ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 23 квітня 2020 р.

100 років від дня народження українського письменника Григорія Тютюнника
https://ukrlit.net/biography/tutunik_grigoriy.jpg 
  Сьогодні, 23 квітня – 100 років з дня народження визначного українського прозаїка, поета, лавреата Шевченківської премії Григорія Тютюнника.
  Народився письменник на Полтавщині, в селі Шилівка Зіньківського району, в сім’ї селянина-бідняка 1920 р. З 1938 р. майбутній письменник – студент Харківського університету, навчання в якому перервала війна. Воєнне лихоліття назавжди вкарбувалось в пам'яті і свідомості письменника, до останніх днів життя нагадувало про себе осколком біля серця. В післявоєнні роки викладав у Львівському технікумі підготовки культосвітніх працівників та працював співробітником львівського журналу "Жовтень", вів активну і напружену літературну діяльність. Прожив неповних 42 роки й похований на Личаківському цвинтарі у Львові.
  Творчий доробок митця складають збірка оповідань "Зоряні межі" (1950), повість "Хмарка сонця не заступить" (1957). Вже після смерті письменника побачила світ збірка поезій воєнного часу "Журавлині ключі" (1963).
Книги за кошти обласного бюджету від видавництва «Дивосвіт» / Державна  підтримка видавничих проектів
 Роман "Вир" (1960-1962) без перебільшення, найталановитіший, найемоційніший повоєнний твір своєю появою засвідчив, що репресоване українське слово вижило. Епічне полотно роману розгортається перед читачем, рясніючи колоритними персонажами, сяючи рідними авторові пейзажами, спонукаючи замислюватися над вічними питаннями людського буття. За роман "Вир" Григорій Тютюнник у 1963 р. був відзначений Шевченківською премією (посмертно).
  Український письменник Тютюнник Григір Михайлович (1931-1980) припадає йому молодшим братом по батькові. Брати Григорій та Григір Тютюнники дістали одне й те саме ім'я Григорій через випадковий збіг обставин. 
  Завершити коротку оповідь про Григорія Тютюнника, мабуть, таки треба словами його молодшого брата, бо краще сказати про цього унікального письменника і його творчість не зміг би ніхто: "Мало бачити. Мало розуміти. Треба любить. Немає загадки таланту. Є вічна загадка Любові"… 
  Бібліотека філія №3 пропонує долучитись до онлайнового читання роману "Вир".