ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 3 липня 2018 р.


Слухання аудіокниг 
більш ефективне
  Аудіокниги є для слухачів більш емоційно привабливими, ніж телебачення та кіно, навіть якщо вони цього не усвідомлюєте, – стверджують результати нового дослідження.
  Спостереження, проведене вченими Університетського коледжу Лондона (Велика Британія) на чолі з психологом Джозефом Девліном, показало, що читання книжок та навіть їхнє прослуховування провокує фізіологічні зміни в організмі читача, зокрема збільшення частоти серцебиття і температури тіла.
  Під час експерименту дослідники стежили за 103 учасниками різного віку, поки ті слухати різноманітні аудіокниги, а потім дивилися ті ж епізоди у кіно- та телеадаптаціях книжки. Серед творів, що обрали для експерименту, були й уривки з "Гри престолів" Джорджа Мартіна, і з "Дівчини в потягу" Поли Гоукінз та фрагменти з їхніх популярних екранізацій. Згодом учасники спостереження порівняли свої відчуття під час одного та іншого процесів, а вчені – фізіологічні реакції респондентів.
  Дослідники виявили, що емоційно-фізіологічна реакція в учасників спостереження була сильнішою під час слухання аудіокниг, ніж під час перегляду відеоматеріалів. Такі самі тенденції були виявлені в учасників різного віку, з різними демографічними характеристиками та при слухані й перегляді різних творів. Під час слухання аудіматеріалів, частота серцебиття була на близько два удари за хвилину швидшою, ніж при перегляді відео, температура тіла вищою на два градуси, а шкіра більш провідною.
  При цьому, як зазначають самі учасники експерименту, вони навіть не зрозуміли, що їхні реакції були настільки сильними. Вони вважали, що більш активні в перегляді відео, ніж при слухані аудіокнижок, натомість їхні фізіологічні сигнали свідчили про протилежне.  Вчені вважають, що це пов’язано з тим, що респонденти активніше задіюють уяву, сприймаючи лише звук без зображення. 
  Джерело: ВСЛ