ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 8 червня 2017 р.

Класика до прочитання 
після двадцяти років
  Ніхто не любить, коли говорять, що потрібно щось прочитати. Навіть коли вчителька радила почитати "Великі сподівання" Діккенса, мама подарувала "Їсти, молитися, кохати" Ґілберт, або ваш найкращий друг слізно просить нарешті почати читати "Гаррі Поттера" – почуття обов’язку може знищити все задоволення від книги. Ви маєте не так багато часу для читання, який можете використати на книги, які дійсно приносять задоволення. Щоб позбавитися цього почуття та не ходити з книгою на вечірках, радимо почитати книги, які є дійсно великими. Не переймайтеся, якщо декілька книг входять до шкільної програми і ви вже знайомі з ними перечитати та побачити під новим кутом зору просто необхідно. 
Габріель Гарсіа Маркес "Сто років самотності" 
  Важко розповісти сюжет та вмістити його в пару речень. Звичайно, мова йде про зліт і падіння однієї сім’ї та одного міста. Але це також про кохання, пристрасті, смерті, революції, красу, дітей, заколоти та всі речі з яких складається людське життя. Тільки Маркес може змусити вас отримувати життєвий досвід перегортаючи кожну сторінку.
Френсіс Скотт Фіцджеральд "Великий Гетсбі"
  Можливо ви бачили фільм "Великий Гетсбі", але чи справді ви читали цю книгу? Це не просто видання про стильних багатих людей та приховані сексуальні сцени. Це історія про людину, яка створила себе за рецептами американської моралі, має купу грошей, але попри те надзвичайно самотня.
Тоні Моррісон "Кохана" 
  "Кохана" найбільша американська історія жахів. В ній йдеться про Сетті, яка втекла з рабства. Проте на волі жінка перебувала всього 28 днів, коли за нею та її дітьми приїхав пошуковий загін, який переслідував рабів-втікачів по всіх штатах. Сетті не знаходить іншого виходу, як вбити свою дворічну доньку, щоб не дати колишнім господарям повернути її назад в рабство. Моррісон пише чуттєво, природно та легко навіть про таку важку тему. Відчути всі жахіття переслідувань Сетті від початку до кінця можна тільки з цією книгою, відзначеною Пулітцерівською премією 1988 р.
 Шарлотта Бронте "Джейн Ейр"
  Так, так, ви, ймовірно, вже знаєте про "таємничу дружину на горищі" та погоджуєтесь, що відносини пана Рочестера та Джейн не можна назвати "здоровими". Проте "Джейн Ейр" досі посідає одне з найперших місць всіх часів, як книга про перехідний період: молода жінка (та глибокий оповідач), вчиться довіряти та стає впевненішою, стикається з жорстокістю, образою та навіть спокусою. Та чи стане вона для когось чимось більшим, аніж просто бідною непримітною Джейн Ейр? 
Гомер "Одіссея"

  Цей твір остаточна класика. Подорожі головного героя, це "ядро", яке лягло в основу багатьох творів. Повертаючись додому, Одіссей розшукує нову інформацію про чужі землі, побут, звичаї та намагається зрозуміти психологію жінки. Це глибоко психологічний твір, розгадати загадки якого не можуть донині. 
Джейн Остін "Гордість та упередження"
  Якщо "Одіссея" є основою майже всієї класичної літератури, то "Гордість та упередження" основа всіх романів будь-коли написаних. Це комедія моралі та один з найпопулярніших романів усіх часів. "Гордість та упередження" належить до книг класичної літератури, які найбільше подобаються читачам: на початок XXI століття у світі продано понад 20 мільйонів примірників. Роман неодноразово екранізувався.
Джоан Ролінґ "Серія книг про Гаррі Поттера"
  Можете погоджуватися або ні, але серія про Гаррі Поттера це сучасна класика, яку треба прочитати, навіть якщо ви не бажаєте брати участь в розвитку сучасного суспільства. Навіть якщо ви ще не читали ці книги, можете спробувати там є причина того, чому цю культурну міфологію обожнюють діти, підлітки та дорослі всього світу.
Курт Воннеґут "Бойня номер п’ять" 
  Ця книга не тільки класика це сатира, наукова-фантастика, історичний роман, автобіографія. Однак вона все одно входить до нашого списку. Тому що розповідь Воннеґута безумно виходить за рамки будь-яких упереджених уявлень про те, що ж таке історична наукова-фантастика. Є ще декілька смішних, військових романів, які зачіпають, однак не так, як "Бойня номер п’ять". 
Вільям Шекспір "Гамлет" 
  "Гамлет" найбільш відомий, як історія про хлопця, який розмовляє з черепом. Але давши п’єсі шанс, ви розумієте, що тут ховається щось більше та цінніше: справжнє та вдаване божевілля, смуток, зрада, помста, лють. Зважаючи на складну композицію п’єси й глибину характерів, "Гамлета" можна аналізувати, тлумачити й обговорювати з різних точок зору.
  Джерело: Друг Читача