ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 18 листопада 2017 р.

ЮНЕСКО обрало вісім 
міст літератури-2017 
  У 2017 році до мережі креативних міст, які щороку обирає ЮНЕСКО, долучилися 64 локації з 44 країн світу. Вісім з них – у Великій Британії, Канаді, Нідерландах, Італії, Норвегії, Південній Африці, Південній Кореї та США – стали Містами літератури. 
  За словами генерального директора програми креативних міст ЮНЕСКО Ірини Бокової, цьогоріч було залучено 19 міст з країн, які раніше не були представлені в мережі, зокрема африканські міста. "Механізми співпраці, запропоновані для залучення міст-кандидатів з регіону Африки – глобального пріоритету ЮНЕСКО, – були справді успішними у 9-ти африканських містах, які зараз приєднуються до мережі".
  Починаючи з 2004 року, ЮНЕСКО обирає креативні міста у семи категоріях: Література, Ремесла та народні мистецтва, Дизайн, Кіно, Гастрономія, Медіамистецтво, Музика.
  То ж ряди Міст літератури ЮНЕСКО поповнили:
  – Дурбан (ПАР)
  – Квебек (Канада)
  – Ліллегаммер (Норвегія)
  – Манчестер (Великобританія)
  – Мілан (Італія)
  – Пучхон (Південня Корея)
  – Сіетл (США)
  – Утрехт (Нідерланди)
  Повний перелік нових креативних міст – UNESCO Creative Cities Network
 Усі креативні міста мають розробляти та впроваджувати нові методи інтегрування культури у міське життя, підтримувати творчу діяльність мешканців та ділитися своїм досвідом з іншими. З 2004 року, коли було започатковано мережу, 180 населених пунктів у 72 країнах отримали статус креативного міста. 
  У рамках реалізації Програми дій ООН зі сталого розвитку та нового порядку денного на місцях до 2030 року програма Creative Cities надає платформи містам для демонстрації ролі культури як засобу побудови сталого міста, його розвитку. Входження у мережу зазвичай означає більший інтерес до культурного життя міста від місцевих органів влади, завдяки увазі світової організації.
  Наступна щорічна зустріч мережі Creative Cities планується провести у Польщі в Кракові та Катовіце в червні 2018 року.
  Як відомо, Львів здобув цей титул 2015 року за популяризацію читання, книжкової справи та літератури у світі.
  Джерело: ВСЛ,Читомо