ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 22 квітня 2017 р.

7 книжок з найбільш неочікуваними та оригінальними назвами
  Звісно, ми любимо книги не через незвичайні назви, але саме вони можуть привернути увагу та змусити обрати роман серед сотні інших. Ми пригадали декілька прикладів того, як письменники інтригують одразу ж. Радісно, що зміст цих книг такий же хороший, як і назва.
Кен Кізі "Над зозулиним гніздом" 
  Книга про психіатричну лікарню була названа рядком з дитячої лічилки. Таке неочікуване рішення Кена Кізі зацікавило мільйонів його першим романом. Головний герой книги – Рендл Макмерфі – зовсім не нагадує інших пацієнтів психіатричної лікарні; замість того, щоб скоритися системі, він планує бунт. Більшість знайома з романом Кізі по екранізації Мілоша Формана. Втім, самому автору фільм не сподобався, американський письменник навіть подав у суд на продюсерів стрічки. Отож, радимо, в першу чергу, ознайомитися з оригіналом.
Джером Д. Селінджер "Ловець у житі"
  Роман-дорослішання, одна з найбільш знакових книг американської літератури та головний твір самого Селінджера. Голден Колфілд продовжує надихати цілі покоління бунтарів, вільнодумців та сміливців. Підлітки зі всього світу бачать у цьому персонажі частинку себе – це впізнавання і яскрава назва зробили "Ловця у житі" миттєвим бестселером та, без перебільшення, культовим романом. "Ловець у житі" – книга, яку необхідно перечитувати. По ній легко звіряти свої внутрішні орієнтири та дивуватися, як по-іншому вона сприймається через роки.
Фенні Флеґґ "Смажені зелені помідори в кафе "Зупинка"
  У романі відомої американської письменниці Фенні Флеґґ дивовижно поєднані долі різних людей. У спогадах, газетних статтях та окремих фактах перед читачем постає напрочуд реальна картина життя невеликого містечка у штаті Алабама, починаючи від першої половини двадцятого століття й до сучасності. Любов і ненависть, расова нетерпимість і взаємоповага, честь і підлість, перемога й поразка, щастя й горе усе це переплелося в цікавій невимушеній оповіді та ніби залучає читача стати учасником описаних подій.
Філіп Дік "Чи мріють андроїди про електричних овець?"
  Коли Рік Декард, мисливець за головами, отримує завдання ліквідувати групу андроїдів "Нексус-6", що нелегально проникли на планету Земля, він сприймає це як подарунок долі, як свій шанс врешті-решт втілити заповітну мрію свого життя – стати власником справжньої живої тварини. Однак у цьому похмурому постапокаліптичному світі ніщо не є настільки простим, як видається, і місія Декарда швидко перетворюється на кошмарний заплутаний калейдоскоп подвійної гри та обману, де мисливець, сам того не помічаючи, поступово перетворюється на здобич…
 Анджела Нанетті "Мій дідусь був черешнею"
  Ця книга родинна історія хлопчика Тоніно, розказана від його імені. Проста і казкова водночас. Така, що зачепить кожного знайомими ситуаціями, подіями, фразами і страхами. У Тоніно є мама й тато, які не завжди знаходять спільну мову. Є дідусь і бабуся міські, а є сільські. І вони зовсім різні, бо живуть у різних світах. І саме сільські дідусь і бабуся Оттавіано і Теодолінда словами, вчинками, тим, які вони є, відкривають перед Тоніно, а отже й перед нами, скарби емоцій, вчать розуміти себе й близьких, сприймати і переосмислювати навіть найскладніші речі та явища. Навіть смерть, яка є невід'ємною частиною життя. Ця історія повернення в дитинство з його можливістю неможливого і нагадування про те, що дива існують поряд з нами, і що, попри сум, несправедливість та розпач, ми таки зуміємо їх побачити, якщо тільки відкриємо до них серце.
Рей Бредбері "Давайте всі вб’ємо Констанцію"
  Хто така Констанція і чому всі її мають вбити? Не сумніваємося, що більшість книголюбів не зможе залишити це питання без відповіді. Ймовірно, відомий фантаст на це і розраховував. У романі Бредбері йдеться про кінозірку на ім’я Констанція, якій хтось надсилає поштою Книгу Мертвих – телефонний довідник з намальованими хрестиками навпроти прізвищ. Книга "Давайте всі вб’ємо Констанцію" є останньою частиною "голлівудської трилогії" Рея Бредбері. Шанувальників небанальних детективних історій зацікавлять і два попередніх романи серії: "Смерть – діло самотнє" та "Кладовище для божевільних".
Вільям Ґолдінґ "Володар мух"
  Цей дебютний роман Нобелівського лауреата – це книга-пересторога, мудра алегорія і, знову ж таки, відмінний приклад сильної назви, яку неможливо оминути увагою. Головні герої "Володаря мух" – діти та підлітки. Для того, щоб врятувати їх від війни, дорослі відправляють своїх синів та дочок на віддалений острів. Хто ж знав, що діти влаштують власну війну та побудують свій викривлений варіант цивілізації. До речі, про свій захват від книги Ґолдінґа не раз говорив Стівен Кінг. Цікаво почитати роман, який лякає самого "короля жахів".