ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятницю, 3 листопада 2017 р.

5 книг для довгих осінніх вечорів
  Звичайно більшість людей не дуже любить осінь з її дощами та першими холодами. Але ми збираємося виправити ситуацію. Для початку треба обрати книгу (і досить велику за змістом), щоб вам вистачило її на ці три місяці читання. Ця книга має бути настільки захопливою, що ви забудете про погану погоду, проблеми на роботі та поганий настрій. Читайте її в дорозі, у вільний час, чи коли хочете побути на самоті. Для цього ми підібрали 5 новинок, про які ви можливо й чули, але вагалися з їх вибором.
Джон Грішем "Фірма" 
  Це друга книга Джона Грішема, яка принесла йому світову славу та зробила з нього одного з найпопулярніших авторів в жанрі "юридичних трилерів". І не дивно, бо Грішем теж за освітою юрист, а хто ж як не знавець своєї справи, створить книгу, яка захопить мільйони читачів? 
  Молодий та перспективний випускник Гарвардського університету Мітч Макдір отримує три запрошення на роботу. Але обирає фірму, про яку ніхто ніколи не чув. Чому ж? Йому обіцяють велику заробітну плату, виплату кредиту за навчання, допомогу в організації позики на будинок, відпочинок на островах, які належать фірмі, всі соціальні гарантії, новенький BMW… Однак, як всім відомо, безкоштовний сир буває тільки в мишоловці. Романи Грішема залишаються дуже популярними протягом багатьох років, декілька з них навіть успішно екранізовані за участю відомих голлівудських акторів і користуються визнанням серед глядачів.
 Террі Пратчетт "Колір магії"
  Такого фентезі ви ще не читали. Написаний у 1980-х роках, роман пародіює штампи тогочасної фантастики з дотепними натяками, грою слів та жартами, закладає основи неповторного пратчеттового стилю, який у пізніших творах проявить себе витонченою гострою сатирою. "Колір магії", перший роман із серії "Дискосвіт", знайомить нас з оригінальним пласким світом, який тримають на своїх спинах чотири слони, які свою чергу стоять на гігантській черепасі. Тут і живе чарівник-невдаха Ринсвінд, який не може вивчити та запам’ятати ні одного закляття. Та він і не дуже переймається з цього приводу, бо впевнений, що справжньому чаклуну це ні до чого він і так вже є чаклуном. Виживати в пласкому, неспокійному та небезпечному світі йому допомагає боягузтво. А ще він цінує нудьгу, бо впевнений, що коли ти нудьгуєш, то нічого страшного з тобою статися не може. Але за іронією долі саме він опиняється в вирі подій та пригод.
Макс Фрай "Чужак"
  Саме ця книга вводить вас в незвичайний світ країни Єхо, де все просякнуте магією. Проте це не добра магія з магічними паличками й совами, тут править нечисть, і не дивно, що тут відбуваються химерні вбивства. Розкрити злочини чудовиськ намагається ДжуФФін Халлі – начальник Таємного Розшуку (еліти магічної поліції Єхо), а допомагає йому оповідач всіх цих історій, сер Макс. До Макса починаєш відчувати симпатію з перших же сторінок, а напис "Макс Фрай" на титульному аркуші додає правдивості його фантастичним історіям і перетворює його розповідь від першої особи в майже щоденникові записи. Крім того, книга написана простою мовою, без зайвого занудства, з гумором. Тому читати – одне задоволення.
 Кетрін Стокетт "Прислуга"
  Цей роман може стати одним з найбільш значущих в літературі з часів "Убити пересмішника" Гарпер Лі. Це роман про дуже різних жінок, яких об’єднує загострене відчуття справедливості та непереборне прагнення до змін у своєму житті. Міс Скітер молода дівчина, яка тільки закінчила коледж і хоче стати письменницею. Їй вдається влаштуватися в місцеву газету та вести колонку про домашнє господарство. З часом в неї з’являється можливість написати книгу про те, що коїться на Півдні Америки (про життя чорношкірих служниць, про те, як до них відносяться білі та навпаки). Залишається тільки взяти інтерв’ю в Ейбілін та Мінні. Ейбілін чорношкіра мудра служниця, яка виховала сімнадцятьох білих дітей, але втратила єдиного сина. Мінні теж чорношкіра служниця, яка через свою зухвалість втратила не одну роботу. Вони разом пишуть свою таємну книгу про нелегку долю тогочасного життя і не знають, чи вдасться їй колись побачити світ…
Сол Беллоу "Дар Гумбольдта"
  Роман "Дар Гумбольдта" здобув Пулітцерівську премію, а через рік його автор, відомий американський письменник Сол Беллоу (Соломон Бєлоус) став Нобелівським лауреатом. Сол Беллоу своєрідний письменник, його герої завжди випадають з реальності, вони начебто живуть в ній, але завжди вступають в конфлікт за своє існування. Це наче соціальне маскування, яке розкривається оточенням і в результаті герой ламається. В центрі твору роздуми про себе, бунт, вибух свідомості. Герой доходить до точки невідворотності, потім здійснює вчинок, який вирішує його подальшу долю. Радити книгу можна тільки тим, у кого є схильність до роздумів і самоаналізу, хто любить подумати й почитати роздуми інших. А хороша книга або погана кожен вирішить сам, але кожен знайде щось для себе це вже точно.
  Джерело: Друг Читача