 14 грудня 2017 р.

Як привчити дітей 
до читання
  Як привчити дитину читати? Є кілька важливих моментів. Перше – почати читати з самого раннього дитинства. Найкращим віком для цього є вік 7 місяців. Вікові норми розвитку семимісячної дитини говорять про те, що в цьому віці дитина має уміти перегортати сторінки – звісно, книжка мусить бути з товстими картонними сторінками; до того ж саме у сім місяців у дитини починає формуватися первинне розуміння мовлення, важлива навичка, від якої бере початок розвиток інтелекту, сама мова, комунікація з батьками, первинне пізнання світу.  
  Добре, коли мама має змогу увесь час ходити за дитиною, щось їй розповідаючи: це – сонечко, це дерево. Але є мами-інтроверти, котрі не можуть щось бубоніти кожну хвилину, і тоді дитина недоотримує мовлення. Я вважаю, що недостатнє читання книжок впливає на те, що останнім часом у світі зріс відсоток розладів мовлення у дітей. Причин цьому є декілька, але одна з них – це те, що з дитиною не розмовляють через зайнятість батьків та доступність різноманітних ґаджетів. .
children-reading 
  Ще однією причиною можна назвати б дві- або навіть три лінгвістичне середовище, зокрема – книжки для найменших кількома мовами. Мало того, що дитина в будь-якому разі росте в багатомовному середовищі, але їй додають ще, скажімо, англійську мову, перевантажуючи їй нервову систему. А зараз якраз є тренд на такі книжки. Тому якщо у родині заведено розмовляти якоюсь однією мовою, важливо, щоб до трьох або хоча б до півтора року книжки дитини були написані цією мовою. Майже завжди любов дитини до книжки залежить від двох речей: якість книжок та їх доступність. У дитини має бути власна книжкова полиця, до якої вона матиме постійний вільний доступ.
  Дорослий завжди має бути готовий почитати з дитиною, відгукуватися на її прохання, навіть якщо він наразі зайнятий, то слід сказати «зараз я доварю борщ, і тоді ми з тобою почитаємо». Але мусить бути книжкова полиця для того, щоб дитина могла читати і сама, і це теж можна починати робити з семимісячного віку. Слід пам’ятати, що дитина, котра не вміє читати, не може обрати книжку за корінцем, тому книжки на цій полиці мусять бути розверненими до неї обкладинками, трохи перекриваючи одна одну.
  Одна з важливих якостей хорошої дитячої книжки – це її міцність. Хороша книжка має коштувати дорого, але не завжди ціна відповідає якості, тому, віддаючи по кілька сотень гривень за книжку, слід бути впевненими у її якості. Особливо це стосується зовсім маленьких дітей, що рвуть книжки. Коли батьки купують сто книжок, а дитина їх тут же знищує, то в результаті не залишається ні книжок, ні любові до них.
 
  Протягом розвитку дитини до семирічного віку, в неї двічі міняється тип мислення. Тому важливо, щоб книжки відповідали наявному у даний момент типу. У дитини до трьох років основною є координація «рука – око». Їй потрібно обмацувати все руками, інакше вона не запам’ятовує. У дитини від трьох до шести – образне мислення, тобто вона мислить "картинками". А от після шести-семи років починається словесно-логічний спосіб мислення – вони мислять реченнями, як дорослі. Спосіб мислення впливає на сприйняття, на здатність навчатися, тому навчальні матеріали, і зокрема книжки, мають бути орієнтованими на те, як дитина зможе їх зрозуміти. Звісно, навіть ідеальне знання вікових норм розвитку не позбавляє батьків від дослідницької роботи – адже усі діти різні за своїми інтересами, темпераментом та розвитком, – тому орієнтуватися слід також на особливості та потреби конкретної дитини.
  Часто читання – це ще й дуже хороший спосіб проведення часу з дитиною, бо спільне дозвілля – це популярна нині проблема, зокрема для татів, які не розуміють, що робити з дитиною, особливо після важкого робочого дня. Спільне читання є хорошим виходом, особливо якщо це якась книжка з дитинства самих батьків, що їм подобалася. Дитина дуже орієнтується на емоційну віддачу дорослого, тому якщо ви читаєте те, що вам не подобається – навіть чудово артикулюючи – дитина одразу це відчує. Під час читання ви можете щось додавати від себе, ставити додаткові питання, «забувати» слова, щоб дитина вам їх підказувала, вигадувати якийсь альтернативний розвиток подій. Ці деталі залежать від віку, але важливо додавати до читання елементи творчості, що розкриватимуть читання як засіб цікавого дозвілля.

.kids-Reading-Books-group-1
  Коли книжки є особливо помічними для батьків? По-перше, це ритуали – скажімо, відхід до сну. Ритуали виробляють у дитини звичку обирати книжки, у неї з’являються улюблені книжки; вона звикає до того, що ви проводите з нею час. По-друге, коли дитина – особливо, рухлива та активна дитина – хворіє, сидить удома, і ставить все з ніг на голову від нудьги, її потрібно чимось зайняти. Є хороші книжки, у яких закладено безліч варіантів різного прочитання та гри з ними, і вони дуже виручають втомлених батьків, у яких в голові може бути нуль ідей щодо того, чим зараз цю дитину розважити. По-третє, книжка дуже допомагає у подорожах або подіях на кшталт візиту до поліклініки з чергами до кожного кабінету. Хороші дитячі книжки розвивають мовлення, допомагають дитині накопичувати словниковий запас. Крім цього, вони також розвивають смак.
  Приклади гарних дитячих книжок, що підходять різним віковим групам.
  7 міс. - 1,5 роки: Ерік Карл "Дуже голодна гусениця", "З голови до ніг"; серія "Картинки для дитинки"; Василь Федієнко, серія "Сторінки-цікавинки"; "Пограємо з пальчиками", Ерве Тюлле "Жива книжка"; "Ріпка", "Рукавичка"; "Книжка-шурхітка".
  1,5-3 роки: Олена Разумова "Перша подорож"; Антон Сіяніка "Історії маленького будиночка"; "Рік у лісі"; Сюзанна Бернер, серія "Городок"; Моріс Сендак "Там, де живуть чудовиська"; Ервін Мозер "Мануель і Діді"; "Мій дідусь"; "Про кита"; "Улюблені вірші"; "Груффало"; "Цифри і кольори"; Іван Малкович, Софія Ус "Мед для мами"; Джудіт Керр "До нас на чай заходив тигр!"; Марійка Луговик "Вовченятко, яке запливло далеко в море".
  3-6 років: "П’єр та місто лабіринтів"; Річард Скаррі "Місто добрих справ", "Найкращий словник"; серія "Мій перший словничок"; Катерина Міхаліцина "Хто росте у парку"; Ян Екгольм "Людвігові Хитрому – ура, ура, ура!"; Майкл Бонд "Паддінгтон"; Беатрікс Поттер "Кролик Петрик та інші історії"; Дженні Брум "Анімаліум"; Олександра та Даніель Мізелінські "Під землею. Під водою"; Торбен Кульман "Ліндберґ. Історія неймовірних пригод Мишеняти-летуна"; "Що ховається у лісі?"; Рут Мартін "Моє дивовижне тіло"; "Відверта розмова про це"; "Звідки я взявся?"; Стів Дженкінс "Книга про тварин"; Анна Копилова "Червона книжечка"; "Антоніми"; Катерина Галицька, Ольга Черепанова "Книжка-з’їжка"; "Мишачий дім і речі в нім"; трилогія Тараса і Мар’яни Прохаськів "Хто зробить сніг", "Куди зникло море", "Як зрозуміти козу"; Брейдін Фернворт "Дзеркалинка"; Кетрін Холаберд, Гелен Крейг, серія "Анжеліна-балерина".
  7-10 років: Юрій Нікітінський "Таємниця викраденого горщика" та інші детективи; Елізабета Дамі, серія коміксів "Джеронімо Стілтон";  серія коміксів "Смурфи"; Ейтан Борітцер "Що таке любов", "Що таке смерть" та інші книжки серії "Що таке?"; Роальд Даль "Чарлі та шоколадна фабрика!", "Відьми" й інше;  Елеанор Портер "Полліанна"; Міхаель Енде "Нескінченна історія"; Діана Джонс "Мандрівний замок Хаула"; Свен Норквіст, серія "Пригоди Петсона та Фіндуса"; Аліс Пантелмюллер, серія "Лотта та її катастрофи"; Іван Малкович, Ростислав Попський "Куди відлітають риби"; класичні казки "Пеппі Довгапанчоха", "Пригоди Мумі-троллів", "Карлсон" і т.д..
  Джерело:  Читомо