ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 10 червня 2017 р.

Британська бібліотека оцифровувала одну з найбільших книг у світі 
  Атлас Кленке, опублікований у 1660 році, є одним з найвідоміших об'єктів картографічної колекції Британської бібліотеки. Вперше його було представлено широкому загалу у 2010 році, після реставрації.  Минулого місяця Британська бібліотека оцифрувала книгу.
  Знадобилося кілька людей, щоб перемістити книгу і прикріпити старовинне видання на спеціальний стенд. Аби зробити фотографії сторінок та оцифрувати атлас, витратили декілька днів. Тепер кожну з карт можна переглянути онлайн на сайті Британської бібліотеки
за цим посиланням. Переглянути  відео, як відбувався процес оцифровки, можна тут.
  Колекцію з 39-ти карт із зображенням континентів та окремих держав королю Карлу II подарував голландський продавець цукру Йоганном Кленке (1620-1672) в надії отримати вигідні торгові угоди з Англією. Книга карт згодом була додана до найцінніших речей короля і залишалася в колекції королівського майна протягом 150 років. 
  Атлас сягає 1,75 метри у висоту і 1,9 метра в ширину у відкритому вигляді. Протягом понад трьох століть він був відомий як найбільша книга у світі, лише п’ять років тому австралійське видавництво "Millennium House" видало "Earth Platinum" ("Атлас Землі Платинум"), чиї розміри перевершили Атлас Кленке.
  "Атлас Кленке важливий як цілісне видання, так і окремими його частинами, – сказав Том Гарпер, куратор відділу антикварних карт в Британській бібліотеці. – Як окремий об'єкт, його масштаб і концепція нагадують ідеї епохи Відродження про символічну владу книги, яка містила знання всього світу".
  Джерело: ВСЛ