ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 5 вересня 2017 р.

Чому книги з мотивації 
не працюють 
  На твоїй книжковій полиці безліч бестселерів. Майже кожна книжка входить до якогось зі списків "книг, що змінюють життя". Ти читаєш про успіх і мотивацію, але ефект триває рівно доти, поки не перегорнеш останню сторінку. Чому так виходить і що з цим робити?
  Звичка шукати ззовні. Дослідження Принстонського університету доводять, що зовнішні джерела мотивації, до яких можна віднести й мотиваційні книжки, не працюють. Принаймні, їх складно застосувати в довготривалій перспективі. Запал втрачається швидко, а замість нього настає розчарованість у власній здатності чогось досягти. Натомість, ті, хто має особисті причини для досягнень, здобувають позитивні результати як у короткострокових, так і в довгострокових завданнях. Тож зовнішній стимул без внутрішнього рушія не працює.
  Відповіді всередині. Замість пошуку чарівного пенделя можна звернутися до особистих причин досягнення результату. Ти також можеш допомогти собі зрозуміти, чому ти хочеш чогось досягти. У цьому тобі допоможуть нехитрі прийоми:
  Візуалізація. Створи образ бажаного результату, опиши його на папері чи навіть намалюй. Це буде повноцінне зображення того, чого ти прагнеш, і в хвилини відчаю це зможе тобі допомогти.
  Однодумці. Чужа мотивація може бути заразною. Якщо відчуваєш, що бракує власного бачення результату, поговори з людьми з цікавої тобі сфери. Може, ти почуєш таке, що надихне тебе на рух до мети.
  Азарт. Дух суперництва – теж потужний мотиватор, але спробуй ним не зловживати. Важливіше отримати те, чого хочеш саме ти.
  Захоплення. Тим, що ти любиш і що дає тобі радість. Найлегша внутрішня мотивація – це робити те, від чого маєш насолоду.
  Мотиватор на будь-який смак. Глянеш у книжковій крамниці на рубрику "Саморозвиток" – аж очі розбігаються. Кожен автор пропонує власну унікальну методику, яка нерідко суперечить іншій або й узагалі всім іншим порадам. Письменник та підприємець Девід Кейн навіть 7 років перевіряв дієвість мотиваційних порад на собі: від щоденної медитації та до викорінення звички жалітися на життя. Але навіть він не зміг перепробувати все. Тож ось поради, які допоможуть зекономити твій час і знайти підхожу книгу:
  Ціль. Не вибирай зі списків must read, кожна книжка орієнтована на конкретну мету. Визнач свою та шукай відповідно до неї.
  Автор. Познайомся з ним. Не особисто, звичайно, але почитай його біографію, дізнайся, чого він досяг. Раптом, на твій погляд, він зануда й меланхолік. Шукай схоже духом.
  Конкретика. Багато книжок мають фрагменти для ознайомлення в інтернеті, а в деяких книгарнях можна сісти й почитати книгу. Проглянь хоча б декілька сторінок, аби зрозуміти, що тобі цікаво.
  Відгуки. На щастя, це не художня література, тому не бійся спойлерів. Шукай відгуки звичайних читачів, а не іменитих блогерів чи гуру мотивації.
  Мотиватор-демотиватор. Парадоксально, але мотиваційні книги часто справляють зворотній ефект. Дослідження показують, що на деяких читачів такі книги діють гнітюче: зменшують стресостійкість і викликають почуття власної нікчемності. У найгірших випадках це може призводити до депресії, особливо коли автор бере за основу історію пересічного невдахи, який став мультимільйонером. Кількасот сторінок і вуаля – самооцінка на нулі.
  Дійсно, інколи автори мотиваційних книг звертаються до читача зі сторінок агресивно, подекуди навіть образливо. Буває, що між рядків читаєш: "Годі деградувати, ледащо! Руки в ноги – і геть із зони комфорту!" Може, на когось такі методи справляють ефект, але здебільшого хочеться просто закрити цей сумнівний мотиваційний кодекс.
  Чарівна пігулка. Можливо, річ у тім, що інколи ми шукаємо чарівну паличку, яка вирішить наші проблеми. Ми можемо забувати, що завдання книг з мотивації – дати поштовх, допомогти зрушити з мертвої точки, "запалити". Далі – справа за тобою. Навіть назва книг "допоможи собі сам" наштовхує на думку, що все у твоїх руках. Ось як можна обернути мотиваційні книги з мертвого багажу в дієвий інструмент:
  Занотуй. Деякі студенти ведуть тезові конспекти підручників, щоб краще запам’ятовувати важливу інформацію. Якщо для тебе це працює, то спробуй ставитися до книги-мотиватора, як до підручника. Виписуй основні ідеї, і це допоможе отримати максимум користі.
  Конкретизуй. Часто у відповідь на запитання «Чого ти хочеш досягти?» чуємо абстрактні відповіді на зразок "стати успішним". Щоб досягти бажаного, додай більше конкретики. Не просто "Я хочу вивчити англійську", а "Я хочу збільшити свій словниковий запас на 200 слів до кінця місяця". Так мрія перетвориться на план.
  Адаптуй. Водночас пам’ятай, що мотиваційна література розрахована на багатомільйонну аудиторію, тому адаптувати її для кожного конкретного читача неможливо. Там даються загальні поради, які потрібно лише пристосувати під себе. Наприклад, твоя ціль – стати фотографом чи опанувати програмування, а автор пише, що потрібна щоденна практика – хоча б по годині на день. Якщо для тебе це надто багато й ти не можеш цього робити, виділяй 15 хвилин, але щодня. Вийде – якомога збільшуй тривалість.
  Шукай. Мотиваційна книга може тобі не "зайти", але не квапся ставити хрест на всій літературі для саморозвитку! Можливо, це авторський стиль тобі не підходить. Та якщо одному автору не вдалося передати меседж у доступній формі, звернись до іншого. Звісно, може виявитися, що тебе взагалі не цікавлять книжки про мотивацію, тож ти хочеш перейти одразу до активних дій. Тоді вперед і не спускай весь запал на пошуки "тієї самої книги".
  Практикуй. Читання – це чудово, але від купівлі книги ще ніякі добрі справи не вершилися. Тому сподіватися на диво – марна справа. Найголовніше, що потрібно зробити – застосовувати поради автора, тож сприймай книгу як заклик до дій. В ідеалі було б читати й застосовувати поради паралельно. Краще менше прочитати, але краще засвоїти інформацію.
  В усіх мотиваційних книгах головне – не затягувати. Тож якщо ти вирішив почати нове життя з понеділка… до біса понеділок. Почни просто зараз!
  Джерело: Studway