ВАС ВІТАЄ БІБЛІОТЕКА-ФІЛІЯ №3 ЦЕНТРАЛІЗОВАНОЇ БІБЛІОТЕЧНОЇ СИСТЕМИ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

середу, 23 серпня 2017 р.

7 медитативних книжок 
для літнього читання 
  Приймаючи світ у всьому його різноманітті, ми продовжуємо досліджувати увесь спектр емоцій та настроїв і пропонуємо вам доволі незвичну добірку медитативних дитячих книжок, які б могли у спекотні літні дні дарувати спокій і приємну прохолоду, ніби справжнє морозово, а в дощові – резонувати із меланхолійним настроєм, а не нав’язувати фальшиву радість і безтурботність.
Оксана Лущевська "Синя парасоля"
  У коротеньких, на 4-5 сторінок, оповіданнях дощ, зображений як на обкладинці книги, так і на багатьох малюнках усередині, перетворюється на цікавого та багатогранного героя, який щоразу показує себе з різних сторін. Дощ може "дати" дитині друга чи сам стати таємничим і мовчазним товаришем. Він може принести у дім радість та примирити сестер. Може подарувати несподіваний шанс навчитися чомусь новому чому б не опанувати їзду на велосипеді. Або ж згуртувати всю родину.
Свен Нордквіст "Коли Петсон сумує"
  Певно, більшість із вас знайомі з героями Свена Нордквіста дідуньом Петсоном та його бешкетником-котом Фіндусом. Майже в усіх інших історіях з серії "Пригоди Петсона і Фіндуса" обидва герої веселі, енергійні, винахідливі, оптимістичні й бадьорі, але у книзі "Коли Петсон сумує" Петсон сумує. Про його похмурий настрій читача попереджає не лише назва, але й обкладинка видання, на якій автор зобразив зажуреного апатичного Петсона, а над ним чорну хмару і краплі дощу. Про причини такої журби можна лише здогадуватися, адже ні ілюстрації, ні текст не містять на те жодного натяку. А втім, в усій цій історії вони взагалі не відіграють ролі. Увесь сюжет обертається навколо (не)розуміння та (не)прийняття "дивного" стану Петсона його другом Фіндусом. 
 Марджері Вільямс "Вельветовий Кролик"
  Написана майже сто років тому й відома в усьому світі книга Марджері Вільямс "Вельветовий Кролик" розповідає казкову історію про подарованого Хлопчику на Різдво іграшкового Вельветового Кролика і його мрію бути справжнім, що б це не означало. Спершу сюжет книги дуже нагадує знаменитий анімаційний фільм "Історія іграшок" (чи не Марджері Вільямс надихнула Джона Лассетера написати історію про Вуді та База Рятівника?). Але замість безперервного екшену та комедії в книзі Марджері Вільямс на читача очікує психологізм та глибока екзистенційна проблематика, яка повністю розкривається ближче до фіналу повісті.
Софія Андрухович і Мар’яна Прохасько 
"Сузір’я Курки"
  Сюжет "Сузір’я Курки" нагадує сюжет будь-якої фольклорної казки: з вимушеною та небезпечною мандрівкою, вірним товаришем, магічним зіллям, несподіваними помічниками та другом, якого потрібно врятувати. Головна героїня цієї історії старенька бабуся Марія, яка разом зі своєю подругою куркою Марічкою живе високо у горах. Обидві живуть спокійним і розміреним життям, спостерігають за зорепадами, мріють, радіють та інколи заходять до сільського магазину, де говорять про різні дрібнички з кумедними дідусями Кулінським та Зелінським. Але одного дня, заради своїх друзів, Марії доводиться залишити затишну домівку і вирушити у подорож на той бік Чорного Лісу... 
Таня Стус "Де Ойра?" 
  Усі істоти часом хочуть побути наодинці. Про це маленька Орися дізнається тоді, коли зникає її улюблена подруга, маленька собачка на ім’я Ойра. Таке загадкове для дівчинки і цілком зрозуміле для її мами зникнення Ойри стає у книжці приводом для напрочуд глибокої філософської розмови про "самособоюнаповнення" складне і трішки кумедне слово, що пояснює, чому зникла Ойра, чому інколи усамітнюється у своєму старенькому кріслі Орисина мама, що таке внутрішній сад і чому потрібно за ним доглядати. Як виглядає Орися? Її мама? Крісло? Ілюстрації Надьожної, що повністю заповнюють сторінки книжки, не дають конкретних відповідей на ці запитання, залишаючи простір для інтерпретацій, для фантазії та уяви.
Оксана Лущевська 
"Пан Коцький, Міра і море"
  Міра мріє про море, але ж воно так далеко! Одного дня до неї приходить незвичайний гість, і от уже Міра вирушає в дивовижну мандрівку. Які пригоди на неї чекають? Що трапиться з Мірою на шляху? Чи дістанеться вона до моря? Книжка-картинка українською та англійською мовами розповідає про дружбу, мрії й фантазії, а також про потребу вибору в захопливих та інколи непростих життєвих ситуаціях.
Тарас Прохасько, Мар’яна Прохасько 
"Життя і сніг"
  Книжка "Життя і сніг" нагадує експеримент, під час якого котрийсь із шанувальників знаменитої кротячої епопеї Мар’яни Прохасько й Тараса Прохасько вирішив створити для своїх кумирів сторінку в Instagram або Facebook. Сторінку тих моментів життя у Буковому лісі, у яких найповніше та найяскравіше втілилася особлива кротяча філософія проста і водночас глибока, оптимістична і водночас трошечки сумна, адже розповідає не тільки про радість, але й про страх, не лише про життя, але й про смерть, що пов’язані між собою майже так само, як початок та кінець самої книжки "Життя і сніг". Філософія, що ніби покликана допомогти дітям та і їхнім батькам сприймати цей світ і його мешканців такими, якими вони є.
  Джерело: ВСЛ