ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 16 квітня 2024 р.

 Як дитячі енциклопедії сприяють розвитку дитини
https://childdevelop.com.ua/doc/images/news/121/12106/2.png 
 Діти – це маленькі дослідники, яким важливо мати під рукою не лише корисні, а й цікаві джерела для дослідження світу. І важливу роль для розвитку кругозору малюків різного віку відіграють дитячі енциклопедії. Адже саме в таких книгах містяться відповіді на безліч питань, які маленькі "чомучки" щоденно задають своїм батькам і вихователям.
 Прочитання подібної літератури самостійно чи за допомогою дорослих дає можливість ознайомитися з природою звичних речей, різноманітними явищами, які цікавлять школярів. Навіть вчителі рекомендують привчати діток до енциклопедій ще з раннього віку, щоб розвивати широкий перелік когнітивних навичок – уяву, мислення, пам'ять, спостережливість.
 Діти стають завдяки книгам і хорошими пошуковцями, адже вчаться самостійно знаходити потрібну інформацію, розбиратися зі структурою енциклопедичного матеріалу. А завдяки стислому викладенню інформації процес її сприйняття та запам’ятовування відрізняється більшим комфортом.
 Під час прочитання енциклопедії збагачується словниковий запас хлопчиків і дівчат, позаяк такі видання багаті новими термінами й поняттями. Це своєю чергою вдосконалює навички мовлення. Засвоюючи новий для себе матеріал, малюки водночас вчаться висловлювати й власні думки.
 Енциклопедична література дозволяє впевненіше почуватися у натовпі однолітків та серед дорослих, і не лише через збагачення знань. Діти охоче діляться новими фактами з друзями, що підвищує цікавість інших дітлахів до них, а це сприяє формуванню власної впевненості та покращує самооцінку. Окремий захват у малюків викликають ілюстрації та графіка, присутні в книгах. Вони дозволяють також і візуально сприймати викладені факти, покращуючи уяву та фантазію дітлахів.
 https://childdevelop.com.ua/doc/images/news/121/12106/1__1_.png 
Вибираючи дитячу енциклопедію, необхідно враховувати такі фактори, як: вікова відповідність; якість та правдивість поданої інформації; тематика видання; насиченість ілюстраціями, їхня яскравість та чіткість; зручність формату для читання; мова викладення матеріалу.
 Під час пошуку оптимального варіанту можна переглянути рекомендації працівників галузі освіти, інших батьків і вчителів. Але краще підбирати енциклопедії з урахуванням інтересів самої дитини.
 Правильно підібрана книга підтримуватиме інтерес дитини до її прочитання та стане чудовим ресурсом для формування критичного мислення, культурного та освітнього розвитку.