ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

вівторок, 15 серпня 2017 р.

10 книжок про 
улюблених тварин
  Якщо укласти хіт-парад "найлітературніших" звірів і птахів, які найчастіше надихали письменників і ставали головними героями повістей та романів, то у топі найпевніше опиняться коти і собаки. Але розмаїття тваринного світу іноді дарує авторам справді неординарних персонажів і непересічні історії для їхніх текстів. Тож ми підібрали для вас 10 книг про різних птахів і тварин. Сподіваємося, серед них знайдуться і ваші улюблені.
Редьярд Кіплінг "Рікі-Тікі-Таві" 
  Екзотичні звірі із джунглів стають для нас ближчими завдяки Редьярду Кіплінгу й українським перекладам його казок. Із цієї збірочки із семи трішки повчальних і дуже цікавих історій ми дізнаємося, як у верблюда з’явився горб, у броненосця – міцний панцир, а слоненя перетворило акуратний носик на довгий, але зручний хобот. А ще на читачів чекає знайомство із Диким Котом, який гуляв сам по собі, і, звісно, зі справжнім героєм, сміливим і безстрашним мангустом Рікі-Тікі-Таві.
 Кетрін Епплгейт "Айван, єдиний і неповторний"
  Ця книга – історія горили-вожака зі сріблястою спиною, розказана ним самим. Айван – самець горили, який народився у джунглях, а нині живе у скляній клітці в міні-зоопарку розважального центру. Між першим і другим у нього було ще й «гламурне» життя – певний час він мешкав у людській родині, ходив у дитячому вбранні і пив молочний шейк, відвідував бейсбольні матчі і циркові вистави й задмухував свічки на свій день народження. А тепер у нього є кілька метрів особистого простору, у який може зазирнути кожен перехожий, талант до малювання і близькі друзі – песик Боб і слониха Стелла. Може, їхнє життя і далі плило б за течією, якби у сусідній клітці не з’явилося маленьке слоненятко Рубі, а в Айвана – мета: зробити так, аби ця дитина не мусила до кінця своїх днів нидіти в цьому місці, а потрапила б туди, де живуть інші слони, а люди не знущаються, а про них дбають.
Брюс Кемерон "Життя і мета собаки"  
  Собача вірність – це не просто красива фраза. Бо якщо у домашнього пса є життєва ціль і мета, то вона невіддільно пов’язана із відданістю своїй людині. Але навряд чи сторожування будинку є справжнім призначенням собаки. Що ж тоді? Саме це й хоче з’ясувати оповідач цієї історії – пес, який досконало навчився стерегти людей і двері їхнього дому, помер, а тоді народився знову – з іншою зовнішністю та іншим ім’ям, – аби знайти свого господаря, стати найкращим партнером у всіх його пригодах і зрозуміти нарешті, що насправді його призначення – просто бути поряд. Ця зворушлива, мудра і щира книга спонукає по-новому поглянути на свого домашнього песика і усвідомити його роль у вашому житті. І зрештою замислитися: а, може, усі собаки, які у вас були, – це просто різні втілення одного й того ж пса?
                                           Джеральд Даррел "Гончаки Бафуту" 
  Для тих, хто шаленіє від екзотичних тваринок, книги Джеральда Даррелла – джерело і нових знань, і читацької насолоди. В Камерунській експедиції письменника-зоолога, про яку оповідає цей текст, ви зустрінетеся з волохатими жабами, барвистими сцинками, кумедними і грайливими мавпочками й шимпанзе, зворушливими "родичами" лемурів галаго, які чарують ангельським поглядом величезних очей, та багатьма іншими тваринами. Звісно, не обійдеться і без змій. Колоритні і дотепні описи зовнішності і звичок цих звірят допоможуть уявити їх до найменших детальок, а кумедні історії з полювання, на яке Даррелл ходив разом із туземними мисливцями – "гончаками Бафуту" – розвеселять навіть найсерйозніших читачів.
Річард Аддамс "Небезпечні мандри"  
  Те, що на перший погляд може здатися невеликою подорожжю кількох диких кролів, насправді здатне перерости в епічну пригоду, повну відкриттів і небезпек. Коли один із "нижчих" жителів кролячої колонії на ймення П’ятий заявляє про те, що незабаром на них чекає катастрофа, яка походить від людей, спершу йому вірить тільки старший брат, Ліщина. Головний Кріль відмахується від їхнього попередження, але знаходяться кілька побратимів – і з числа елітної варти Оусли, і з "крайніх", найменш міцних і швидких. Тож незабаром невеликий кролячий загін вирушає на пошуки нового прихистку подалі від небезпеки. З цієї книги ви дізнаєтеся практично усе про те, що люблять робити і чим ласують кролі, про їхніх друзів і ворогів.
 Річард Бах "Джонатан Лівінгстон, мартин"
  Повсякденне життя мартинів – це рутинна боротьба за існування, в якій немає місця легкості, висоті і мистецтву польоту. І саме це бентежить молодого мартина на ім’я Джонатан Лівінгстон, який мріє підкорити небеса. Але замість того, аби просто мріяти і страждати, він береться знову і знову вдосконалювати свій політ. Але коли ти живеш у зграї, такий нонконформізм має свої наслідки: Джонатана Лівінгстона інші птахи проганяють геть. Саме це вигнання стає першою сходинкою на шляху до самовдосконалення і виходу на нову вишину, нові небесні простори і життя у новому товаристві. Проста, світла, сповнена оптимізму, ця повість-притча – це історія, яка багатьом людям насправді допомагає розправити крила і зробити своє життя якісно інакшим. Так, як це зробив Джонатан Лівінгстон, мартин.
Янн Мартель "Життя Пі" 
  Подорож у відкритому морі на рятувальній шлюпці сам-на-сам із зеброю, орангутангом, гієною і тигром – це нереальне випробовування, в якому ти можеш розраховувати лише на свій досвід і на порятунок, що невідомо чи прийде. Юний Пі, син директора зоопарку, який разом із сім’єю і тваринами потрапив у кораблетрощу дорогою в Канаду, має те, що може допомогти йому протриматися, – приміром, знання з психології тварин і вміння поводитися із ними. Але як воно насправді – опинитися в одному човні з дикими звірями?
Елізабет Колберт "Шосте вимирання"
  Єдина у нашій підбірці науково-популярна книга розповідає про види живих істот, які опинилися на межі вимирання або й узагалі зникли з лиця Землі. Журналістка Елізабет Колберт спілкувалася із вченими, відвідувала лабораторії, вирушала в дослідницькі експедиції, аби вивчити природу того, що називають "шостим вимиранням" – одним із наймасштабнішим за всю історію планети винищенням тварин, птахів, молюсків, плазунів і найкрихітніших організмів, яких ми найчастіше й не помічаємо, але які становлять величезний інтерес для науки і неймовірну цінність для екосистеми Землі.
Ельке Хайденрайх  "Неро Корлеоне" 
  Коли Неро був маленьким чорним кошеням, він і тоді не виглядав безпомічною милою істотою. Розважливий, впевнений у собі, цинічний і хитрий, він вміє одним помахом білої лапки заспокоїти будь-яку тварину з тих,які мешкають із ним на фермі. Дуже швидко він здобуває собі владу над усім домашнім господарством, але хіба це – вершина бажань для кота, який отримав прізвисько "Корлеоне" – "Лев’яче серце". Як справжній італійський мафіозі, Неро не забуває про сім’ю: посуваючись вгору "статусними" сходами, забирає свою сестричку Розу в заможний особняк, у який йому вдається перебратися. А ще – береться за "виховання" людей. Але честолюбний котик не враховує того, що між сильним лідером і жорстоким тираном дуже тонка межа, а тирани, як відомо, зазвичай погано закінчують.
Кейт ДіКамілло "Флора і Улліс"  
  Що відбувається у голові звичайної білки? Зазвичай там гніздиться лише одна думка, про їжу, – стверджує Кейт ДіКамілло. Так було і з білченям, яке врятувала із сусідчиного пилотяга дівчинка Флора. Однак маленький пухнастик, який отримав ім’я Улісс, після пережитої пригоди дуже змінився – скажімо, навчився думати, літати й писати вірші. І тепер білка-супергерой уже допомагає своїй рятівниці протистояти життєвим негараздам. А їх у Флори вистачає – батьки розлучені, мама-письменниця забороняє читати улюблені комікси і тримати вдома тваринок, а сама дівчинка почувається покинутою й нікому-не-потрібною…
  Джерело: Yakaboo