ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

пʼятницю, 26 травня 2017 р.

Навіщо популяризувати книгу?
  Відповідь проста: це головний носій культури, який виконує пізнавальну, дидактичну, виховну, соціальну, естетичну та   інші  важливі  функції. Книга була й залишається найбільш ефективним засобом передачі цілісних знань. А читання книжок сприяє виробленню універсальної й фундаментальної картини світу, формуванню світогляду і глибинних переконань людини та формуванню її ролі у суспільстві. Чисельні медіа не можуть конкурувати із книжкою у цих площинах, оскільки дають фрагментарну, хоч і актуальну на певний час, інформацію про навколишній світ. Отже, виникає наступне питання: як популяризувати книгу?
  Спосіб 1 – змінити форму. 
  Наприклад, німецька студія "Korefe" створила книжку, яку можна приготувати та з’їсти. Вона розповідає про процес приготування традиційної страви італійської кухні, лазаньї, а згодом і сама стає цим смаколиком. На кожній сторінці "Real Cookbook" "надрукована" частина рецепту лазаньї, і, коли всі сторінки книжки перетворюються на шари майбутньої страви, читачеві залишається тільки покласти її у піч, аби згодом нею смакувати.
  Спосіб 2 – створити для книги  "термін придатності".
  Наприклад, текст у книжці від аргентинського видавництва  "Eterna Cadencia" зникає протягом чотирьох місяців. Справа в тому, що "El libro que no puede esperar" ("Книжка, яка не може чекати") надрукована за допомогою спеціальних чорнил, яке руйнуються під дією повітря та світла. Повний процес його зникнення займає чотири місяці. Ось за цей час, за задумом творців такої незвичайної книжки, читачі повинні прочитати її. Якщо ж вони зволікатимуть, доведеться купувати ще одну.
  Спосіб 3 – адаптувати книгу під власника.
  Як от унікальна електронна книга – Smart-Book XSEN14, яка здатна створити ідеальний твір для свого власника. Пристрій працює за таким принципом: в пам’ять електронної книжки вводиться список улюблених творів, вона аналізує жанри, авторів, назви, зміст, і згодом створює ідеальний текст відповідно до того, що полюбляє власник.
   Спосіб 4 – наділити книгу новими функціями.
  Зокрема, вона стає проїзним на метро. Бразильське видавництво "L&PM Editors" разом з рекламним агентством "Africa" створили так звані "книжки-квитки" – видання, у які вбудовано проїзний. Кожна обкладинка має чіп з десятьма поїздками. Читач просто сканує книгу, наче звичайний проїзний, коли заходить у метро. Після того,  як десять безкоштовних поїздок закінчаться, читач може поповнити такий "проїзний" через Інтернет.
  Спосіб 5 – полегшити процес купування книги.
  Наприклад, у Сінгапурі книжковий магазин "Books Actually" встановив декілька автоматів із продажу книжок, у кожен з яких вміщується до 150 видань. Існує також інший проект у французькому місті Ґренобль, де спеціальні автомати безкоштовно видають усім охочим короткі оповідання на одну, три чи п’ять хвилин читання.
  Спосіб 6
якщо читач не йде до книжки, то книга прийде до них.
  Зокрема, за допомогою "Книжкобуса", який є інноваційним хабом на колесах, який подорожує Україною і дарує радість читання усім охочим, а особливо – дітям. Це така собі мобільна бібліотека. А якщо є бажання поповнити свою книжкову колекцію, то у цьому допоможе "Велокнигарня" від "Всі Книги". Це не тільки мандрівна книжкова крамниця, а й благодійний проект, 10 % прибутку від якого спрямовані на поповнення фондів бібліотек та шкіл.
  Спосіб 7 – поєднати два найбільших задоволення: читання та каву.
  Наприклад, у Парижі видавництво "Presses Universitaires de France" відкрило унікальну книгарню, в якій немає безлічі полиць та тисяч книг. Натомість є планшет з каталогом видань, який налічує 5 тисяч назв, і сучасне обладнання – "Espresso Book Machine". Воно дозволяє друкувати книжки за лічені хвилини.
  Спосіб 8 – створити робота, який читатиме за вас.
  Зокрема, в Японії було  винайдено   робота,  який   може читати книжки.  Алюмінієвий Ninomiya-kun має зріст метр заввишки та важить 25 кг, а найцікавіше – вміє читати текст із паперового носія, розміщеного на спеціальній підставці, розпізнавати його і озвучувати за допомогою синтезатора голосу.
  Всі ці унікальні проекти – спроба відірвати нас від телефону та вкласти до наших рук чи то книжку з тіста, чи то звичайну паперову. Адже читання без жодних сумнівів дуже корисне для нас: воно стимулює наш розум, знижує стрес,   додає  нові  знання,  розширює  лексикон, поліпшує  пам’ять, розвиває аналітичне мислення, посилює концентрацію уваги та поліпшує наші письменницькі навички. Тож книжка – це не тільки добрий друг і колиска знань, а ще й можливість розслабитися після важкого дня і зануритися в іншу реальність. 
  Джерело: Сopyright