ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятницю, 16 червня 2017 р.

 8 захопливих книг про письменників, письменництво і книжки
  Щоб зрозуміти улюблені книжки глибше, корисно дізнаватися більше про письменників, які їх створили – як вони жили, в якій епосі, в якій країні, про що мріяли, чого боялися, у кого вчилися… Ми склали підбірку творів, що допоможуть у цьому, адже показують літературу з-за лаштунків. Головні герої цих книжок – письменники та книжки.
Умберто Еко, Жан-Клод Кар’єр 
"Не сподівайтеся позбутися книжок"
  Ця книга – детально записана розмова між французьким сценаристом Жаном-Клодом Кар’єром та італійським письменником Умберто Еко. Два бібліофіли та затяті колекціонери рідкісних книг міркують про майбутнє паперових видань і те, чи насправді становлять загрозу електронні носії. Як технічна революція змінить книгу? Чи можна говорити про смерть паперових книг? І в чому суть літератури? – цей твір шукає відповіді на багато актуальних питань та вкотре доводить – істина народжується у діалозі.
Леонід Ушкалов "Шевченко від А до Я"
  Яскрава та змістовна книга про головного класика української літератури, яка буде корисною як для дорослих, що зможуть відкрити для себе Шевченка заново, так і для дітей, які матимуть нагоду зацікавитися творчістю Кобзаря. Книга написана у форматі абетки, де кожна літера розповідає якийсь цікавий та неочікуваний факт з життя Тараса Шевченка. Таким чином, монументальний та стереотипний образ поета зміниться на більш щирий та людський, а отже, ближчий для всіх нас.
Ростислав Семків "Як писали класики"
  У цій книзі відомий український критик та літературознавець розповідає про секрети майстерності Агати Крісті, Джорджа Орвелла, Рея Бредбері, Курта Воннеґута, Мілана Кундери, Умберто Еко та Маріо Варґаса Льйоси. Виявляється, у кожного з письменників були свої ритуали та звички, пов’язані з літературою. Агата Крісті постійно записувала вигадані сюжети, навіть якщо ними й потім не користувалася; Рей Бредбері виступав за постійність та радив писати по 1000 слів на день; Мілан Кундера цінував жвавість роману та стислість викладу. Книга "Як писали класики" – це не тільки шанс дізнатися більше про культових авторів, а й мотивація для письменників-початківців, які, сидячи перед чистим аркушем, не знають, про що розповісти світові.
                                               Олександр Довженко "Щоденник"
  Особисті спогади та записи письменника і режисера, який прославив Україну на весь світ. Щоденник дає змогу дізнатися більше про внутрішні переживання Довженка та подивитися на реальність його очима. "Щоденник" Довженка – це не тільки мемуари, творчі плани та хронологічний виклад подій, це і філософські роздуми про долю України, Другу світову війну, вождів того часу, людей навколо та дійсність.
Іван Рябчій "Двічі по десять: обличчя і голоси"
  Ця книга – збірник інтерв’ю з письменниками з України, Франції, Бельгії та Швейцарії. Перекладач, журналіст та критик Іван Рябчій дає читачам змогу почути голоси відомих літературних діячів нашої епохи. Книга складається з двох розділів: "Тамтешні" (Амелі Нотомб, Ерік-Емманюель Шмітт, Ніколь Лемер, Міранда Люсьєн, Франсуаза Вільмар та інші) і "Тутешні" (Валерій Шевчук, Любко Дереш, Олексій Довгий, В’ячеслав Медвідь, Дмитро Чистяк та інші). Подібні збірники завжди цікаві та пізнавальні, адже у них кожен може знайти автора до душі.
Робін Слоун "Цілодобова книгарня містера Пенумбри"
  Якщо ви обожнюєте книжкові магазини і мрієте там поселитися, то ця книга принесе неабияке задоволення. Окрім неповторної атмосфери, тут є і чимало таємниць та загадок, які захочеться розкривати, насолоджуючись читанням. Головний герой книги – дизайнер Клей – влаштовується на роботу у книгарню, що працює цілодобово. Найбільш неочікуваними відвідувачами книгарні виявляються люди, які приходять вночі і беруть почитати книги, доступ до яких молодому продавцю заборонений. Що ж такого у цих заборонених книгах? – обіцяємо, відповідь від американського письменника Робіна Слоуна вас здивує.
Жоель Діккер "Правда про справу Гаррі Квеберта"
  У цьому захопливому романі йдеться про письменника Маркуса Гольдмана, який у пошуках натхнення для написання своєї другої книги, звертається до старшого колеги – культового автора сьогодення Гаррі Квеберта. Втім, останній підкидає Маркусу не лише кілька літературних секретів, а й заплутану кримінальну справу – Гаррі звинувачують в убивстві. Головний герой вирішує дізнатися правду. Книга "Правда про справу Гаррі Квеберта" стала бестселером у Франції, а потім і прославила свого автора на весь світ. Тепер і українські читачі мають змогу познайомитися з творчістю одного з найцікавіших сучасних письменників.
Анджей Стасюк "Як я став письменником" 
  Анджей Стасюк – відомий польський поет, прозаїк та драматург. Ця книга – інтелектуальна автобіографія автора, в якій він ділиться спогадами про молодість. Надзвичайно жива, смілива та цікава розповідь про те, як насправді стають письменниками – без нудних повчань, але з веселими мандрівками, рок-н-ролом, дружнім спілкуванням та божевільними витівками. "Як я став письменником" і про дух епохи, і про секрет вічної молодості, і про секрет хороших текстів. 
  Джерело: Друг Читача