ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 14 листопада 2017 р.

П'ять книг, які допоможуть зрозуміти сучасне мистецтво
 
  Чорний квадрат Малевича, Насіння соняшника Ай Вейвея, Три м'ячі Джеффа Кунса, зрозуміти ці твори часом не так просто, адже сучасне мистецтво – це послання, яке потрібно вміти прочитати. НВ STYLE вибрав книги, які дадуть відповідь на багато питань і доступною мовою пояснять в чому сенс робіт відомих авторів.
 Кетрін Інґрем "Це Воргол"
  Енді Воргол є однією з найвідоміших та найбільш суперечливих особистостей у мистецтві другої половини XX ст. Протягом усього життя він створював безліч історій навколо своєї персони та став основоположником поп-арту, довівши, що мистецтво може бути прибутковим. Цей ілюстрований життєпис художника включає неймовірні факти з його біографії і знамениті картини, що захоплююче і без зайвих прикрас розповідають про життя та творчість митця-новатора. Для тих, хто захоплюється творчістю Воргола та цікавиться мистецтвом загалом.
Сара Торнтон "33 митці у трьох актах"
  Сара Торнтон, авторка бестселера "Сім днів у світі мистецтва", розповідає захопливу історію про найважливіших митців сучасності. Як вони взаємодіють зі світом та створюють культові роботи. "33 митці у 3 актах" пропонує вражаючу добірку митців, від міжнародних суперзірок до непублічних викладачів мистецтва. Авторка розповідає про свої візити до Ай Вей Вея перед та після ув’язнення, про виступи Джеффа Кунса перед новими колекціонерами у Лондоні, Франкфурті та Абу-Дабі. Торнтон зустрічається з Яої Кусамої в її студії, що знаходиться поруч з токійською божевільнею. 
 Франсуаза Барб-Ґалль 
"Як розмовляти з дітьми про мистецтво ХХ століття"
  Щоб продовжити захопливу бесіду, розпочату в бестселері "Як розмовляти з дітьми про мистецтво", авторка пропонує ознайомитися з творчістю сучасних художників і по-справжньому зрозуміти й полюбити мистецтво, яке може здаватися найскладнішим для розуміння. Для цього вона радить забути про всі упередження та ярлики, відкинути непевність і показує, як довіритися художникам, як перейнятися кожним, навіть найхимернішим, твором; вчить дивитися, бачити, просто насолоджуватися. Книга зацікавить батьків та педагогів, які творчо підходять до розвитку дітей, а також без жодних сумнівів! усіх тих, хто хоче пізнати й оцінити мистецтво ХХ ст. так щиро і відкрито, як діти.
Вілл Ґомперц "Що це взагалі таке? 
150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі"
  Книжка Вілла Ґомперца це інтенсивний курс історії мистецтва за останні 150 років. Іронічний нон-фікшн, який пояснює, чому ліжко Трейсі Емін це мистецтво, а ваше ні. Автор створює цілісну картину, висвітлює хитросплетіння мистецьких течій і показує, як нові покоління нахабних митців розвивають ідеї своїх попередників. Десятки митців, сотні робіт та історій. "Фонтан" Дюшана, творчий ступор Дж. Поллока, зародження поп-арту, суперництво між Малевичем і Татліним, одкровення Пікассо, бляшанки з супом Воргола, заквітчане "Цуценя" Кунса і "мариновані" акули Гьорста. І все це на історичному тлі зміни епох і мистецьких течій. Коротше, все, що ви хотіли знати про історію сучасного мистецтва, але боялися почути у відповідь нерозбірливе бурмотіння мистецтвознавчих концепцій.
"25 років присутності: 
сучасні українські художники" 
  Книга була створена колективом авторів, серед яких відомі мистецтвознавці та арт-оглядачі. Робота велася активно над виданням, яке подає українське мистецтво доби Незалежності у всьому його розмаїтті. Ідея проекту належить відомому арт-дилеру Ігорю Абрамовичу. Ілюстровані інтерв’ю повідають про світовідчуття митців, передають їхні спогади й думки. Автори видання намагалися охопити діяльність як окремих митців, так і груп. Поруч з Анатолієм Криволапом, Арсеном Савадовим, Василем Цаголовим стоять "Р.Е.П", "SOSка", "Відкрита група". "25 років присутності" це своєрідний досить складний, а знерідка й несподіваний "самоаналіз" нашого мистецтва, нашого художнього життя, що складається з динамічних суперечностей, які й рухають культуру; це переконливий наочний показник ролі й місця мистецтва у суспільстві, звідки безнастанно й надходить матеріал для нових досліджень і нових проектів, мрій, зусиль, відкриттів і надбань.
  Джерело: ВСЛ