ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 2 березня 2017 р.

ТОП-5 найцікавіших бібліотек України
 Українська бібліотечна асоціація допомогла Cultprostir скласти невеличкий рейтинг найцікавіших бібліотек країни.
 В Україні нараховується понад 40000 бібліотек. Маленькі й з величезними зібраннями томів, розміщені у сільських школах чи багатоповерхових будівлях, із солідним віком і такі, що відкрилися нещодавно, – всі вони цінні, бо навіть одним своїм існуванням, лишень синіми табличками на вході постійно нагадують, що ще залишилися місця, де книга є доступною як ніколи. Але не будемо відходити від концепції рейтингу. Далі – найстаріші, найбільші та ще кілька "най"…
Найдавніша бібліотека 
 Якщо розглядати бібліотеки крізь призму історії, то найдавнішою читальнею країни, що діє й зараз, можна вважати Наукову бібліотеку Львівського національного університету ім. Івана Франка. Вона заснована 1608 р. як книгозбірня львівського Єзуїтського колегіуму. Фонд нараховує 3 мільйони видань. За більш ніж 400 років існування бібліотека бачила багато. У XVII ст. тут не просто зберігали книги, а виховували інтелектуальну еліту, яку, між іншим, зобов’язували регулярно підтримувати гідний фінансовий стан читальні пожертвами. Минуло століття, бібліотека зазнала численних втрат під час пограбування шведами у 1704 р., проте швидко відновилася. Книги та рукописи до її фонду завозилися з усієї Європи. Поступово виникла потреба в більш облаштованому приміщенні. Так у 1905 р. з’явилася нова будівля зі скляним дахом, великим читальним залом, ще й розписами і написами латиною, які мали наштовхувати студентів на філософські роздуми. Попри втрати під час Другої світової війни, Наукова бібліотека Львівського національного університету не втратила головне – свою неперевершену атмосферу аристократизму, науки та благородства духу, які відчуваються й зараз.
Найперша публічна бібліотека
 Тепер вирушаємо до Одеси, де 1829 р. за наказом Миколи I граф Воронцов заснував першу публічну бібліотеку на території України. Головне приміщення Одеської національної наукової бібліотеки ім. М. Горького розміщена в старовинному районі міста і являє собою один із кращих зразків бібліотечної архітектури в країні в стилі неокласицизму (архітектор Ф. П. Нестурх). Сам граф Воронцов доклав зусиль до заснування бібліотеки та подарував "зібрання дорогих за рiдкiсністю творів". Це були 600 томiв французьких класикiв у розкішному виданні Фiрмена Дiдо. Приклад губернатора наслiдували багатi одесити, i кiлькiсть книг у бiблiотецi почала швидко збiльшуватися. Сьогодні найстаріша публічна книгозбірня України зберігає унікальний різноплановий п’ятимільйонний фонд документів з усіх галузей знань майже 130 мовами світу, який є невід’ємною складовою національної та світової культурної спадщини і перебуває під охороною держави та ЮНЕСКО.
                                          Бібліотека з найбільшим фондом
 Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського нараховує у своєму фонді 14 мільйонів книг! Зважаючи на таку цифру, недивним є той факт, що бібліотека ім. Вернадського належить до числа 10 найбільших національних книгозбірень світу. Той, хто хоча б раз опинився всередині цього храму науки, ніколи не забуде всеохопного страху перед масштабом знання, сконцентрованого тут. "Вернадці" належить іще один рекорд. Вона є найбільшою за своєю площею бібліотекою країни. 27 поверхів будівлі – цьому яскраве підтвердження. А ще універсальними інформаційними ресурсами бібліотеки користується близько 500 000 читачів, яким щорічно видається до 5 мільйонів документів. Крім вражаючої мови цифр, бібліотека має й безліч внутрішніх таємниць, легенд і скандалів. Відомою є історія про пожежу 1964 р., які тривала у будівлі кілька діб. Виникла вона зовсім невипадково у відділі, де зберігалися документи з історії української державності 1917-1920 рр. У наш час Національна бібліотека України ім. В. І. Вернадського й надалі є активним учасником не лише наукового, а й культурного життя, влаштовуючи виставки, творчі зустрічі, семінари та конференції.
                                               Найбільша дитяча бібліотека 
 Національна бібліотека України для дітей, що в Києві на Нивках, щороку приймає більше 20 тисяч читачів, а також відвідувачів, які приїжджають на екскурсію, щоб на власні очі побачити цей казковий палац, оздоблений авторськими керамічними панно і композиціями видатної української художниці-керамістки Ольги Рапай. Книгозбірня заснована у 1967 р. Її фонд складається з 500 000 примірників книг, журналів, аудіозаписів. Національна бібліотека для дітей вчить малечу правильно працювати з інформацією, бібліотечними картотеками. Але головне – прагне прищепити сприйняття бібліотеки як місця, де можна провести час з друзями, займаючись у гуртках, показати власні таланти на творчих виступах, поділитися науковими відкриттями і дослідженнями.
                                                       Найкраща в 2016 році
 Українська бібліотечна асоціація разом з Міністерством культури з 2008 року заохочують книгозбірні до самовдосконалення шляхом конкурсу та змагання за звання кращої. Так, у 2016 році кращою бібліотекою країни стала Науково-технічна бібліотека Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. академіка В. Лазаряна. Бібліотека була створена разом із навчальним закладом в 1930 р. В основу колекції лягли книжкові зібрання навчальної та наукової літератури Київського політехнічного інституту та політехнікуму міста. Нині НТБ університету є однією з найбільших бібліотек вищих навчальних закладів та найбільшою в галузі залізничного транспорту України. Вона обслуговує за єдиним читацьким квитком більше 11 тисяч читачів. Бібліотечний фонд, що налічує 940 тисяч примірників, є універсальною базою для навчального процесу та наукових досліджень у своїй галузі. За рік фонд бібліотеки поповнюється на 20-25 тисяч примірників, щорічно книгозбірня передплачує до 150 назв періодичних та інформаційних видань.