ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

суботу, 20 травня 2017 р.

10 книжок про дружбу
  Байрон називав її любов’ю без крил. Цицерон переконував, що життя без неї нічого не варте. Сотні письменників усіх часів і народів описували найрізноманітніші варіанти дружніх стосунків. У цій підбірці ми зібрали 10 книг про дружбу – три дитячих, три підліткових, три дорослих і одну поетичну.
 Керстін Шене, Ніна Гунтесрайнер "Хочеш бути моїм другом?"
  Маленькі собачки, як і маленькі дітки, теж мріють про друзів. От і герою цієї книжки, кумедному песику Джеку набридло бавитися цілою купою різнокольорових іграшок, адже він не мав жодного товариша, з яким можна було б розділити гру. Тому Джек вирушає на пошуки друга. Але не кожен із тих, кого він зустріне на шляху, має охоту із ним потоваришувати. Це добра, зворушлива і весела дитяча історія про те, що відсутність друга не можна компенсувати жодними матеріальними цінностями, а щоб знайти його, не треба підлаштовуватися під когось. Будь щирим, будь собою – і обов’язково зустрінеш того, хто хоче бути твоїм другом.
Девід Вольямс "Малий мільярдер" 
  Юний Джо Бульба має власний справжній гоночний автомобіль, двох алігаторів, всі комп’ютерні ігри світу і чек на два мільйони в якості подарунку на день народження – словом, усе, що годиться мати маленькому мільярдеру. Усе, крім друзів. І коли ти мусиш змагатися на автотреку сам із собою, твоя школа – найдорожча в країні! – викликає огиду, а однокласники з давніх аристократичних родів ставляться до тебе – сина нувориша, "туалетного короля" – з презирством, ти готовий на кардинальні кроки. Скажімо, попросити татка перевести тебе у звичайну безплатну школу, ходити до неї пішки і намагатися ніде не світити своє багатство. Ця кумедна яскрава книжка дуже весело і невимушено озвучує просту і важливу істину: найцінніше – дружбу – за гроші не купиш.
Стівен і Люсі Гокінг "Джордж і скарби Космосу" 
  Справжній друг піде за тобою куди завгодно – навіть у відкритий космос, на невідому планету, де хтось чи щось лишає таємничі посилання землянам. Справжній друг підставить тобі надійде плече, міцну руку і свій супер-інтелект, буде тебе страхувати, поки ти мандруєш космічними манівцями, прикриє перед дорослими і зробить все можливе й неможливе, аби повернути тебе додому. Справжній друг ніколи тебе не покине – навіть якщо ти до нього не завжди був привітний. Друга книга від Стівена Гокінга і його доньки – це історія про те, як дружба Джорджа й Енні пройшла випробовування розлукою і зміцніла, а до їхнього тандему додався третій товариш – плаксій і геній, і надійний друг Еммет. А ще ця книга багата на пригоди і цікавезні наукові факти, легко і доступно розказані відомими науковцями.
                Стівен Чбоскі "Привіт, це Чарлі, або Переваги сором’язливих"
  Життя у старшій школі може бути абсолютно нестерпним, якщо в тебе немає друзів. Однак Чарлі у цьому щастить. Він зустрічає старшокласника Патріка і Сем, зведених брата і сестру. Саме вони стають його ангелами-охоронцями, наставниками, провідниками у світ дорослих і друзями, звісно. Вони відкривають перед Чарлі усі спокуси підліткового світу вечірки з хорошою музикою і легкими наркотиками, алкоголь і лсд, любов у всіх її проявах і свобода самовираження. Але роблять це дуже делікатно й акуратно, аби познайомити – але не нашкодити. Натомість Чарлі, як і належить другові, не лише приймає, а й віддає натомість. Вчить друзів щирості, дбайливості, вмінню слухати, бути уважним і чуйним і робити ідеальні подарунки.
Тетяна Стрижевська "Файні товсті дівки, йо!" 
 Дружба Мілани й Зоряни – двох столичних школярок, які на літні канікули вирушають у Карпати, – яскравий приклад тези про те, що протилежності притягуються. Яскрава, впевнена у собі, гостра на язик Зоряна любить домінувати у будь-яких стосунках – і залюбки верховодить у їхнього із Міланою тандемі. Її подруга, спокійна і поступлива, тихенько намагається гасити конфлікти ще в зародку і знає, як поводитися із Зоряською, аби та не вибухнула. Так, збоку це не дуже схоже на рівноправну дружбу. Але дівчатам це не дуже заважає у їхніх карпатських пригодах.
  Джоан Робінсон "Коли Марні була поруч"
  Юна Анна не лише не має друзів – вона навіть не намагається їх мати. Звикла бути аутсайдером, вічно залишатися за межами "чарівного кола" дружби, дівчинка наглухо закривається від будь-якого товариства. Бо замість того, аби щоразу відчувати болісне розчарування після того, як ввічлива цікавість інших не переростає у приязне почуття, ліпше не давати дружбі жодних шансів! Але усі змінюється, коли Анна приїжджає у невеличке містечко з незвичайною природою і достатньо ненав’язливими людьми і зустрічає Марні. І вперше дівчинка відчуває: її можуть щиро любити, з нею можуть залюбки проводити час, вона — цінна, важлива і цікава. Навіть коли Марні зникає, зігріте її дружбою серденько Анни не зачиняється, і незабаром вона знаходить ціле сімейство чудових і щирих друзів.
Ганья Янаґігара "Маленьке життя"
  У цьому зовсім немаленькому за обсягом романі є місце і для дитячих травм, психологічних проблем і важких думок, і для простих життєвих радощів, щирих вчинків і міцної університетської дружби, яка перейшла і в "доросле" життя. У центрі оповіді – історія чотирьох друзів: адвоката Джуда, архітектора Малкольма, художника Джі Бі і актора Вільяма. Їхня дружба тримається не лише на фундаменті спільних юнацьких досвідів в університетському минулого, не тільки на приємному спілкуванні, а й на готовності робити важливі кроки і чимось жертвувати заради друга. Благословенна дружба довжиною в "маленьке життя" і неповторна й жива атмосфера Нью-Йорка – це ті головні компоненти, які роблять цей великий роман вартим прочитання.
 Софія Андрухович "Фелікс Австрія"
  Кожен новий читач по-своєму визначає головного героя цієї книги. Для одних це – роман про Станіславів, для інших – про останні щасливі роки "прабабці Австрії", Австро-Угорської імперії, для третіх – захоплена ода галицькій кухні і перепис найапетитніших смаколиків. Втім, важко заперечити, що центральною все ж лишається історія двох жінок, Аделі і Стефки, яких поєднують дуже непрості стосунки. Хто вони? Подруги? Компаньйонки? Названі сестри? Господиня й служниця? Певно, усього потрохи. Тож зв’язок між двома жінками, хоч і дуже міцний, та не піддається чіткому визначенню, – можливо, це те, що називають спів залежністю, а може, так іноді виглядає дружба? В будь-якому разі читачу буде цікаво розібратися у цьому і приємно зануритися у атмосферу старого Станіславова.
 Фанні Флегг "Смажені зелені помідори"
  Іноді для того, щоб зав’язати дружбу, потрібні місяці і роки. А іноді вона зароджується сама, після всього кількох випадкових зустрічей і невимушених розмов. Так стається із Евелін, молодою жінкою, яка трохи заплуталася у власному житті. Несподівано для себе вона знаходить подругу у…будинку для літніх людей. І хоч її нова приятелька Нінні старша на кількадесят років, історії, які розповідає вона, глибоко торкають серце Евелін і певним чином допомагають їй змінити себе і своє життя. Розказані Нінні оповіді про Америку 20-х років, про родину Тредгудів, де однаково люблять усіх дітей – і рідних, і прийшлих, про кафе "Зупинка", де частують найсмачнішими стравами і готові дати прилисток і білим, і "кольоровим", – це оповіді, наповнені любов’ю і світлом.
Маріанна Кіяновська, Мар’яна Савка 
"Листи з Литви/Листи зі Львова" 
  Ця збірка – результат зворушливого експерименту двох львівських поеток. Упродовж місяця вони щодня «листувалися» віршами у Фейсбуці. У цей час Маріанна Кіяновська перебувала на перекладацькій стипендії у приморському містечку Паланга у Литві, а Мар’яна Савка переживала свій листопад у Львові, в робочих і домашніх клопотах. За їхнім листуванням спостерігали десятки прихильників творчості поеток, а кожного вірша-листа нетерпляче чекали не лише адресатки, а й усі читачі. Мар’яна Савка і Маріанна Кіяновська не лише колеги по перу і львів’янки, а й давні близькі подруги. Відтак, відголоски студентського минулого і щирі дружні почуття присутні у кожному вірші цієї збірки. Поетичне листування двох подруг – це не лише цікаво, а й пронизливо, зворушливо і дуже красиво.
  Джерело: Yakaboo