ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 12 вересня 2017 р.

5 психологічних 
книжок для дітей
  Важлива частина людського життя – це емоції. Любов і страх, допитливість, приязнь чи розпач – все це частини багатої палітри почуттів. На шляху дорослішання діти часто не розуміють, що з ними зараз відбувається, чому їм весело чи сумно, і допомогти в цьому їм можуть близькі дорослі й хороші книжки. Блог Yakaboo і БараБука зібрали для вас п’ять історій, які дають змогу пояснити малюкам, що відчувають люди в певних ситуаціях.
Сергій Лоскот "Великі собаки 
бояться маленьких дівчаток"
  Зворушлива історія про дружбу великої собаки й маленької дівчинки стала дебютом Сергія Лоскота в дитячій літературі. Хоча автор має видавничий досвід, але писати взявся відносно нещодавно, перебуваючи на війні на сході України. За словами Сергія Лоскота, це "книжка про те, що дітям не треба рости на самоті. Їм потрібні якщо не братики-сестрички, то песики й котики, і тоді вони матимуть уявлення про доброту й любов". Саме доброта й любов є наскрізною темою коротенької історії, в якій бажала б опинитися чи не кожна дитина. Якось маленька Риська, ідучи з татом вулицею, поцікавилася, чому за парканом гарчить здоровезна кудлата собацюга. І тато дуже мудро та авторитетно відповів, що пес боїться маленьких дітей…
Оксана Лущевська "Єдиноріг"

  Книжка-картинка про Єдинорога, якого загубив його вірний друг – хлопчик Макс. Вони гуляли на дитячому майданчику, почалася злива і Макс побіг додому забувши про друга, а Єдиноріг не може наздогнати його, бо зроблений з дерева і замість ніжок в нього коліщата. І от він сумує за Максом, а Макс за ним. Видання про втрату та пошуки найкращого що є в житті – дружби. Якщо шукаєш, то знайдеш, і за збігом обставин, вони все ж таки знаходять один одного.  Переживання загубленого улюбленця та його власника, пригоди іграшки на шляху додому та довгоочікувана зустріч – події, можливо, не світового масштабу, але цілком близькі та зрозумілі юним читачам. Книжка розрахована для дітей від 3 років, а також на самостійне читання і читання вголос.
Анна Павлик "Хмаринка-дивинка"
 
  "Хмаринка-дивинка" – міцне й гармонійне поєднання любові до природи й до своїх рідних: у слові, кольорі, у формі та благодійності. Пухнасті віршики, пухнасті ілюстрації – все разом поєднується в пухнасті, кицькові, образи. Затишок рідної оселі, татових великих і надійних долонь, спільний гопак. Зюмрики! А борщик від бабусі… хоч бери ложку – й відразу зі сторінки їж! І все це з любов’ю й ніжністю, щедро дарують авторка Анна Павлик та художниця Катерина Косьяненко. Особливу увагу варто звернути на останні сторінки. Після родинної тематики віршів можна відразу братися до малювання власної родини, тим більше, що перед очима будуть добрі приклади ілюстрацій. 

Ірена Карпа "Луї та його монстри"
  Мало кому не відомий страх темряви. Коли Землю вкриває ніч, із пітьми виповзають різноманітні монстри, а безпечні при світлі предмети оживають і перетворюються на страшних потвор. Отак сталося й з хлопчиком Луї. Він відважний і розумний, спокійно може дати собі раду – але тільки вдень. Прокинувшись однієї ночі, Луї помітив, що десь зник його кіт, і попри свій страх пішов шукати улюбленця в домі, сповненому монстрів… чи не монстрів? Це книжка про те, як можна подолати страх темряви і помиритися з монстрами, яких створює багата дитяча фантазія. Адже жоден із них, попри страхітливий вигляд, так і не напав на хлопчика. Окрім цього важливого психологічного уроку, "Луї та його монстри" привертають увагу тим, що це чи не перша сучасна українсько-французька білінгва.
Тарас Прохасько, 
Мар’яна Прохасько "Життя і сніг"
  "Життя і сніг" – це книжка-картинка за сюжетом першої частини добре відомої кротячої трилогії Прохаськів. На відміну від попередніх книжок, які через обсяг більше підійдуть читачам молодшого шкільного віку, "Життя і сніг" можна читати з дітками від трьох років. Головне у виданні лишилося незмінним: це все така ж затишна кротяча родина, в якій панують злагода, теплі стосунки між усіма, довіра. Всі в родині дбають одне про одного, навзаєм допомагають.До речі, зверніть увагу на назву: сніг у цьому випадку має кілька значень, адже за кротячими віруваннями сніг роблять померлі родичі. Таким чином можна делікатно поговорити з дітьми про циклічність пір року в природі, процеси відмирання і оновлення, а також – про питання життя і смерті.