ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 9 листопада 2017 р.

П’ять захоплюючих книг 
про популярну науку
 
  Сьогоднішні науково-популярні книжки намагаються говорити з нами просто – про складні насправді речі. Формат посібника, енциклопедії, довідника давно вже замінив поважні академічні видання. Історія, медицина, астрономія і біологія викладені так, щоб не залишалося запитань, і задоволення було гарантоване. При цьому завжди існує можливість вибирати між цікавою наукою і модним автором-науковцем.
 Йелле Роймер "Homo Urbanus. Парадокс еволюції"
  Аналіз, аргументи з фактами, і головне, діагноз у книжці відомого палеонтолога і директора природничо-історичного музею в Роттердамі різкі, цинічні, як це притаманно науковцям, але, здається, справедливі. Читачеві вкотре пропонують замислитися над тим, чи не фашизм це збоку людини призначення себе вінцем творіння, царем природи та еволюції, і чи не ущемлення це прав інших видів мурах, крокодилів і навіть секвой. Справді, життя не спиниться через те, що ролі в природі поміняються, оскільки, як вважає автор, види самі здатні себе підтримувати завдяки постійному перетасовуванню генетичного матеріалу, наче карти в колоді. Тож, аби вижити у майбутньому, нам потрібна мутація, щоб зробити наступний крок в еволюції. І це не вигадка, адже автор дотримується тих самих фактів, яких упродовж еволюції дотримувалося життя, оскільки саме наше майбутнє за еволюцією.  
 Ерік Смаджа "Сміх"

  Після прочитання цієї книжки наші уявлення про цю емоцію може кардинально змінитися. З одного боку, Сміх пов’язаний із радістю та задоволенням, це весела відповідь на смішні повідомлення, яка забезпечує добре психічне самопочуття. З іншого боку, як вважає автор, його "імпульсивний", "конвульсивний" характер відсилає до автоматизму, що не потребує якогось попереднього розумового опрацювання або обдумування. І тоді сміх просто вибухає і далі котиться сам собою.  То що ж таке сміх? Які фактори його викликають, якщо він може сигналізувати також про розпач, страх, відчай? Щоб відповісти на ці запитання, автор застосовує не народну мудрість, згідно з якою "і зі сміху люди бувають", а складні  концептуальні інструменти й методи таких дисциплін, як етологія, медицина, когнітивна психологія, психоаналіз й антропологія.
 Дженні Брум "Анімаліум"

  Ця книжка справжній поліграфічно-пізнавальний шедевр, але не енциклопедія тваринного світу. Читача просто запрошують до музею тваринного царства, колекція якого нараховує понад 160 тварин, щоб у простій, доступній формі ознайомити із загальною класифікацією "живого" світу. На першому розвороті після вступу Дерево Життя, з підписами і невеличкими іконками-ілюстраціями. Далі йдуть Галереї Безхребетні, Риби, Амфібії, Рептилії, Птахи, Ссавці. Концептуальна ілюстративність видання не "перебиває" його інформаційної складової, тож комплексність подачі у цьому випадку лише виграє. 
Мічіо Кайку "Майбутнє розуму"

  Майбутнє в автора цієї захопливої футурологічної книжки почалося, хоч як дивно, в минулому. Тобто в дитинстві. Попри трюки телевізійних фокусників – на що перетворилося дитяче переживання в автора майбутнього бестселера, і про що розповідається в цій книжці? Пряме уявне спілкування з комп'ютером, телекінез, імплантація нових навичок безпосередньо в мозок, відеозапис образів, спогадів і снів, телепатія, аватари і сурогати як помічники людства, екзоскелети, керовані думкою, і штучний інтелект ось до чого привели його мрії, минаючи одвічно американський сурогат про доброго дядечка, що дурить мільйони телеглядачів.  
 Лаура Есківель "Пишемо нову історію"
  Підходячи до вирішення буденних проблем з точки зору науки (нехай навіть популярної), авторка цієї книжки вимальовує незатишну, але цілком справедливу картину майбутнього. Наприклад, якщо прямувати шляхом грошей, то прийдемо до джерела корупції, а вона приведе нас до соціальної організації, що функціонує на основі єдиної думки: "спочатку це я, потім це я, і далі знову я". У такий спосіб нам зокрема представлено економічну систему, що ґрунтується на екстремальному індивідуалізмі. За великим рахунком Пишемо нову історію запрошення до дії. Особисте, "наукове", засноване на "приватній драматургії".
  Джерело: ВСЛ