ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 25 квітня 2024 р.

 Дитині про війну
 https://www.goethe.de/resources/files/jpg1168/lektura-kids-main-banner-formatkey-webp-w960r.jpg
 Розповідати дітям про реалії сьогоднішнього дня дуже важливо, і ніщо не зробить це краще, ніж художня книжка, в якій автор м’яко і поступово доносить потрібні речі. Ми підготували добірку нових книжок для дітей різного віку, що по-різному говорять до дитини, але завжди  про важливе.
 Дара Корній "Пасіка Україна 
та інші казки з війни" 
 
 Це казки про життя. Бо воно варте добрих казок. У маленьких містечках і селах, у столиці, у широких заплавах, лісах і безкраїх степах творяться дива, герої долають зло, мудрість бере гору над зухвалістю. Добрі персонажі цих добрих казок з війни  бджоли, гуси, лис, міфічний і повітряний змії, глиняний півник пліч-о-пліч із людьми відстоюють своє майбутнє. Кожен з них надихає своєю сміливістю, відданістю, мудрістю і стійкістю. Це казки про війну. Бо добро й сили світла завжди мають перемагати пітьму. Тут тварини, міфічні істоти й навіть повітряний змій та глиняний півник мають українську душу й стають помічниками наших воїнів. 
Мар’яна Горянська
"Нам не потрібна війна" 
 
 Цю книгу покликали до життя наша безмежна любов до свого народу і захоплення українцями та українками. Вона розповідає дітям про цінності, що були, є і будуть основою людяності за будь-яких обставин. Саме прямо зараз роблять свій важливий внесок у прийдешню спільну перемогу, тому читачі неодмінно впізнають себе або своїх близьких у деяких ситуаціях. Книга славить звитягу нашого народу і стверджує: нам не потрібна війна, щоб бути справжніми людьми.
 Юлія Ілюха
"Зеро"
  
 Героїні роману Лілі 15 років, вона мешкає з мамою в селі на Донеччині. Шкільне життя напружене, стосунки з начебто найріднішою людиною складні, та й загалом буття дівчини не надто позитивне. Вона мріє  зустріти рідного батька, який зник ще до її народження, та змінити своє життя. Для сірої мишки, якою вважає себе героїня, це було б щастям. Розповідь могла б бути типовою історією переродження та успіху, якби не кілька особливих деталей. Насправді Лілю звати не Лілею, і "сірою" її складно назвати. Коли ти інакша, злитися з оточенням не вийде.
Олена Грицюк
"Чернігів-2022. Війна цивільними очима" 
 
 Олену Грицюк, чернігівську архітекторку, війна застала вдома, у розпал звичних справ і спроб улаштувати особисте життя. Намагаючись уберегти близьких, якось організувати воєнний побут і допомогти людям довкола, вона фіксує все, що відбувається з нею в блокадному місті, у нотатках, дописах і повідомленнях. Після евакуації ці уривки було зібрано в книжку, яка демонструє, наскільки звичайні люди не готові до війни. Адже до такого неможливо підготуватися: раз у раз поставати перед вибором, не знати, чи настане завтра, та щосекунди хвилюватися за своє життя, життя близьких, ба навіть життя незнайомців.