ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 19 вересня 2017 р.

15 унікальних ресурсів 
для книголюбів
  Якщо не уявляєш життя без літератури, а в рюкзаку завжди лежить електронна чи паперова книга – зверни увагу цю на добірку! Онлайн-бібліотеки, соціальні мережі для книголюбів, рекомендації: Інтернет може не тільки полегшити твій літературний досвід, але й зробити його набагато цікавішим. 
Україномовні ресурси 
  LITCENTR. Cайт громадської організації "Український Літературний Центр", що займається просуванням літератури як в Україні, так і за її межами. Якщо пишеш вірші – є шанс, що твою добірку опублікують.
  Серед цікавинок: 
 *Рубрика "Анонси", де зібрані події на літературну тематику в різних містах України та світу.  
  *Онлайн-часопис перекладної поезії Umbrella. Це – майданчик, де можна познайомитися з зарубіжною поезією, перекладеною українською мовою. До речі, якщо захоплюєшся перекладом, результати твоєї роботи можуть оприлюднити! 
  *Літературна мапа України. Масштабний онлайн-каталог українських організацій, спілок, установ, що займаються літературними проектами. Серед розділів – організації, локації та ЗМІ. Якщо хочеш побачити свій проект на мапі, подавай заявку. 
  Чтиво. Вільна онлайн-бібліотека україномовної літератури. На сайті є спеціальна тека авторів з корисною категорією творів зі шкільної програми (якщо добре пошукати, можна натрапити й на підручник з біології). Ти можеш власноруч додавати книги до бібліотеки – для цього потрібно зареєструватися, завантажити твір і дочекатися, доки він пройде модерацію.  
  Javalibre. Колекція україномовної літератури. Сайт дещо схожий на попередній, адже його також формують читачі – ти маєш змогу додавати нові книги в спеціальному кабінеті. Також Javalibre пропонує зручну функцію онлайн-конвертера: можна змінювати формат тексту на jar, epub, fb2 чи doc.
 

Онлайн-каталоги 
  Libib. Вебсайт і додаток, де можна формувати онлайн-каталоги фільмів, музики, відеоігор та, звісно ж, книг. Libib безкоштовний: утім, якщо хочеш отримати більше функцій на кшталт автоматичної генерації штрих-кодів, можеш придбати платну версію (60 $ на рік).
Серед функцій Libib: 
  *Пошук за ISBN (міжнародний стандартний номер книги) чи UPC (універсальний код продукту). 
  *Можливість ділитися контентом з іншими користувачами. 
  *Генерування особистої статистики, яка базується на тому, що ти читаєш, купуєш та оцінюєш. 
  *Сканування штрих-кодів. 
  *Категоризація контенту за допомогою тегів і нотаток.
  LibraryThing. Зручний літературний каталог і водночас – спільнота 2 000 000 літературних фанатів.
  Що пропонує сайт? 
  *Формувати власні каталоги. Сайт підтримує Amazon, Library of Congress та ще 1 051 бібліотеку. Якщо хочеш – можеш каталогізувати музику та фільми. 
  *Читати відгуки та ділитися власними. 
  *Долучатися до різноманітних груп. 
  *Читати книги на різних мовах – чудовий варіант, якщо опановуєш нову мову. 
  *Рекомендувати твори. 
  Project Gutenberg. Проект пропонує приблизно 53 тисячі безкоштовних електронних книг, які можна завантажувати або читати онлайн. Якщо ж не знаєш, що обрати, подивися, які твори завантажують найчастіше чи проглянь ТОП-100 книг і авторів.
Рекомендації
 Gnooks. Базується на системі Gnod, яка постійно адаптується завдяки користувачам сайту. Це своєрідна пошукова система для літератури: щоб почати, потрібно назвати трьох улюблених авторів. Після цього Gnod почне пропонувати інших письменників, які, імовірно, також тобі сподобаються. Також на Gnod зібрані рекомендації щодо музики, книг, фільмів. Існують спеціальні карти: вводиш ім’я улюбленого автора, співака чи назву фільму й система продукує купу імен або назв, які можуть припасти тобі до смаку. Якщо хочеш продовжити подорож, просто клацай на будь-яку іншу назву чи ім’я. 
  BookBub. Якщо надаєш перевагу електронним книгам, є сенс підписатися на щоденну e-mail розсилку. Обери цікаві тобі жанри – і система надсилатиме посилання на знижки чи навіть безкоштовні електронні книги.
  
Соціальні мережі 
  ReadUp. Засновники називають це «досвідом соціального читання». Ідея наступна: створи власну ReadUp подію та запроси друзів читати разом. Сайт використовує систему, яка працює на планшетах і комп’ютерах – ви разом читаєте одну книгу протягом певного часу, обмінюєтеся коментарями та враженнями. Потім твоя ReadUp подія зникає. 
  PaperBack Swap. Такий собі "книжковий секонд-хенд". Користувачі сайту можуть обміняти вже прочитану книгу на іншу: зареєструйся, сформуй список творів, які готовий віддати, і коли хтось захоче певну книгу – надішли її. Сайт працює не лише з паперовими виданнями, а й аудіокнигами, підручниками, електронними творами. 
  Goodreads. Один із найбільших сайтів для книголюбів. Цифри доволі промовисті: за 10 років існування Goodreads зібрав 55 мільйонів членів, 1,5 мільярдів книг та 50 мільйонів відгуків.
  Що пропонує сайт? 
  *Ти можеш створити власний акаунт і слідкувати, які книги читають друзі. 
  *Існує функція відслідковування книг, які читаєш, читав або лише плануєш. 
  *Змога отримувати персоналізовані рекомендації. Спеціальна система щоденно аналізує величезні обсяги інформації, щоб підібрати найкраще для конкретного користувача. 
  А ще – літературні тести, можливість брати участь у дискусіях, ставити запитання авторам. Це дійсно величезна спільнота, де кожен знайде щось для себе.
 
Ще трохи цікавого 
  The Public Domain Review. Це проект Open Knowledge – некомерційної організації, яка займається безкоштовним розповсюдженням інформації. Чудовий сайт для любителів історії мистецтва та літератури, де зібрані різноманітні колекції музики, фільмів, книг. Як тобі словник Вікторіанського сленгу чи мистецькі гіфки?
   The American Reader. Ресурс характеризує себе як «журнал про літературу й критицизм» – а хто ми такі, щоб заперечувати? Зверни увагу на рубрику This Day in Letters, де зібрані листи, які у свій час писав Кафка, Воннеґут й інші літературні генії. 
  Book Cover Archive. Добірка книжкових обкладинок: згодиться як графічним дизайнерам, так і поціновувачам прекрасного. 
  Book Notes. Тут автори складають плейлисти, які певним чином стосуються їх творів. А що може зробити читання книги більш атмосферним, ніж вдало підібрана музика від того, хто її написав? Крім цього, ти точно оновиш плейлист.
  Джерело:  Studway