ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 6 квітня 2017 р.

7 книжок з історії культури та української етнографії
  Українська етнічна культура – неповторна, самобутня та неординарна, посідає гідне місце у світовому культурному просторі. У цих книжках зібрано вичерпну інформацію про українські традиції, обряди та вірування в усій їх різноманітності.
Ірина Ігнатенко "Етнологія для народу"
  Сьогодні чималий інтерес викликають звичаї та традиції наших предків. Захопливо та цікаво ця книжка розповідає про обряди та прикмети і не лише описує їх, а й пояснює, які щоденні справи та потреби лягли у їхню основу. Ви довідаєтеся про народні вірування, пов’язані з календарними святами, із життєвим циклом людини: сватанням та весіллям, народженням дитини, хрестинами, похованням.
Наталка Лещенко , Руслан Павлюк "Українська культура. 
Свята, традиції, обряди / Ukrainian culture. 
Holidays, traditions, rituals"
  Ця книга незабутня мандрівка шляхами української народної культури! Захопливі статті, яскраві фото, стародавні документи й легенди усе це зачаровує та надихає на пізнання традицій та звичаїв наших предків. Чудовий подарунок для всіх, хто цікавиться культурою України! У книзі розкрито міфологічні уявлення про світ, традиції святкування Різдва, Стрітення, Великодня, Маковія, Покрови, народні ремесла та мистецтво: вишивка, писанкарство, живопис, гончарство, музика, ковальство, архітектура та побут, сім'я та родинна обрядовість.
Валерій Войтович "Енциклопедія народних вірувань" 
  Ця книга, в якій вміщено 1549 статей. Своєрідна ілюстрована енциклопедія з міфології та народних вірувань українців, їхній світогляд, світосприйняття і ментальність. Вона є спробою осмислення надзвичайно багатого та яскравого світу української дохристиянської міфології народних уявлень, звичаїв та обрядів та вірувань. 
Україна. Все, що робить нас українцями
  Щоб відчути себе українцем, мало народитися і жити в Україні, треба ще й вивчити історію свого народу, його звичаї і побут, мову й культуру, і не лише створену її митцями, а й ту, що виплекана з діда-прадіда, передана нам, їхнім нащадкам як неоціненний скарб. Це чудово ілюстроване видання розраховане на тих читачів, які прагнуть розширити свої знання про Україну й українців, глибше пізнати їхні традиції, щоб усім серцем і душею долучитися до них і відчути себе справжніми патріотами.
 Володимир Галайчук "Українська міфологія"
  На сторінках цієї книжки постають легенди про потерчат і мавок, чортів і русалок, вовкулаків і чугайстрів, упирів та відьом, домовиків і лісовиків демонологічних істот світу наших пращурів. Українці населяли дивними істотами хату і хлів, подвір’я, поле і ліс. Ви поринете в багатий і цікавий, пов­ний переказів і легенд світ української міфології! І раптом може здатися, що то не старі половиці скриплять, а тихо крадеться домовик, серед темних водоростей блисне зелене пасмо русалчиного волосся, а з темного лісу долине моторошне виття вовкулаки…
Валерій Войтович "Антологія українського міфу"
  До антології увійшли етіологічні, космогонічні, антропогонічні, теогонічні, солярні, лунарні, астральні, календарні та історичні міфи, відображені в народних віруваннях, казках, легендах, колядках, щедрівках, веснянках, купальських та інших календарно-обрядових піснях, почерпнутих із наукових, літературних, архівних та польових джерел української культури. Книга побудована за тематичним принципом.
Сергій Наливайко "Етнічна історія Давньої України"
  Книжка "Етнічна історія Давньої України" становить першу в новітній історичній науці спробу комплексного науково-популярного погляду на вітчизняну етнічну історію. Її автор фаховий історик-дослідник спираючись на українознавчу наукову методологію та широкий джерельний матеріал, враховуючи новітні досягнення історичної думки та порівняльного мовознавства, змальовує яскраву, цікаву та науково виважену картину нашої давньої історії.
  Джерело