ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятницю, 17 листопада 2017 р.

7 історій про шкільне навчання
  Для когось – справжній жах, а для когось – найкращі роки життя. Шкільне  навчання лишило на кожному з нас не лише більший чи менший рюкзак знань, а й неповторний, немов візерунок ліній на пальцях, відбиток радощів і розчарувань. У цій добірці книжок ви знайдете найрізноманітніші прояви шкільного життя.
Всеволод Нестайко 
"Дивовижні пригоди в Лісовій школі"
vsevolod-nestajko-us-divovizhn-prigodi-v-lsovj-shkol
  У спеціалізованій лісовій музичній школі із ведмежою мовою викладання навчаються усі звірята-малята, але в пригоди найчастіше потрапляють двоє друзів – зайченя Кося Вухань і їжачок Колько Колючка. То з Бабою-Ягою змагаються, то Снігуроньку рятують, то намагаються перешкодити Сонячному Вовку вполювати Сонячного Зайця. І хто б повірив, що раніше Кося і Колько були справжніми боягузами? Але навчання в Лісовій школі, несподівані знайомства і незвичайні пригоди змінили друзів до невпізнання. Про цих героїв Всеволод Нестайко написав не один цікавий і захопливий текст. Кілька років тому вони вийшли у серії із чотирьох книг, до кожної з яких ввійшло по два оповідання. І досі вони лишаються популярними серед дітлахів шкільного віку. 
Джоан Роулінг "Гаррі Поттер"
  Зізнайтеся, ви теж потай мрієте потрапити то Гоґвордської школи магії та чаклунства? І хоч вам давно не 11 років, виглядаєте сову з омріяним листом і вибираєте шарф у кольорах майбутнього факультету? Що ж, так само поводяться мільйони фанатів Гаррі Поттера по всьому світі. І дарма що Гоґвордс – не найкомфортніша школа: взимку холодно так, що стіни коридорів покриваються льодом, ваші речі може попсувати невгамовний полтергейст Півз, а магічні істоти можуть позбавити вас якоїсь із кінцівок. І це не кажучи вже про всі та каліцтва, які чекають на гравців у квіддич! Але хіба це все має значення, коли тобі вдається осідлати мітлу, зварити еліксир щастя чи погладити єдинорога? Світ Гаррі Поттера не дарма причаровує стількох читачів – кожен його закуток дихає магією. А Гоґвордс ховає стільки таємниць, що і за сім книг не розгадаєш. Але, зрештою, чому б не спробувати? 
Роальд Дал "Матильда"
  Школа – це загалом досить-таки непогане місце для геніальної дівчинки, що народилася у сім’ї типових міщан, не здатних вдовольнити її потяг до знань. Але Матильді пощастило лише наполовину. Бо якщо учителька одразу розгледіла у ній талант і взялася його плекати, то директорка школи, жорстока садистка Транчбул тероризує всіх – і дітей, і дорослих. Особливо ж її дратують ті, хто бодай чимось виділяються, як-от Матильда. Але Транчбулиха ще не знає, що в цій дівчинці є велика сила, яка допоможе вистояти в атмосфері страху, що панує у школі, і протистояти їй. Ця книга – не тільки про несправедливість, яка, погодьтеся, існує в навчальних закладах, але й про те, що проти неї варто боротися. Яким би тираном не було керівництво школи, навіть одна маленька, щира і розумна дівчинка з дрібкою магії зможе його подолати. Особливо якщо поряд стоятиме хоче б одна добра і смілива доросла людина. 

Малгожата-Кароліна Пекарська 
"Клас пані Чайки"
  Такі різні, такі типові і водночас такі особливі підлітки! Вони закохуються і ворогують, намагаються вдавати дорослих і привертати увагу зухвалим одягом та поведінкою, вони шукають дружбу, розуміння, підтримку. У класі пані Чайки зібралися діти з різних сімей, з різними характерами і проблемами. Чи зможуть вони згуртуватися у єдиний колектив? Звісно, адже класна керівниця у них – мудра, щира і винахідлива пані Чайка, яка вміє порозумітися із кожним і до кожного знайти підхід. Ця книга – дуже концентрована розповідь про 3 навчальні роки життя одного гімназійного класу – з першими поцілунками і першими розчаруваннями. А в центрі оповіді закохані підлітки Малгося і Мацек, а також численні їхні друзі – Кінга, Каміла, Войтек, Олек, Білий Міхал, Чорний Міхал та інші. Якщо вас захопила ця книжка, раджу виписати собі героїв, аби потім вони не переплуталися у голові, адже у "Класу пані Чайки" є значно об’ємніше і розгалуженіше продовження, яке, напевне, вам теж захочеться прочитати. 
Рейнбоу Ровелл "Фанатка"
  Сестри-близнючки Кет і Рен звикли робити все разом – ділити на двох спільну кімнату, завішану постерами улюблених літературних героїв, писати фанфіки до серії романів про "спадкоємця Мага" Саймона Сноу, піклуватися про тата. Але зі вступом до коледжу життя круто змінюється: якщо Рен, яку п’янить дорослість і самостійність, оселяється окремо від сестри і поринає у захопливу й небезпечну круговерть студентських вечірок, то Кет намагається уникнути будь-яких соціальних взаємодій, соромиться їсти в їдальні і з головою пірнає у свій вигаданий магічний світ. Згодом дівчата переконаються, що жодна із обраних ними стратегій не є досить вдалою. І в кожної з них будуть і романтичне кохання, і дружба. Дещо менше ми дізнаємося про Рен. А от разом з Кет ми відчуємо, як це – бути студенткою курсу з літературної творчості, намагатися вразити свою викладачку – імениту письменницю, як переживати розчарування і таки спробувати створити щось своє, варте похвали.
 Анастасія Левкова 
"Старшокласниця. Першокурсниця"
 
  Маленьке містечко у західній частині України, початок 2000-х, дискотеки, олімпіади, конфлікти з вчителями, закоханість, мрії про Касталію – єдину в країні академію, куди можна вступити без хабара, підготовка до випускних іспитів і хвилювання через вступні, перші місяці студентства, пошук себе і свого місця у круговерті столиці… У щоденнику Лілі Маринник, у формі якого, власне, й написана ця книга, кожен випускник 2003-2004 рр. зможе впізнати якісь моменти зі свого життя, зустрітися із собою 15 років тому, поніжитися у хвилях солодкої ностальгії і пригадати все найкраще. "Старшокласниця. Першокурсниця" – це не лише чарівна машина часу, здатна повернути нинішніх тридцятирічних у юність. Це ще й чудово написаний текст, у якому проговорюються актуальні і для сучасних школярів речі. Скажімо, те, що варти обирати ту професію, до якої лежить душа і до чого маєш хист, а не ту, до якої схиляють друзі, батьки чи умовний "престиж".
Тод Штрассер "Хвиля"
  Звісно, всі школярі іноді порівнюють школу із тюрмою, армією чи якоюсь іншою жорстокою ієрархізованою системою. Але чи можливо справді побудувати тоталітарний режим в межах одного взятого класу? Чи можна дітей, які виховуються у "найдемократичнішому" суспільстві перетворити на нацистів? Тод Штрассер розповідає історію про талановитого учителя Бена Росса, який вирішив на практиці показати своїм учням, як працює диктатура. Він створив об’єднання "Хвиля", яке мало робити цілком невинні речі – носити уніформу, маршувати й салютувати своєму керівнику. Але дуже швидко ситуація вийшла з-під контролю, а учасники "Хвилі" перетворилися із чемних школярів на групу людей, нетерпиму до тих, хто не долучився до неї. А найбільш виняткове у цій книзі – не блискучий психологічний експеримент, який провів Бен Росс, і навіть не його несподіваний результат. А те, що ця історія трапилася насправді в одній з американських шкіл.
   Джерело: Yakaboo