ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 24 жовтня 2017 р.

5 книжок, заснованих на 
реальних подіях
  Серед безлічі книг є ті, в основу яких лягли реальні події. І деякі твори по-справжньому захоплюючі і змушують задуматися. Цінність справжньої історії не лише у достовірності, а й в атмосферності наративу, наближеності і щирості героя, значущості його особистого шляху і досвіду.  Наступний перелік книжок – своєрідна мозаїка історій, що відбувалися у різний час та з різними героями, та все ж об’єднаних єдиною характеристикою-ґрифом "засновано за реальних подіях".
Амелі Нотомб "Подив і тремтіння"
  Роман розповідає про рік роботи Амелі у типовій японській компанії, зайвий раз доводячи, що зрозуміти східний менталітет непросто, а коли йдеться про корпоративну етику то й узагалі неможливо. Жорстка ієрархія зверхників/підлеглих, сувора дисципліна і вельми своєрідні поняття про людські права, абсурдні правила і дивні вимоги, відсутність сорому й водночас підкреслена ввічливість і пишномовність це лише загальні риси механізму японського офісу, найдрібнішою деталькою якого "випала честь" стати Амелі. Свої невдачі, приниження і нехитрі спроби пробити "скляну стелю" авторка перетворює на своєрідну комедію, фарс, бо тільки із гумором, з гіркою і винахідливою іронією, з історії про лузерку можна вийти переможницею, написати про це бестселер, а потім ще й приймати вітання від колишньої зневажливої зверхниці.
 Дзвінка Матіяш "Дорога святого Якова"
  Каміно-де-Сантьяґо це старовинний шлях пілігримів, що веде через Європу в іспанське місто Сантьяґо-де-Компостела, де знаходиться могила апостола-покровителя Іспанії святого Якова. Він має понад півтора десятка варіативних маршрутів, але найпопулярнішим залишається так званий "Каміно Франсез" Французький Шлях, котрий тягнеться на більш як 800 км. Читач занурюється у своєрідний тревелбук, сповнений винятковими сенсами, збагачений непересічними зустрічами й особливими зупинками. Дорога святого Якова важка, але вона полегшує душу, і цей досвід відчутно навіть зі сторінок книжки, до речі, вельми красивої та оздобленої пам’ятними світлинами. Що ж до тексту, то він відвертий і рефлексіний, значно більше про відчуття, настрої й людей, аніж про здобуті лайфхаки пілігримів, та однаково, дійсно надихає на паломництво, й не в останню чергу, завдяки майстерному слову Дзвінки.
Джеймс Бовен "Вуличний кіт на ім’я Боб"
Невигадлива, але щира розповідь про двох невдах: колишнього наркомана і кота-безхатька, поступово виявляється історією справжньої дружби, боротьби і перемоги над світом злиднів і байдужості. Відверто і без прикрас Джеймс Бовен розповідає про складний підлітковий вік, власні помилки і їх наслідки, про десять років героїнової залежності, що здавалися суцільним сном, який тягнув його на дно так глибоко, що повернутися до нормального життя здавалося неможливим. Чарівне руде котисько з’являється у житті Джеймса мов хвостатий ангел-рятівник, і далі життя хлопця починає обертатися навколо Боба. Ці двоє, тримаючись разом серед галасливих лондонських вулиць, перед обличчям невдач, погроз і незгоди, зцілюються фізично і душевно, а заразом, непомітно, але впевнено, розтоплюють серце читача.
Деніел Кіз "Таємнича історія Біллі Мілліґана" 
  З того часу, як світ дізнався про Біллі Мілліґана, не вщухають розмови і здогадки про те, ким же був насправді цей чоловік. Людиною з унікальним психічним розладом, всередині якої існували 24 альтер-особистості від 3-річної дівчинки Крістін з Англії до 23-річного югославського комуніста Рейджена? Чи, все ж таки, геніальним актором, що віртуозно оминув покарання за скоєні злочини? Американський автор Деніел Кіз, який присвятив дослідженню життя Мілліґана багато років, особисто спілкувався з Біллі, а також з усіма, хто був причетний до його справи, намагається дати відповідь на це питання, занурюючи читача у хронологію подій навколо героя. У своїй оповіді автор старанно уникає особистісних суджень чи домислів, але його позиція зрозуміла він вірить Біллі, вражений його "неординарністю" і незбагненністю її природи. Ну, а читачеві, у свою чергу, лишається жити з усвідомленням того, що довіряти у цьому житті не можна навіть самому собі.
Томас Кініллі "Список Шиндлера"
  На початку Другої світової німецький промисловець Оскар Шиндлер відкрив у Кракові фабрику з виробництва емальованого посуду. Найдешевшою робочою силою були євреї з гетто. Ті з них, кому пощастило потрапити до цієї фабрики, немов витягнули щасливий білет… Коли до міста прибув офіцер СС Амон Гет, відомий як божевільний садист, доля десятків тисяч євреїв була вирішена. Усіх їх було наказано переправити до Аушвіцу табору смерті…  Шиндлер урятував усіх "своїх" євреїв. Він оплатив їхні життя, віддавши за них останнє. Усе, що мав. Бо що таке людське життя і що таке мільйони, якщо є 1300 чоловік, які довіряють одному? Ця книга про страшну силу війни та непереможний людський дух, сильніший за неї. Це книга про людину, яка здійснила неможливе.
  Джерело: Yakaboo