ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятницю, 10 листопада 2017 р.

До Дня української писемності та мови:
4 генії українського слова
 
  До Дня української писемності та мови щорічно за традицією відбувається чимало заходів, покликаних вшанувати рідну мову. Не оминають увагою і її видатних популяризаторів, чиї слова цитують тисячі українців на всіх теренах нашої Батьківщини. У цей знаковий день пропонуємо з нового боку відкрити тих, хто чимало доклалися до плекання рідного слова. Шептицький, Франко, Шевченко, Антонич – видатні постаті, які стають ближчими завдяки серії абеток-енциклопедій від "Видавництва Старого Лева"». Погодьтеся, про найвідоміших, коли вже так багато сказано й написано, завжди складно говорити, щоб ненароком не вдатися до надмірного пафосу чи, навпаки, не зійти до буденщини. Тож доволі символічно, що віхи життя таких метрів набули форми абетки – тої, що відкриває дитині буквенний світ, і вона назавжди залишаємося у його чарівних тенетах.
 "Шептицький від А до Я"
  Все почалося з Андрея Шептицького. Саме книга "Шептицький від А до Я" з текстом Галини Терещук і Оксани Думанської та в оформленні Творчої майстерні "Аґрафка" започаткувала серію абеток-енциклопедій Старого Лева про відомих діячів української культури. Унікальність цих видань не лише у способі викладу й неповторному оформленні – перед нами оригінальна спроба зробити далеких близькими, дозволити українським світочам стати друзями й цікавими співрозмовниками малим і дорослим читачам. У книзі немає знебарвлених посірілих фактів – лише щирі спогади з дитинства й зрілих років Шептицького, листи сиріток до митрополита, дотепні жарти цього Велета української культури (мав зріст аж 2,08 м), якими він наставляв своїх парафіян.
 "Франко від А до Я"
  Вам ніколи не хотілося дізнатися, чим видатні постаті, про які у нас говорять лише з придихом, живуть поза творчістю, як проводять дозвілля та чим цікавляться? Ніколи не хотілося «зняти» без перебільшення геніальних людей з постаменту і роздивитися, які ж вони насправді? Завдяки оригінальному формату абетки-енциклопедії біографії відомих українських діячів вже не відлякують нудними текстами та сухими фактами. "Франко від А до Я" від франкознавців Наталі та Богдана Тихолозів у дуже стильному оформленні Творчої майстерні "Аґрафка" – не виняток. У цій захопливій мандрівці біографією феноменально обдарованої людини ви дізнаєтеся, що особиста бібліотека Франка нараховувала понад 12 тисяч книг, що за життя письменник мав близько 100 псевдонімів (Джеджалик, Один з молодіжи, Один з русинів міста Львова…), навчався в 3-х університетах, знав 19-ть мов і був 4 рази ув’язнений. А ще знайдете рецепт іменного пирога, який щороку готували на Франкові іменини і підписували "ТАТО".
 "Шевченко від А до Я"
 
  Що ми насправді знаємо про Тараса Шевченка? Як багато правди в тій зашореній біографії митця у підручниках з української літератури, яку з року в рік від дати народження до дати смерті завчають школярі? Дякуючи шевченкознавцеві Леоніду Ушкалову та художниці Анастасії Стефурак, і дорослі, і малі мають можливість по-новому відкрити не лише геніального поета Шевченка, але й талановитого ґравера, живописця, співака, актора, режисера, скульптора, фотографа… і просто людину, яка жила й творила у своє задоволення. З книжки ви дізнаєтеся, що всі найважливіші події в житті Шевченка відбулися навесні, а ще довідаєтеся, чому його так вабив горизонт і зоряне небо, кого поет називав своєю «святою зіронькою», які страви й напої особливо смакували йому, дізнаєтеся, якого кольору очі були в митця та які очі полюбляв він сам.
"Антонич від А до Я"
 
  До 108-ї річниці з дня народження українського поета, прозаїка, перекладача Богдана-Ігоря Антонича "Видавництво Старого Лева" анонсувало вихід четвертої абетки-енциклопедії – "Антонич від А до Я", текст до якої написав Данило Ільницький, ілюстрації – Володимира і Людмили Стецьковичів. Богдан-Ігор Антонич – ще одна непересічна постать, яка, на жаль, так рано пішла з життя і попри все справила незабутній вплив на українську літературу й українське слово. За 27 років "український Рембо", як нарекли його, встиг видати три поетичні збірки, ще дві були видані посмертно. Цей співець духовної краси, цей «п’яний дітвак із сонцем у кишені» дуже любив ті моменти, коли вірші йому допомагало писати натхнення. Водночас Антонич чимало часу приділяв відточуванню слів, наполегливо добирав для них наймилозвучніші й нагармонійніші поєднання. 
 Джерело: ВСЛ