ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятницю, 22 вересня 2017 р.

8 осінніх звичок 
затятого книголюба
 
  Незалежно від того, приходить осінь з теплом чи зі зливою, завжди можна запровадити для себе маленькі осінні традиції і звички, які відволікатимуть від перепадів настрою, похмурої погоди чи апатії. Покликати друзів на смачний пиріг, зварити какао і піти у парк годувати білочок, влаштувати вечір спогадів чи перегляду улюблених фільмів, піти у "книжковий запій" і перечитати улюблену серію книжок… Будь-що, будь-які дрібниці, які надихатимуть вас.  
  1. Створити осінньо-книжковий мудборд. Трохи загальної інформації: мудборд (moodboard, або inspiration boards) – дослівно "дошка настрою", тематична добірка  зображень, оформлених у вигляді плаката. Основні складники такої "дошки настрою" чи, пак, "дошки натхнення" – світлини, листівки, вирізки з газет, журналів, списки чи віш-листи, улюблені цитати, вірші, дрібні декоративні елементи тощо. Немає чітких правил, яким має бути мудборд – круглим чи квадратним, упорядкованим чи хаотичним, яскравим чи однотонним – усе залежить від вашого настрою та фантазії.
 
  Найпростіший спосіб – придбати коркову дошку і прикріплювати до неї кнопками свої колажі; або ж натягнути між двома цвяшками тонку міцну нитку (шпагат) чи декоративну стрічку і навісити на неї картинки за допомогою маленьких прищіпок. Таку дошку можна повісти над робочим столом, біля ліжка чи на кухні – там, де ви проводите найбільше часу та найбільше потребуєте натхнення.
  Прикрасьте свою осінню дошку листівками від друзів, затишними картинками і пам’ятними світлинами, рецептами осінніх страв тощо. 
  2. Приготувати шарлотку з яблук за рецептом від Дарії Цвєк. Що, як не шарлотка, може сповнити дім затишком і ароматами осені, а ще стати гарною нагодою зібратися всією родиною за теплою розмовою. Книжка відомої галицької кулінарки Дарії Цвєк "Солодке печиво" вже стала культовим виданням. Змінилися кухонне оснащення та потреба у кулінарних книжках, які все більше замінюють інтернет-рецепти, але "Солодке печиво", зачитане до дір, продовжують дарувати й передавати з покоління у покоління.
  3. Зварити глінтвейн за рецептом Мумі-тата. Усі знають, що мумі-тролі – особливі поціновувачі їжі. На їхній кухні панує атмосфера тепла і затишку. Звісно, головний кулінар у родині мумі-тролів – Мумі-мама, та в Мумі-тата теж є кілька особливих рецептів. Один з них – глінтвейн. Готуємо за "Рецептами Мумі-мами", посміхаємося і пригощаємо друзів та родину.
  4. Прочитати кілька осінніх книжок. Довгі осінні вечори – гарна нагода перечитати улюблені книжки. Можете переглянути "Топ-10 книг, які зігрівають" (першу і другу частину), де знайдете багато затишних чи меланхолійних книжок на різний смак. А ще можна щоосені присвячувати час книжковим серіям, почавши, наприклад, з творів канадської письменниці Люсі-Мод Монтгомері про Енн – дівча із зелено-сірими очима і рудими косами, з якою ви будете разом сміятися і плакати. І не важливо, п’ять вам років чи сто п’ять – ніхто не встоїть перед цією книжкою.

  5. Присвятити вечір "затишним" книжковим екранізаціям.
 
Кадр з фільму "Солодкий листопад"
Кадр з фільму "Дружина мандрівника у часі"
  6. Написати друзям листи чи надіслати листівки. Пишіть листи. Навіть якщо ви не спілкувалися кілька років. Навіть якщо ви не знаєте одне одного. Навіть якщо ви у різних країнах і вісточки йдуть тижнями. Навіть якщо не знає, що писати. Пишіть!
 
  7. Влаштувати пікнік в осінньому парку, прихопивши смаколики, теплі коцики, гарячий шоколад… і особливу книжку. Наприклад, "Не відпускай мене" Кадзуо Ішіґуро у перекладі Софії Андрухович та у надзвичайно чуттєвому, кінематографічному оформленні від Назара Гайдучика та Оксани Йориш. Кольорова гама та атмосфера книжки ідеально відповідають осінньому настрою. А розказана Кеті історія потребує усамітненого читача.
  8. Відвідати ботанічний сад, дізнатися більше про рослини, зібрати дорогою гербарій.
  
  А пам’ятаєте, як у молодших класах щоосені збирали листочки для гербарію, відшукуючи найкрасивіші, чи жолуді і каштани, щоб зробити кумедних чоловічків і тваринок? Непогано б було вже дорослим знайти трохи часу побути дитиною. А ще поспостерігати за природою. Чи почитати про природу і людей, шалено захоплених ботанікою. 
  Джерело: ВСЛ