ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

четвер, 10 серпня 2017 р.

7 дитячих історій для 
дорослих читачів
  Книжки із дитиною-протагоністом чи оповідачем далеко не завжди розраховані на дитячу аудиторію. Часом їхня проблематика, мудрість та емоційність вражають значно більше, ніж класичні “дорослі” оповіді. Зі зрозумілих причин автори звертаються до подібного формату в автобіографічних творах, а от свідомий вибір призми дитинства для літератури художньої, суто фікшн, є досить сміливим вибором, що вимагає неабиякої майстерності, адже дитина – чи не найскладніший у відтворенні правдивості персонаж, саме через свою щирість, безпосередність, чуттєвість і максималізм. Наступний перелік книжок знайомить читачів з героями-дітьми, але їхні історії достатньо глибокі і зворушливі, аби підкорити серце та уяву будь-якого дорослого.
Туве Янссон "Літня книжка"
  Софія з бабусею і татом проводять літо в хатинці на острові, оточені природою і майже на безлюдді. Тут неспішно минають дні, узбережжя обвівають вітри й оминають рибацькі човни, вряди-годи навідуються нечасті гості, а морем до берега прибиває залишені кимось «скарби». Бабуся з онукою вибираються на прогулянки і говорять про все на світі: про птахів і квіти, про Бога і страхи, про ночівлю в наметі, забобони, нестерпних родичів. І хоч вони й словом не згадують про найважливіше: про смерть мами і самотність, – любов і взаємне прийняття пронизують кожну хвилину їхнього маленького затишного літа.
Трумен Капоте "Інші голоси, інші кімнати" 
  Напівавтобіографічний роман "Інші голоси, інші кімнати" Трумена Капоте, одного з найвідоміших прозаїків ХХ століття, – це історія тринадцятирічного хлопчика, котрий, дорослішаючи, намагається розгадати таємниці любові і смерті. Після втрати матері Джоел вирушає в маєток батька, якого ніколи не бачив. Натомість він знайомиться з мачухою та її кузеном. Також доля зводить його із сестрами Айдабель і Флорабель – такими однаковими і такими різними… В оточенні старих стін і нових людей минають Джоелові дні, упродовж яких він пізнає себе й світ, дні між дитинством і юністю…  
Янн Мартель "Життя Пі"
  "Життя Пі" пригодницький роман канадського письменника Янна Мартеля. В основі сюжету – історія хлопчика Пі, який провів в рятувальній шлюпці 227 днів. А шлюпка та була в Тихому океані і Пі мав ще декого в ній. Це був бенгальський тигр, гієна, зебра і орангутан. Погодьтеся досить нестандартна публіка, котра за волею долі опинилася разом в маленькому приміщені на хвилях. Шторм в океані досить очікувана ситуація, але не завжди після нього стається така історія. Роман-притча, роман-трилер, вражаюча містична історія, оповідь-алегорія чи гра уяви підлітка, котрий пережив трагедію? Книжка Янна Мартеля, за яку автор отримав Букерівську премію, дійсно зачаровує, однак не дає остаточної відповіді на питання, що ж це було насправді? Вирішувати тільки вам.
Емма Доног’ю "Кімната"
  Для п’ятирічного Джека існує один єдиний світ кімната, де він народився (пляма на килимі тому свідок) і мешкає усе своє життя. Його реальність це пластиковий посуд, прання у четвер, несмачна, але корисна їжа, яку треба берегти, телевізор, книжки і улюблений персонаж із мультика. І звичайно ж мама єдина людина, яку він знає, не враховуючи Старого Ніка, від якого Джек має ховатися у шафі. Пояснення такого дивного існування просте і моторошне: сім років тому Старий Нік хитрощами заманив ще зовсім юну маму Джека у цю саму кімнату, щоб тримати її за бранку. Він — єдина сполучна ланка між нею і зовнішнім світом, він той, хто вкрав її молодість, він батько Джека, якого йому краще ніколи не знати. Але Джек замалий, щоб усе це зрозуміти. Він дитина, і він щасливий у своєму крихітному, обмеженому чотирма стінами світі.
Джонатан Сафран Фоєр 
"Страшенно голосно і неймовірно близько"

  Дев'ятирічний Оскар Шелл має важливе й надзвичайно секретне завдання, яке охоплює всі 5 округів Нью-Йорка. Його мета знайти замок, до якого підходить загадковий ключ із комірчини Оскарового батька, який загинув у Всесвітньому торговельному центрі 11 вересня 2001 р. Ця, на перший погляд, нездійсненна справа дасть змогу хлопчику познайомитися з очевидцями різних подій і забезпечить йому бурхливу, зворушливу, місцями надзвичайно веселу подорож, яка допоможе загоїти всі рани. Останнє послання батька чи якась його страшна таємниця? Хлопчик розпочинає власне розслідування, котре насподівано перетворюється на його шлях до зцілення і розуміння речей, про які так важко говорити, але які глибоко проживаєш разом із ним. Історії і долі, трагедія і втіха, самотність і розрада, маленькі кроки від мороку скорботи до світла надії, пересічні зустрічі, що перетворюються на екзистенційні уроки це те, що являє собою "Страшенно голосно і неймовірно близько".
Джон Бойн "Хлопчик у смугастій піжамі"  
  Бруно дев’ятирічний син німецького офіцера, за наказом начальника батька (так званого Фюрора) його родина змушена переїхати із затишної берлінської оселі до загадкового місця Геть-Звідси. Бруно по-дитячому щиро сумує за Берліном, п’ятиповерховим будинком, за своїми “друзям на все життя”. Та ось одного разу, в ході своєї дослідницької експедиції на новому місці, він знайомитися із хлопчиком на ім’я Шмуель. От тільки їх чомусь розділяє колючий дріт. Між дітьми зароджується дружба, вельми невчасна на тлі війни і концтабірних реалій. Втім, випещений батьками і відгороджений від правди, Бруно геть не розуміє, що ж відбувається насправді, для нього форма аушвіцьких в’язнів всього лише смугаста піжама, Шмуель всього лише сусіда-одноліток, з яким вони такі схожі. Його бачення не затьмарене упередженнями, його оповідь наївна і зворушлива, але від того тільки більш щемка і болюча.
 Ред’ярд Кіплінґ "Кім"
  Кімбол О’Гара сирота-напівкровка з Лагору, син ірландського солдата, "Друг Усього Світу", як називають його у рідному місті спритний кур’єр, "хлопчик на побігеньках" із задатками шпигуна, а, коли щиро, природжений авантюрист, спраглий пізнати всі таємниці і всю красу світу. Становлення героя нерозривно пов’язане із Колесом Життя Індії. І він біжить цим Колесом, прагнучи встигнути все, побачити на власні очі кожний куточок, увібрати всі знання, але й не проґавити зиску. Так, "Кім" це шпигунський роман, але перш за все, це роман про героя-мандрівника, а місця його мандрів — чи не найзахопливіший компонент книжки. "Кім" це чарівна велична мандала, піщинки якої являють собою унікальну природу Індії, її звичаї і багатовікові традиції, розсип етносів і вірувань. Це дзеркало, в якому відображені відносини білого і статечного світу європейців та розмаїтого кольорами і прянощами світу індійців. Це книжка, написана з великою любов’ю, мудрістю і смаком.
  Джерело:  Yakaboo