ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 23 березня 2017 р.

Книги для спілкування 
солов’їною мовою
 Щоб правильно розмовляти українською, недостатньо просто народитись українцем. Адже мова як живий організм має здатність змінюватись та піддаватись впливу інших мов. Тож пропонуємо вам добірку книг, які допоможуть розмовляти грамотно та розширити свій словниковий запас.
Наталія Клименко “Українська легко!”  
 Це книжка для тих, хто: спілкується українською і хоче вдосконалити свої знання; прагне запобігти помилковому слововживанню; бажає дізнатися нові фразеологізми й синоніми; намагається уникнути вживання не властивих українській мовній традиції зворотів і висловів. У цьому вам допоможуть наочні ілюстрації зі стислими правилами, прикладами вживання і корисні статті. Цю книжку створено з мрією про те, що колись в Україні буде модно знати декілька мов, а говорити українською! 
Олександр Авраменко “100 експрес-уроків української”
  Хочете говорити українською правильно, але не маєте бажання проводити час за правописом? Цікаво ілюстрований кишеньковий підручник “100 експрес-уроків української” автора Олександра Авраменка допоможе вам в цьому. Книжка, призначена для широкого кола читачів, допоможе всім і кожному більш впевнено та грамотніше розмовляти солов’їною. Головна тема книги заміна суржику та русизмів правильними милозвучними словами. Додають шарму книзі комічні ілюстрації, що допоможуть запам’ятати кожне слово або вираз.
Ольга Уліщенко “Мова чудова”
 Цільовою аудиторією словника "Мова чудова" є учні, але він неодмінно зацікавить і дорослих. Довідник містить практичні поради з правильного вживання слів та усунення калькування. Видання поділено на 9 розділів, які відповідно розкривають 9 частин мови. Головні персонажі вірша Андрія Малишка "Кіт-воркіт" мандрують сторінками книги та висвітлюють, як правильно вітатися та прощатися, як уникнути спотворення змісту вислову та дають розгалужену характеристику схожих слів та їх правильне вживання.
 Тарас Береза “Гарна мова – одним словом: 
словник вишуканої української мови” 
 Словник вишуканої української мови – данина великій мовній спадщині, яку у різні часи з нами щедро розділяли майстри художнього пера. Автор опрацював кращі твори української та світової літератури, вибрані уривки з яких слугують докладними ілюстраціями до цього видання. Від Пантелеймона Куліша до Мирослава Дочинця, від Даніеля Дефо до Джеймса Паттерсона, таким є безмежжя авторського лету упродовж XVIII-XXI ст. Понад 1500 словникових одиниць дозволяють користувачам поглибити знання рідної мови, збагатити активний словниковий запас, розмовляти і писати українською мовою якнайвишуканіше.
Лариса Масенко "Суржик: між мовою і язиком"
 У книжці висвітлено історію виникнення, поширення й сучасного побутування мішаних українсько-російських форм усного мовлення, відомих під назвою "суржик". Як специфічне явище мовного життя України суржик розглянуто не тільки в мовознавчому, а й соціокультурному та психолінгвістичному аспектах. Лариса Масенко вирішила дослідити цей феномен і дає корисні поради з його усунення. Книжка призначена для студентів-філологів, викладачів вищої школи і вчителів української мови, але вона може зацікавити й ширшу аудиторію.
 Ілько Лемко "Цікавинки укрмови"
 Львівський письменник видав книжку про цікавинки української мови й найтиповіші помилки галичан все у жартівливій формі, і, як каже сам письменник, для хлопського розуму. Видання містить анекдоти, карикатури, легенди та випадки з життя. Автор пише про лексичні помилки з гумором і дохідливо, бо зізнається, що й сам не має філологічної освіти, усі знання про рідну мову здобував самотужки, а приклади неграмотності брав зі своїх власних спостережень. Все буденне про українську мову, а також типові мовні помилки, яких українці нахапались від східного сусіда в цьому неймовірно комічному виданні.