ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середу, 13 вересня 2017 р.

Любиш книги і YouTube? 
Тоді й це тобі сподобається! 
  За наявності вільного часу є можливість на повну насолодитися книжками, які відкладав під час навчання. Але з чого почати? На сайті видавництв пишуть одне, у рецензіях рекомендують інше, а продавці в книгарнях радять узагалі щось третє. Як не розгубитися й обрати саме ту книжку? Вихід є – буктюбінг!
  Буктюб – це спільнота книголюбів на YouTube. Вони читають книжки й діляться своїми враженнями від них або ж розповідають про книги, які планують перечитати. Це може бути аналіз одного або ж кількох видань, які блогер прочитав за місяць. Цей тренд об’єднує однодумців і дає їм змогу обмінюватися думками, але тепер – у формі відео. Буктюберів ще називають книжковими оглядачами або ж "ловцями книжок". 
                                                            Види буктюбінгу
  Review/Discussion – відеоогляди нещодавно прочитаних книжок. Там є короткий переказ сюжету, іноді – спойлери, враження блогера, оцінка, роздуми про порушені у творі проблеми. Власне, це той жанр, з якого розпочався буктюбінг, – книжкова відеорецензія.
  Вook haul – огляди трьох чи більше нещодавно придбаних книжок із коментарями. Від попереднього цей вид відрізняється тим, що буктюбер коментує книжку в ході її прочитання й не може дати вичерпної оцінки, бо ще не прочитав її повністю.
  Wrap up – огляд книжок, прочитаних за певний проміжок часу (найчастіше – місяць), які вони оцінюють, порівнюють і рекомендують.
  Monthly TBR – у відео такого формату блогери розповідають про книжки, які хочуть прочитати наступного місяця, і розказують, звідки вони про них дізналися.
  #FridayReads – у відео з такими хештегами діляться інформацією про книжки, які читають у п’ятницю або планують читати на вихідних. Цей хештег з’явився у Твіттері, але тепер його можна побачити і в інших соцмережах.
  Tags – у таких відео блогери відповідають на запитання підписників про книжки.
  Challenges – для створення таких відео буктюбери збирають кількох людей. Вони повинні відгадати книжку за її першим абзацом, деталлю на обкладинці або ключовими словами, часто – із зав’язаними очима.
  Bookshelf – якщо ти саме в пошуках книжкової шафи, тобі сюди. Тут обговорюють, яку ж шафу краще обрати, а ще цікавіше – сортування в ній книжок. Виявляється, їх багато: за хронологією, за розміром, за тематикою, за автором та навіть за кольором палітурки.
  Unboxing – у відео з такою поміткою буктюбери показують, як розпаковують свої книжки. Від таких роликів можна дістати радше естетичну насолоду, аніж цінну інформацію про саму книжку, бо часто упаковки дуже гарні.
  Unhaul – у цих відео блогери розповідають про книжки, які їм не сподобалися, і викидають їх, щоб звільнити місце для нових придбань.
                                                  Як вести свій буктюб-канал?
  Здавалося б, це просто: ти любиш читати книжки, а отже, і ділитися своїми враженнями з людьми зможеш – але не всі можуть це робити цікаво. Ось кілька правил:
  Зніми свій ТОП-5. Якщо ти лише починаєш вести свій буктюб-канал, то варто дати глядачам зрозуміти твої зацікавлення. Тож безпрограшним варіантом буде відео "ТОП-5 моїх улюблених книжок". Якщо зняти перше відео про одну книжку або лише одного автора, то людям буде складно орієнтуватися, чого чекати від тебе далі й чи варто їм підписуватися. Скажімо, коли людина обожнює детективи Чейза, а ти читаєш переважно сучасну українську літературу, то вона вже з першого відео має зрозуміти, що вам не по дорозі.
  Не спойлер без потреби. Звісно, є люди, які дійсно люблять спойлери, а є ті, кому їх вистачає замість цілого сюжету. Але краще ділися враженнями від книжки й власними думками, що виникли після прочитання, а не розкривай інтригу сюжету. Або, якщо ти це все-таки робиш, то попереджай глядачів.
  Будь собою. Глядачам цікава звичайна людина, а не професійний актор чи телеведучий. Тож не хвилюйся про ідеальну дикцію, не переймайся, буцімто скажеш щось "не те". Ділися з людьми відгуками про ті книжки, які тебе дійсно вразили, і чесно розповідай про враження: це найважливіше.
  Шукай нішу. Цільова аудиторія YouTube досить молода, але небагато блогерів приділяють належну увагу, наприклад, підлітковій літературі, бо вважають її несерйозною. У той же час її тепер багато й підліткам цікаво знати, що ж почитати. Тому подумай, у чому може бути унікальність саме твого каналу: раптом хтось мріє про огляди богословської літератури.
 
                                                         Українські буктюбери
  Літогляди Максима Сущука. У цьому влозі автор розповідає про сучасну українську літературу, найчастіше – про романи: "Забуття" Тані Малярчук, "НепрОсті" Тараса Прохаська, "Покров" Люко Дашвар. Обов’язково згадує про персону автора, майже не розкриває сюжету, зосереджується на порушених проблемах у творі, аналізує мову й стиль написання.
  Ultimoirene. Буктюберка Ірина з Рівного розказує про українські й закордонні романи, які вона прочитала, часто розповідає про дитячі книжки. Серед її оглядів – "Природа всіх речей" Елізабет Ґілберт, "Нічний цирк" Ерін Морґенштерн, "Мексиканські хроніки" Макса Кідрука. Ірина у своїх відеооглядах зосереджує увагу на сюжеті, детально описує героїв та враження від прочитання. Також вона згадує прочитані рецензії, порівнює свою оцінку книжки з іншими.
  Imagination. Канал Ірини Зеленчук, де знайдеш твори різних авторів та жанрів: "Данина Каталонії" Джорджа Орвелла, "Подив і тремтіння" Амелі Нотомб, "Диваки і зануди" Ульфа Старка. Ірина детально описує перипетії сюжету, але не завжди дає їм власну оцінку. Та блогерка, окрім цього, велику увагу приділяє історичній епосі й реаліям, у яких створено книгу, що пояснює багато цікавих деталей.
  ВсіКниги. Авторка цього влогу – Аня Гай. Вона розповідає про книжки, які прочитала, і ті, що тільки в планах, а найчастіший жанр книжок в її оглядах – фантастика. Серед останніх книжок були такі: "Гаррі Поттер" Джоан Ролінґ, "Сніданок у Тіффані" Трумена Капоте, "Це Воргол" Кетрін Інґрем. Поміж розповіддю про сюжет Аня додає свої жартівливі ремарки й коментарі, оцінює стиль і мову письменника, ділиться враженнями, які виникли під час прочитання.
  AnnikaBlog. Цей блог веде Анна Лисенко – поетеса й блогерка. Читає різне: зможеш знайти огляди і творів Кобилянської, і "Маші, або Постфашизму" Ярослава Мельника, і "Гордості та упередження" Джейн Остін. Часто трапляється мотиваційна література й нон-фікшн. Анна проводить багато паралелей між книжками, але при цьому не спойлерить.
  Джерело: Studway