ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середу, 22 листопада 2017 р.

Скільки часу потрібно 
виділяти на читання?
  Скільки часу на день треба присвячувати читанню? Ми відшукали дослідження, які дають відповідь на це запитання. В одній зі статей журналу Time за 2014 рік зазначено, що американці читають (за їхніми ж словами) "жалюгідні 19 хвилин на день" (19 хвилин – це дійсно досить небагато). Така інформація з’явилася після досліджень, проведених Бюро Статистики Праці Сполучених Штатів, які також зазначили, що молодше покоління – віком від 25 до 34 років – читає лише 4 хвилини на день (серйозно, люди, як це можливо?), тоді як люди за 75 витрачають на читання більше години на день.
  Але, відкидаючи статистику та власні вподобання: чи дійсно існує науково обґрунтована кількість хвилин, яку ви маєте витрачати на читання щодня? Ми точно знаємо, що читання покращує пам’ять та пізнавальну функцію, підіймає рівень розуміння та зменшує стрес, може покращити навички спілкування та рівень не лише вашої освіченості, а й загалом здібності до навчання. Всі ці переваги не з’являються за 4 хвилини.
  Виявляється, науково доведені часові рамки для щоденного читання дійсно існують! І цифри можуть вас здивувати.
  1. Це може бути лише 30 хвилин на день. У рамках щорічного дослідження "Про здоров’я та вихід на пенсію", університет Мічігану провів опитування серед більш ніж 3600 чоловіків та жінок віком за 50 років про кількість часу, яку вони виділяють на читання. Відповідно до їхніх відповідей, дослідники встановили, що люди, які щодня читають лише 30 хвилин, живуть приблизно на два роки довше, ніж ті, хто не читає взагалі.
  2. Але це 30 хвилин на день упродовж багатьох років. Дослідження проводили упродовж 24 років з повторним оглядом його об’єктів щорічно в період між 1992 та 2016 роками. Отже, ви не можете читати 30 хвилин від випадку до випадку й чекати, що це подіє. Ці 30 хвилин треба присвячувати читанню кожного дня (або хоча б через день), щонайменше 12 років поспіль. Краще почати приймати ці ліки негайно.
  3. Ще одне застереження: те, ЩО ви читаєте – важливо. Переваги від 30-хвилинного читання помітили лише у тих, хто читав художню літературу, нон-фікшн чи поезію. Власне, те ж дослідження показало, що ці переваги не виявлялися у тих, хто читав лише газети чи журнали.
  4. Швидкість читання також має значення. Відповідно до статті, опублікованої в журналі Forbes у 2012 р., більшість американців читають зі швидкістю 300 слів на хвилину (без шкоди для розуміння тексту). Потім це число розподілили між різними формами засобів масової інформації: газетами й журналами, блогами, поштовими сповіщеннями та, власне, книжками. Отримавши результат, дослідники дійшли висновку, що людина, яка поглинає текст зі швидкістю 300 слів на хвилину, має виділяти щоденно приблизно дві години, аби прочитати ту кількість інформації, яка допоможе їй стати успішною.
  5. Правила для дітей дещо відрізняються. Список рекомендацій університету Албані каже нам, що діти мають читати приблизно 15-20 хвилин на день – і це більше, ніж вони можуть прочитати в школі. Головна ідея – допомогти дітям, які вчаться читати нормовано, підвищувати їхню книжкову витривалість.
  6. Мораль історії: читайте щодня. Не так важливо, скільки ви читаєте – 30 хвилин чи більше 2 годин – важливо робити це щодня. Переваги окреслені дуже чітко: підвищення рівня освіченості та емоційного IQ, зменшення стресу та довше життя у порівнянні з тими, хто зовсім не читає. А це означає, що ви матимете ще більше часу на читання. Здається, це дійсно варте всіх зусиль!
  Джерело: Друг Читача