ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

понеділок, 26 лютого 2018 р.

Затишні книжки 
на всі смаки
  Хюґе, лаґом, люке, ікіґаї та інші магічні слова все частіше зринають на палітурках книжок та у модних статтях, однак всі вони просто демонструють нам різні відтінки людського щастя. Насолода дрібничками, втіха від чарівної атмосфери, гармонія навколо і всередині, радість бути у компанії чи наодинці із собою, знаходження балансу у своїх прагненнях і вчинках, зрештою, просто гарна книжка, теплий коцик та горня кави – все це про щастя, яке постає у різних подобах, але потрібне кожному з нас. Наступний перелік художніх та нон-фікшн книжок стане у нагоді тим, хто прагне розібратися у природі та магії щастя, або й просто отримати насолоду від затишного, смачного читання у ці зимові дні. 
Майк Вікінг "Маленька книга хюґе. 
Як жити добре по-данськи"
 22_9_02 
  Ця книжка – абсолютний хіт у своєму сегменті. Її автор Мік Вікінг позиціонує себе як CEO у Happines Reserch Institute, та запевняє, що якщо хтось і знається на рецептах щастя, то це – данці із їх "секретною зброєю" творити і отримувати хюґе. Якщо ви раптом не знали, то хюґе (hygge) – особливе данське слово, що позначає благополуччя, втіху, затишок, задоволення – все в одному. А досягати його слід у теплій компанії друзів, зі смачною їжею, серед комфорту улюблених речей, у світлі свічок, у плетеному светрі та шкарпетках, за переглядом улюбленого кіно, із чашкою чаю і шоколадкою, словом, у будь-який приємний спосіб з арсеналу данців, які, направду, може й не відкрили Америку зі своїми затишними вивертами, але мають для них чарівну власну назву. 
Лора Інголз-Вайлдер "Будиночок у прерії"
22_10_02 
  Автобіографічний роман Лори Інголз-Вайлдер "Будиночок у прерії" справедливо вважається шедевром і класикою американської дитячої літератури, але так само справедливо його називають "твором на всі часи" і "книжкою на будь-який вік", бо через призму життя маленької Лори ми маємо змогу спостерігати історію американських першопрохідників, які вирушили підкорювати Дикий Захід і оселилися на території індіанців. Лора із сестрами та батьками спочатку живе у Великому лісі, потім серед дикої прерії, на березі Тінистого Струмка, біля Срібного озера. Снігові замети, пожежі в степу, індіанці, сарана, голод штовхають родину Інголз до поневірянь і невтомних пошуків справжнього дому, який їм доводиться будувати самим, по крихтах, але з щирою любов’ю та вірою у найкраще. Цей дім та стосунки у родині – саме те, що наповнює цю книжку, а заразом і серця читачів, затишком, ніжністю, любов’ю та щастям. 
Мері Турелл Сьодерберг "Хюґе.
 Данське мистецтво знаходити щастя"
22_11_02 
  Усміхнена білявка на одній із перших сторінок книжки Мері Турелл Сьодерберг може бути знайома прихильникам скандинавсього кіно і телебачення, адже в першу чергу вона – данська акторка. У якийсь момент Мері вирішила дослідити, що таке хюґе для її співвітчизників, а з її пошуків та розмов народилася красива й дуже затишна книжка, головні переваги якої: живі історії, чуйність, чуттєвість, крафтовість, смак і фактурність. Як приймає гостей Марендіна і чому старенька Анна стала «другом за викликом» та щоразу пече 64 булочки? Чому у дітей природжене чуття хюґе та як не сполохати і плекати його? В чому подібність і відмінність бачення хюґе юної Леа та її старенької бабусі Ґрете? Як знаходити хюґе у повсякденності і повторюваності? Як родина Якоба Єссена створила свою казку з убогої хатини? Як виглядає хюґе в ресторані чи на знімальному майданику? Як святкує Вальпургієву ніч родина Марґрет у Північній Ютландії?
 Фенні Флеґґ "Смажені зелені 
помідори в кафе Зупинка"
22_12_02 
  Можливо, комусь може здатися, що "Смажені зелені помідори" – не найкращий вибір затишної книжки, надто вже багато складних тем підіймає роман Фенні Флеґґ, як то: Велика Депресія, сімейне насильство, расова сегрегація, одностатеве кохання, війна, хвороба, старість, біль утрати, але водночас вона напрочуд життєствердна і просякнута світлом, та й у теплій, провінційній атмосфері їй ніяк не відмовиш. Це книжка зі смаком спогадів, сліз та простої їжі. Це книжка з ароматом густого меду, тютюну, барбекю, свіжоскошеної трави та зів’ялих квітів. Це книжка, в якій чутно як гудять бджоли та стукають залізничні рейки, як шелестять гілки розлогих дерев та сторінкки старих фотоальбомів. Це книжка, яка розкриває таємниці, розбиває серця, але дарує надію. Книжка, яка живе і дихає разом з нами. 
Лола Екстрьом "Лаґом. Шведські 
секрети щасливого життя"
22_13_02 
  Книжка "Лаґом. Шведські секрети щасливого життя" Лоли Екстрьом саме про це мистецтво, про пошук та знаходження балансу, про розгадування шведського феномену щастя – не тимчасового і родзинкового, як данське хюґе, а стабільного і всеосяжного, такого яким треба жити щодня. Концепція лаґом прекрасна, а історія її виникнення романтична: основи традиції були закладені ще за часів вікінгів. Коли за святковим столом вони передавали по колу ріг з медовухою, слід було ковтнути рівно стільки, щоб самому вистачило і інших не образити: "не замало, не забагато – а в самий раз". Якщо такий підхід застосовувати до всього у житті вимальовується досить симпатична картина: помірність у їжі, ні – fast-fashion та споживацькій культурі, мінімалізм в дизайні і матеріальних потребах, вибір натурального напротивагу штучному (прогуляка в лісі, замість перегляду тв-шоу, свічки, дерев’яні меблі, натуральна косметика, нуль ретуші), зрештою, турбота про довкілля – людей і природу. 
Таня Стус "Де Ойра?"
 22_16_02 
  Ця невеличка книжка-картинка на позір адресована дітям, але направду здатна подарувати чисто візуальну насолоду та відкрити прекрасні глибокі сенси будь-якому дорослому читачеві. За сюжетом маленька Орися хвилюється за свого цуцика Ойру, котра щовечора кудись щезає, та мудра Орисина мама припускає, що Ойрі, як і всім, потрібно побути на самоті, адже "не так просто постійно ділитися з кимось собою". Як кожен бажає наповнювати себе, щоб почуватися щасливішим, немає особливого значенння: для Орисиної мами це буде усамітнення у старенькому кріслі з книжкою та кавою з молоком, для когось із читачів – молитва, прогулянка, йога, біг, медитація чи ще яка майндфулнес практика, а для когось, на зразок Ойри, – пошук солодкої кістки у садку. І ніякі кущі (навіть рухомі) на стануть їй на заваді. 
Туве Янсон "Літня книжка"
 22_19_02 
  Дівчинка Софія з бабусею і татом щоліта приїздить на маленький острівець у серці Фінської затоки. Серед каміння, невибагливих чагарників і високих сосен заховалася їхня скромна дерев’яна хижка. Це маленький всесвіт із власними законами, пригодами і клопотами, радощами і трагедіями. Тато повсякчас зайнятий, та це не біда – разом із бабусею Софія проживає казкове літо: купається, перетворює звичайний ліс на чарівний, вирізає з дерева і навіть зводить маленьку Венецію. Терпляча мудра бабуся знає коли пожартувати, а коли зробити перерву у спілкуванні з маленькою запальною онукою... Ця книжка – про дитинство та дорослішання, про старість і смерть, про місце, де зупиняється час, куди прагнеш задля спокою, наснаги і душевної рівноваги. Вона про те, наскільки важливо помічати світ навколо себе і насолоджуватися тим, що маєш. 
Серія книжок "Теплі історії"
 22_20_02 
  2012-го року світ побачила збірка оповідань Надійки Гербіш "Теплі історії до кави", яка згодом перетворилася на цілу мультиавторську серію приємних і добрих книжок. Усі вони різні, та єднає їх своєрідний рецепт – нести казку у звичну буденність. Можливо, хтось скаже, що "Теплі історії" далекі від високої літератури, але відмовити їм у терапевтичному ефекті неможливо. Про що ж вони "Теплі історії"? Про маленькі дива і віру в них, про затишок в оселі і в душі, про мандри і спогади, друзів і рідних, книжки, каву і шоколад, квіти і смаколики, мрії і сни, про незнайомців та про нас самих, яким потрібно вірити у казку та зігріватися теплом цієї віри...
  Джерело:  Yakaboo